Currently, there is no weather information available.

De Ronde Put en de Watering

3.513515
 • 4
 • 3.333335
 • 2.714285
 • 4.25
 • 3.25
 • 3.57143
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#rondeput

De Ronde Put (169 hectare) en de Watering (72 hectare) zijn twee waardevolle natuurgebieden in Postel met open water, rietland, moeras, heide, naaldbos, hooilanden en drijftillen. Een gebied met Europese topnatuur om als wandelaar tot rust te komen en te genieten van de natuur. Ga zeker ook eens kijken in de twee vogelkijkhutten. 

 

De troeven

 • Europese topnatuur
 • Vogels spotten in twee vogelkijkhutten
 • Rustig wandelgebied
Toon meer informatie

Europese topnatuur in Postel

Het gebied maakt deel uit van een speciale Europese beschermingszone. Specifieke instandhoudingsdoelstellingen bepalen hierdoor het beheer, zoals het herstel van het heidelandschap en van de historische vennen. De naaldbossen krijgen een omvorming naar een gevarieerd naald- en loofbos. Runderen en paarden zorgen hier voor de begrazing, zodat het gebied open blijft.

De Ronde Put

De Ronde Put trekt veel roofvogels aan zoals buizerd, sperwer, havik, bruine kiekendief, boomvalk, torenvalk en op trek ook de visarend. Ook andere vogels zoals ijsvogel, rietgors, blauwborst, kleine karekiet, wielewaal en verschillende eendensoorten zoals wilde eend,  kuifeend en krakeend vinden er hun plek. Enkele honderden grauwe ganzen hebben er hun vaste stek. Ook andere bijzondere dieren zoals heikikkers, hazelwormen, levendbarende hagedissen en libellen voelen zich hier thuis.

Je vindt er veel drijftillen. Een drijftil is een drijvend eilandje van half vergane plantenresten in een veenplas. Verschillende plantensoorten zoals veenmossen, veenpluis, beenbreek en dopheide koloniseren dit eilandje. Bij verdere kolonisatie, verschijnen er struiken en bomen op de drijftil. Men spreekt dan van verlanding.

De Watering

Oorspronkelijk waren de vijvers in gebruik als kweekvijver voor karper en steur. Een groot deel van de hooilanden werd door een luciferfabriek beplant met populieren. Populierenhout is immers ideaal om lucifers van te maken. Nadien werd het gebied ingericht voor de jacht.

Het gebied bestaat uit bos en moeraslandschap met vijvers. De vijvers en natte gronden zijn een enorme trekpleister voor watervogels, kikkers en libellen. In en rond het water kan je o.a. zeer veel meerkoeten, grauwe ganzen, futen, aalscholvers, ijsvogels, en diverse eenden soorten spotten, zoals wilde eend, kuifeend, krakeend, slobeend, …. De visarend komt hier vaak foerageren tijdens de trek.

Vijverherstel De Watering

De vijvers van De Watering liggen er momenteel bij als een echte werf. Dat komt omdat de beheerders hard werken om typische planten en dieren van het vijvermilieu te laten overleven. Natuur & Bos stelt namelijk vast dat waardevolle soorten verdwijnen die verbonden zijn aan dit waardevolle vijversysteem. De werken zorgen ook oor een hernieuwing van het watertoevoersysteem, met een gecontroleerd gebruik van het kostbare kanaalwater. De afvoerroute van het water zal naar zijn oorspronkelijke gracht hersteld worden via het natuurgebied, zodat de stroomafwaarts gelegen landbouwgronden hier van gevrijwaard worden, en het water via de Collateur voor hergebruik kan worden gerecupereerd. Er zijn extra maatregelen voorzien in de opdracht door de aanwezigheid van bever en dit om de beheerbaarheid van de vijvers te garanderen en de omliggende percelen te vrijwaren van eventuele calamiteiten. We kiezen daarom voor een bevervriendelijk waterpeil in de vijvers, voor beveiligde op- en aflaatconstructies en voor versterkte dijken tegen het doorgraven door de bever.

Wandelen in alle rust

De natuur is hier zeer waardevol, maar ook zeer kwetsbaar. Daarom is een deel van het gebied niet toegankelijk. Wandelaars kunnen het gebied ontdekken via de wandelweg die deel uitmaakt van het Wandelknooppuntennetwerk “Kempense Meren”. Er zijn twee vogelkijkhutten, waarvan één rolstoeltoegankelijk. In de Watering kan je enkel wandelen op het pad langs de snelweg. Het maakt een verbinding naar het Reties Goor (de Graaf) en naar het natuurgebied De Goorbossen in Retie. Dit is een gedeelte van het wandelnetwerk Kempense Meren.

 

 • Vogelkijkhut

  Er is een vogelkijkhut goed bereikbaar voor rolstoelen.

  Kaart
 • Wandelpaden

  In de Ronde Put lopen een aantal wandelpaden.

  Kaart
 • Wandelknooppunten

  Wandelaars kunnen het gebied ontdekken via de wandelweg die deel uitmaakt van het Wandelknooppuntennetwerk “Kempense Meren”

  Routeplanner
 • Vogelkijkhutten

  In het gebied zijn er twee vogelkijkhutten.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Ronde Put ligt in gemeente Mol en Retie. 

Ingang

Kasteelstraat thv nr 100, 2400 Mol

Met openbaar vervoer

De Ronde Put is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer.

Met de auto

Voor de Ronde Put kan je parkeren op de parking aan Brug 2 (ter hoogte van Postelsebaan 74, 2470 Retie) langs het jaagpad richting Arendonk.. Dat is ook de parking van Taverne Postel ter Heide. Voor de Watering is er voldoende parking aan en onder de brug van de E34 over het kanaal.

Met de fiets

Je kan de Ronde Put goed bereiken met de fiets. In het gebied zelf mag je niet fietsen maar het fietsknooppunt 72 ligt vlakbij. Plan je route via www.fietsnet.be

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt