mensen ruimen afval op

Samen met Mooimakers houden we de natuur mooi

Zwerfvuil in de natuur: niemand ziet het graag, maar het is nog steeds een groot probleem. Daarom slaan Natuur en Bos en Mooimakers de handen in elkaar en gaan we samen voor een mooie natuur zonder afval!

Logo Mooimakers

Zwerfvuil nefast voor dieren en het milieu!

Groep afvalverzamelaars poseren voor foto

De natuur is geen plaats om afval te dumpen. Toch belandt er veel zwerfvuil in onze gebieden. Een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers, maar ook voor boswachters en arbeiders die het moeten opruimen – vaak met hulp van gespecialiseerde bedrijven en vrijwilligers. Vervuiling heeft bovendien veel nadelige gevolgen voor dieren: ze kunnen verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden, bijvoorbeeld door het drinken van water dat in plastic bakjes blijft staan. Het is ook nefast voor het milieu: de bodem raakt vervuild en door tuinafval kunnen er planten beginnen woekeren die niet thuishoren in onze natuur. Alles opruimen is een kostbare onderneming, Gelukkig helpen er steeds meer mensen mee om de natuur weer proper te krijgen.

Ik ga op pad en ik neem mee...

close-up van iemand met gele handschoenen aan en een vuilniszak in de linkerhand

Voorkomen is beter dan genezen. Met dit motto moedigen we alle natuurliefhebbers aan om zich goed voor te bereiden voor ze eropuit trekken. Naast een goed paar wandelschoenen en een regenjas kun je op voorhand al nadenken hoe je zo weinig mogelijk afval meeneemt naar de natuur. Gebruik bijvoorbeeld een herbruikbare drinkbus of broodtrommel om lekkers te vervoeren. Als je toch spullen meeneemt die verpakt zijn of die afval met zich meebrengen, neem het vuil daarna zeker weer mee naar huis.

Ga ploggen, plandelen of plogelspotten

Twee vrouwen in jog-outfit rapen afval op

Ken je ploggen? Dat is joggen en afval opruimen tegelijk. Onderschat ploggen niet, want het is een goede training. Door steeds te stoppen om afval op te rapen train je meerdere spieren dan wanneer je gewoon jogt. Tijdens een uurtje ploggen verbrand je bijna 300 calorieën, met een uurtje joggen is dat ‘slechts’ 235 calorieën. Een goede work-out dus! Maar wat als je niet graag jogt? Dan kun je ook ‘plandelen’ of ‘plogelspotten’. De natuur proper houden én op een actieve manier genieten van de buitenlucht, een mooie combinatie toch? Doe je regelmatig dezelfde route met een grijper in de hand, registreer je actie dan op de actiekaart van Mooimakers. Op de kaart duid je aan welk deel jij proper houdt.

Wist je dat...

Koppel dat wegwandelt van afval op gras
  • .... een bananenschil 1 tot 3 jaar blijft liggen? Een sigarettenpeuk 2 tot 15 jaar? Kauwgum zelfs 20 tot 25 jaar? 
  • ... het minstens 50 jaar duurt voor een aluminium blikje afgebroken is?
  • ... een petfles onafbreekbaar is?
  • ... we bij Natuur en Bos liever niet te veel vuilnisbakken plaatsen in onze natuurgebieden? Onze ervaring is dat dat het afvalprobleem niet oplost, maar vaak verergert. Er ontstaat zwerfvuil doordat mensen hun afval naast de afvalbak gooien. Ook dieren, zoals kraaien en vossen, trekken het vuil uit de vuilnisbakken als ze op zoek zijn naar voedselresten. We vragen onze bezoekers dus om hun afval netjes mee naar huis te nemen.

Opruimmateriaal nodig?

Vader en dochtertje rapen afval op in veld

Heb je opruimmateriaal (grijpers, handschoenen, fluovestjes en vuilniszakken) nodig? Daarvoor kun je terecht bij je gemeente of afvalintercommunale. Maak met hen ook de nodige afspraken over het ophalen van het verzamelde zwerfvuil. Neem je het ingezamelde zwerfvuil liever mee naar huis? Dat kan ook. Deponeer het dan bij het restafval. Blikjes, brikjes en flesjes die niet al te vies zijn, kunnen in de pmd-zak.

Op deze pagina