Currently, there is no weather information available.

Citadel

2.75862
 • 2.833335
 • 2.6
 • 2.75
 • 2.6
 • 2.8
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#citadel

Opgelet: 

Doordat tal van 180-jarige beuken aan het kwijnen zijn, dood takhout, zwammen, afgestorven kronen vertonen of volledig dood op stam staan, is onze aannemer bezig dit hout te verwijderen met de hoogtewerker. Sommige bomen worden op 6 meter hoogte getopt en blijven als spil staan om het oorspronkelijke quinconce-plantverband zichtbaar te blijven houden. Enkele bomen, die te gevaarlijk zijn, worden aan de voet geveld en blijven als dood hout liggen. In fase II wordt de bosrand langsheen de Citadellaan ook gesnoeid -op vraag van de brandweer- omdat er regelmatig takhout op het fietspad terechtkomt.

De citadel van Diest maakt deel uit van de verdedigingsgordel rond Diest waarvan een gedeelte van de stadswallen met poorten, het Fort Leopold en de kernvesting bewaard bleven. Het loofbos dat binnen hetzelfde cultuur-historische kader past, ontstond louter als onderdeel van de midden 19de eeuwse verdedigingsgordel. De beuken staan 9 m van elkaar in een zeldzaam plantverband: quinconce of zoals de vijf ogen op een dobbelsteen, waardoor vrij zicht en dus vrije vuurmogelijkheid gegarandeerd werd.

Sinds het staken van de militaire activiteiten, kon het bos zich spontaan ontwikkelen tot een soorten- en structuurrijk loofbos waarin de inmiddels 150 jaar oude beuken het meest in het oog springen.

Vandaag de dag is het Citadelbos een wandelpark waar je kunt genieten van een aangename wandeling vlak bij de stad.

 

De troeven

 • Historische waarde als militair bolwerk; onderdeel Diestse vestinglandschap 1855
 • Landschappelijk hoge waarde
 • Groen eiland pal tegen het stadscentrum
 • Natuurwaarden
Toon meer informatie

Van fort tot woonplaats voor bosbewoners

Het bos onstond dus als onderdeel van een militair vestingwerk . De eerste bebossing werd uitgevoerd met hoogstammige beuken, olmen, essen alsook eiken- en elzenhakhout. Rondom de grachten bij het gebouw zelf werden mei- en sleedoorn in haagvorm en wilgen aangeplant.

Vandaag domineren de imposante zware beuken. Sinds enkele jaren beginnen ze echter af te sterven omwille van hun hoge ouderdom. Het aandeel dood hout, zowel staand als liggend, is in het Citadelbos erg hoog wat dan weer vele keversoorten aantrekt alsook zwammen.

Oude bomen worden maximaal behouden, behalve wanneer er veiligheidsproblemen ontstaan.

De hoge structuurrijkdom en de onderlinge leeftijdsverschillen van de verschillende boomsoorten maken dit een aangenaam gebied om te wandelen vlakbij de drukte van het stadscentrum.

Tijdens je wandeling kom je een hoeveelheid van soorten tegen: mossen, verschillende soorten paddenstoelen, zeldzame mieren, vogelsoorten als bosuil, specht, buizerd, torenvalk, boomklevers en –kruipers. In de oude gebouwen – maar ook in de oude bomen - houden de vleermuizen zich schuil. Vos en marter komen er eveneens weleens voedsel zoeken. Op bakstenen muren groeien bijzondere muurvegetaties.

Niet alle oppervlakte van het bos bestaat uit bos: een groot schraal grasland wordt beheerd op de plaats waar vroeger het voetbalveld lag en bevat aan heischrale grassoorten gebonden zwammen en wasplaten.

Aan de zijde van de Kanonsbaan zijn nog exploitatiesporen zichtbaar van de plaatselijke middeleeuwse ontginning van ijzerzandsteen.
 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Er zijn gratis parkeerplaatsen beschikbaar aan de Citadel-gebouwen.

Ingang

Leuvensestraat, 3290 Diest

Het dichtsbijzijnde station is dat van Diest, Turnhoutsebaan. Daarna kun je buslijn 701/702 nemen tot aan halte Leuvense Poort; Leuvensestraat.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.8 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?