Currently, there is no weather information available.

Bollenberg

4.22222
 • 5
 • 4.2
 • 4.25
 • 4.5
 • 2.666665
 • 4.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#bollenberg

In het Vlaams natuurreservaat De Bollenberg kan je genieten van het typisch Haspengouws landschap. Tijdens een wandeling doorkruis je hoogstamboomgaarden, open graslanden en zonrijke hellingen met bronnen, poeltjes en bossen. Het stadje Borgloon en het prachtige Haspengouwse landschap zorgen voor een geslaagde natuuruitstap. Wanneer de bloesems van de fruitbomen in bloei staan, lijkt het alsof de bomen hun fleurigste lentejurk hebben aangetrokken.

De troeven

 • Bloeiende fruitbomen in de lente
 • Typisch Haspengouws landschap
 • De zeldzame vroedmeesterpadden
Toon meer informatie

De nieuwste blikvanger in het Haspengouwse landschap is de ‘doorkijkkerk’ van het architectenduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh in Borgloon. De doorkijkkerk staat op de Bollenberg en wil voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving doen kijken.

Als je op de Bollenberg en in de omgeving eens ‘doorkijkt’ naar de natuur vind je bijzondere soorten: gulden sleutelbloem, welriekende agrimonie, reuzepaardenstaart, kleine bevernel, aardaker en spiesleeuwebek.  In de poelen in Grootloon leeft één van de laatste populaties vroedmeesterpad. In de zomer dragen de mannelijke vroedmeesterpadden de eieren op hun rug. Het is bijzonder aangenaam om op een avond in mei of juni naar hun fluitende roep te luisteren. Op de plateaus van de Bollenberg vormen de hoogstamboomgaarden en heggen een uitstekende leefomgeving voor heel wat insecten en zoogdieren. In de boomgaarden leeft het zogenaamde ‘fruitratje’, beter gekend als de eikelmuis. Ook de das komt naar hier op zoek naar voedsel.

Verschillende vegetatietypes en diersoorten van De Bollenberg genieten Europese bescherming via de Habitatrichtlijn. Een doordacht natuurbeheer waarborgt de aanwezigheid van die zeldzame soorten en geeft extra impulsen voor spontane bosontwikkeling van eik en eikenhaagbeuk op de plateaus. Om het gebied aantrekkelijk te maken voor akkervogels, zoals patrijs en geelgors, legden we kruidenrijke wildakkers aan.

 • In het spoor van de Grauwe Klauwier

  5,3 kilometer lange wandeling over en langs de Bollenberg

  Route
 • Bloesems in Grootloon

  Deze wandelroute van 8,5 km passeert langs Bollenberg.

  Wandelroute
 • Fietsknooppunten

  Het domein ligt tussen knooppunt 154 en 155.

  Fietsknooppunten
 • Bivakzone Speelboomgaard

  Bivakkeren is gratis. De bivakzone ligt naast de streek-GR Haspengouw en het fietsroutenetwerk.

  Kom kamperen

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Marc Fourier

  "De Bollenberg is in elk seizoen de moeite om te bezoeken. Het schitterende variërende landschap, doorkijkjes, de holle wegen, elk hoekje geeft een ander zicht. In het voorjaar de pracht van de duizenden bloemen van de hoogstamboomgaarden, in het najaar het vinden van een afgevallen lekkere appel of peer. Kortom een gebied om meermaals te bezoeken om te genieten van zoveel moois."

Ligging en bereikbaarheid

De Bollenberg ligt op loopafstand van de Tongersesteenweg. Aan deze straat is ook een parking op 200 meter van het gebied.

 

Ingang

Tongersesteenweg, 3840 Borgloon

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Sint-Truiden. Meer info: www.belgiantrain.be

De dichtstbijzijnde bushalte ligt in Borgloon op de Weg naar Groot. Meer info: www.delijn.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt