Currently, there is no weather information available.

Cleydael

2.454545
 • 3.166665
 • 2
 • 2.333335
 • 2.2
 • 2.6
 • 2.4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#cleydael

Vandaag zie je nog hints naar het roemrijk verleden, toen Cleydael behoorde tot het gelijknamige kasteelpark: brede dreven, oude imposante eiken en de afwisseling tussen bos en open gebied. Naast een rijke geschiedenis, heeft Cleydael (26 ha) een erg grote biodiversiteit. Het is een paradijs voor dieren en planten!

De troeven

 • Afwisselend gebied
 • Vroeger kasteelpark
 • Ideaal voor wandelaars
Toon meer informatie

Fauna en Flora

In Cleydael wisselen rietmoeras, zeggenvegetatie, hooiland, ruigtes, hakhout en bos elkaar af. Verspreid in het bos groeien een aantal typische bosplanten, zoals dalkruid, bosanemoon, speenkruid, muskuskruid en boshyacint. Oude dode bomen zijn een ideale schuilplaats voor vele vogels.

In Cleydael houden we oude beheervormen in stand. Je vindt er een afwisseling tussen hakhout en grotere bomen. Zo blijven het historische en landschappelijke karakter bewaard en worden de natuurwaarden versterkt.
 

Geschiedenis

Kasteel Cleydael is van oorsprong een middeleeuwse waterburcht. Het ligt op een eiland dat gevormd is door twee takken van de rivier Struisbeek. In Cleydael, afkomstig van de woorden ‘klei’ en ‘dal’, is de verwijzing naar de steenbakkerijen nooit ver weg. Tot de 16de eeuw kon je vanaf de Schelde de Struisbeek opvaren, wat zeer belangrijk was voor het vervoer van stenen uit de plaatselijke steenbakkerijen.

Het Kasteel van Cleydael kende verschillende eigenaren en een woelige geschiedenis. De familie Sanders van Hemessen die het kasteel sinds 1259 bewoonden, kwam regelmatig in conflict met haar heer. De hertog van Brabant onterfde de familie zelfs om onbekende redenen. Rond 1972 schonk de hertog het kasteel aan Geeraert van der Els.

Later kwam het kasteel van Cleydael opnieuw in het bezit van de familie Sanders. In 1459 werd Corneel Sanders van Hemessen echter onthoofd door Filips de Goede omdat hij bemiddelde bij het vierde geheime huwelijk van Jacoba van Beieren.

In 1537 kwam het kasteel van Cleydael in bezit van Antonio del Rio die na de komst van Alva tot penningmeester benoemd werd. De manier waarop hij zijn ambt uitoefende stelde het volk echter niet tevreden. Het kasteel werd geplunderd en leeggeroofd. Antonio del Rio keerde terug naar Spanje.

Sinds 1977 zijn het kasteel van Cleydael en haar omgeving beschermd.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Cleydael ligt in de gemeente Aartselaar. Aan de Cleydaellaan is er een parking.

Ingang

Cleydaellaan, 2630 Aartselaar

Met openbaar vervoer

Het gebied is moeilijk bereikbaar via openbaar vervoer.

Met de fiets

Knooppunt 17 ligt vlakbij Cleydael

Parking

Er is een parking aan de Cleydaellaan

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.2 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.3 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.2 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?