Currently, there is no weather information available.

De Gevel

3.291665
 • 4.272725
 • 3.42857
 • 2.7
 • 4
 • 2
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#gevel

Niet bang van een beetje nattigheid?  Dan is domein De Gevel zeker iets voor jou. Het gebied is bijna het hele jaar door zeer nat, dus vergeet zeker je laarzen niet.
Het centraal rietland en de omringende natte bossen en hooilanden vormen een rijk vogelbiotoop. Kleine karekiet, bosrietzanger, sprinkhaanzanger, grote zilverreiger, blauwe reiger, meerkoet, waterhoen, wielewaal, buizerd en wespendief zijn vaste gasten. Vanaf het najaar verblijven ook krakeend, wintertaling,  dodaars, rietgors en watersnip regelmatig in het gebied.  

Deel van het wandelpad afgesloten tijdens broedseizoen (vanaf 1 april tot 1 juli):

Van april tot juli is het broedseizoen voor vele dieren. Om maximale rust voor de dieren, in het bijzonder hier de watervogels, te garanderen is een deel van het natuurgebied de Gevel tijdelijk afgesloten. Je kan nog wandelen in het gebied maar het centrale gedeelte is afgesloten (zie rode lijn op kaartbij "nuttige downloads".

Wij danken je voor je begrip. 

De troeven

 • diversiteit aan watervogels
 • rust
 • rietmoeras
 • ontwikkeling van recreatiemogelijkheden
Toon meer informatie

Van fossiele Dijlemeander, moeras, graslandgebied , populierenplantage …

Oorspronkelijk noemde het gebied "Gever". Dit gaat terug tot op het Germaanse woord “gabra”, wat moeras betekent. Het moeras werd gevormd in een fossiele meander van de Dijle en vanaf de late middeleeuwen  door aanleg van ontwateringskanalen deels geschikt gemaakt voor hooiwinning en beweiding. Na de tweede wereldoorlog werd het gebied beplant met populier, maar heel wat populierenbestanden zijn ondertussen opnieuw verdwenen omdat ze niet bestand waren tegen de hoge grondwaterstand.

… terug naar moeras, grasland en bosgebied:

De Vlaamse Overheid  investeerde de voorbije jaren in de aankoop van het nat kerngebied van de Gevel. Op dit ogenblik is ongeveer  45 ha in beheer bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. De Gevel werd ondertussen ook opgenomen in het Europees Natura 2000-netwerk.

Het is de bedoeling om het gebied opnieuw in te richten en te beheren als een moerasgebied: centraal evolueert het gebied nu al opnieuw naar een open riet- en moerasspirearuigte.  De komende jaren  zal de rietvlakte verder uitgebreid worden. Op de iets drogere gronden rondom komt een gordel van natuurlijk loofbos en enkele hooilanden.

Toegankelijk waar het kan                                                                                                

Rust is in een gebied als de Gevel heel belangrijk. De moeraspartij trekt heel wat vogels aan en ook reeën hebben het hier naar hun zin.

Het centrale moeras wordt daarom ontoegankelijk gehouden. De verharde insteekweg vanaf de Dijlestraat brengt je wel meteen aan de rand van het rietmoeras. Vanaf de rustzone aan het einde van dit pad, leidt een knuppelpad en verderop een eenvoudig voetpad (aangepast schoeisel vereist!) je rondom het kerngebied, richting Molenstraat en Kwellenbergstraat.

Op termijn wordt ook een insteek vanuit de Gevelstraat voorzien, zodat je ook van hieruit vanop een uitkijkplatform het gebied zal kunnen overzien.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Keppens Stefaan

  "Op het plan aan de ingang van het domein staan paden aangeduid die er (nog) niet zijn. "

Ligging en bereikbaarheid

De Gevel ligt in het centrum van Rotselaar.

Ingang

Molenstraat, 3110 Rotselaar

Met het openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is station Wezemaal, meer informatie vind je hier: http://www.rotselaar.be/index.aspx?SGREF=2734&CREF=4215

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (11 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt