Currently, there is no weather information available.

Bruwaanbos

3.833335
 • West-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.5
 • 4
 • 3.5
 • 3.5
 • 3.5
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#bruwaanbos

Het Bruwaanbos (12 hectare) vormt samen met het Parochieveldbos van de gemeente Ruiselede (23 hectare) één aaneengesloten openbaar wandelgebied van 35 hectare. Het is een onderdeel van het Landschapspark Bulskampveld, het grootste bosrijkste gebied van Oost- en West-Vlaanderen. Geniet van het promofilmpje van het landschapspark Bulskampveld.

De troeven

 • Zeldzame paddenstoelen
 • Verschillende vleermuissoorten
Toon meer informatie

Dambord patroon met 12 blokjes

300 jaar geleden was de omgeving van het Bruwaanbos en Parochieveld een uitgestrekte ‘boomheide’, arme gronden – ook ‘velden’ genoemd - met heide en verspreide bomen. Deze uitloper van het Bulskampveld werd vroeger ’t Ruisleeds Veld genoemd. Vanaf de eerste helft van de 19e eeuw probeerde men die gronden te ontginnen. Het gebied werd eerst ingedeeld in vierkante blokken en beplant met grove dennen. Op de randen werden dreven geplant, meestal beuken. Het dambord patroon dat aldus ontstond, is er tot op heden intact gebleven. 


Den Bruwaen

In de akten van de aankoop wordt de ligging van de 12 hectare bos beschreven als ‘gelegen Den Bruwaen’. De naam Bruwaen blijkt afkomstig te zijn van borrewaen, een dubbel omwalde mote die vroeger werd gebouwd in de Vorte Bossen.                                                                                                                                                              


Bomen en hun bewoners

Onder het naaldhout treffen we vooral de zwarte den aan en in mindere mate de gewone den, de douglasspar en lork. Onder het loofhout spant beuk de kroon, gevolgd door zomereik en berk. In de dreven tref je vooral beukebomen aan. In een aantal oude exemplaren hebben spechten (zwarte specht, groene specht en bonte specht) holtes uitgehakt. Eenmaal de spechten deze holtes zelf niet meer bewonen, nemen andere vogels of zelfs verschillende soorten vleermuizen er hun intrek in.
Aan de voet van de oude bomen vind je heel wat zeldzame paddenstoelen en kevertjes terug.

 

 • Wandelen

  Aan de kerk van Doomkerke start de Parochieveldwandelroute van 8,5 km.

  Parochieveldwandelroute
 • Fietsknooppunten

  Als je rijdt tussen fietsknooppunt 39 en 98 kun je aan het kruispunt Planterijstraat-Krommekeerstraat naar de hoofdingang van het Bruwaanbos toe rijden.

  Fietsnet
 • Expeditie Bulskampveld

  Ga de avontuurlijke uitdagingen aan!

  Expeditie
 • Speelbos

  Er is een speelbos in het aanpalende gemeentelijke Parochieveldbos.

  Kaart
 • Ruiterpad

  Doorheen het bos loopt een ruiterpad.

  Kaartje
 • Schaatsen

  Er is een schaatsweide in het aanpalende gemeentelijke Parochieveldbos.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Krommekeerstraat 12, 8755 Ruiselede

Met het openbaar vervoer

Bushalte ‘Kruiskerke Snoeibijl’ op 300m van de hoofdingang. Bushalte ‘Kruiskerke Krommekeer’ bij de ingang aan de Planterijstraat. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?