Currently, there is no weather information available.

De Warande Hamont-Achel

2.333335
  • 2.875
  • 2.142855
  • 2.5
  • 2.4
  • 1.714285
  • 2.333335
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#dewarandeachel

Ten oosten van Achel ligt het natuurgebied De Warande. Het bestaat uit een afwisselend landschap van vloeiweiden, weilanden, poelen en jonge aanplantingen van diverse loofboomsoorten. De historische bevloeiing van kalkrijk Maaswater zorgt voor een diverse en weelderige groei van kruidachtige planten die diverse diersoorten aantrekt. Een bewegwijzerd wandelpad leidt je rond in dit mooie natuurgebied van 43 ha.

De troeven

  • cultureel erfgoed
  • wijngaardslak
  • slanke sleutelbloem
  • herfststijloos
  • historische vloeiweiden
Toon meer informatie

Geschiedenis:

Vroeger maakte De Warande deel uit van een stelsel van wateringen van 600 ha dat gefunctioneerd heeft van 1894 tot 1914. Kalkrijk Maaswater uit het Kempens Kanaal werd via een ingenieus stelsel van kanaaltjes naar de Warande gestuurd. Hiermee werden de diverse hooilanden  bevloeid om hun vruchtbaarheid te vergroten. Het hooi was bestemd voor de paarden van het Belgische leger dat in Leopoldsburg gestationeerd was. Door de invoering van de kunstmest en de komst van de verbrandingsmotor, kwam hieraan een einde. De vloeiweiden werden beplant met populieren om te voorzien in hout. Sinds enkele decennia wordt er gewerkt aan een gediversifieerd natuurbeheer. Bossen zijn aangeplant met boskers, gewone es, zomer- en wintereik, gewone esdoorn, beuk, zwarte els en berk. Enkele weilanden bleven nog behouden en hebben nog kenmerken van de vroegere vloeiweiden. Poelen werden aangelegd voor kikkers, salamanders en libellen.

De zomer wordt in (herfst)stijl afgesloten:

Dankzij de bevloeiing met maaswater, werden plantenzaden uit het zuiden aangevoerd en komen er veel plantensoorten voor die volkomen vreemd zijn aan de Kempen, zoals de herststijlloos. Als je De Warande in de nazomer bezoekt, word je aangenaam verrast door de bloeiende herfsttijlozen. Wist je dat deze plant giftig is en niet door dieren mag gegeten worden? Verder kom je hier ook  niet-typische Kempische plantensoorten tegen zoals de slanke sleutelbloem, slangenlook, kraailook en kruipend zenegroen..

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Warande ligt ten oosten van Achel en is 43 ha groot.

Openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is het station van Hamont-Achel. Meer info over bereikbaarheid: http://www.hamont-achel.be/product/298/openbaar-vervoer.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.9 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.1 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.4 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.7 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.3 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?