Currently, there is no weather information available.

Demerbroeken

3.206895
  • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 3.6
  • 3.2
  • 2.666665
  • 3.25
  • 3.25
  • 3.4
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Bezoekerscentrum
  • Praktische info

#demerbroeken

De Demerbroeken is een waardevol stukje natuur aan de Demer, boordevol Europese topnatuur. Je kunt heerlijk rondstruinen in dit ongerepte overstromingsgebied – wie weet zie je wel een watersnip of een roerdomp. Ook in de vogelkijkhut in Vierkensbroek kun je ongestoord het boeiende leven bewonderen van de vele bijzondere vogels.

De troeven

  • Geboortehuis Ernest Claes
  • Zeldzame vogelsoorten
  • Wandelpaden langs panoramische hoogstandjes
  • Vogelkijkhut
  • Wonderbaarlijke trilvennen
Toon meer informatie

De Demerbroeken vormt een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest. Typisch voor de streek van de Demerbroeken is de aanwezigheid van poelruit in de ruigtes. In de hooilanden vind je verschillende zeggesoorten, dotterbloem, moeraswalstro, echte koekoeksbloem, egelboterbloem, zeegroene muur en grote ratelaar.
 

Dierenmagneet

De rust en uitgestrektheid van de Demerbroeken werkt als een magneet voor vele dieren. Zeldzame vogelsoorten zoals de kleine karekiet, bosrietzanger, rietgors en blauwborst voelen zich er prima in hun verenpak. In de grachten, greppeltjes en open waterpartijen leven de alpenwatersalamander, Europese kamsalamander, pad, bruine en groene kikker. Ook de wezel, bunzing en hermelijn maken dankbaar gebruik van dit natuurlijke en voedselrijke waterpretpark. De ongereptheid van deze natuurparel trekt ook heel wat reeën aan.
 

Huize Ernest Claes

De achtertuin van het geboortehuis van Ernest Claes grenst aan de Demerbroeken. Deze bekende Vlaamse schrijver haalde dan ook veel inspiratie uit de mooie omgeving. De Demer en haar bewoners figureren regelmatig in zijn literaire werken. Huize Ernest Claes is behalve een museum ook een bezoekerscentrum van Natuurpunt. 
 

Natuur en Bos en Natuurpunt werken samen

Natuur en Bos werkt samen met Natuurpunt aan de uitbouw van een uitgestrekt natuurreservaat in de Demerbroeken. Zo beheert Natuurpunt het Vierkensbroek, tussen Averbode en de Hulpe. Het beheer van de Kloosterbeemden en het Molenstedebroek zijn in handen van het Natuur en Bos. Het beheer van het gebied is gericht op het vormen van uitgestrekte rietruigtes, afgewisseld met soortenrijkere hooilanden en inheems loofbos.
 

Commercieel oninteressant

De moerassige bodems en de regelmatige overstromingen maken de Demervallei tussen Diest en Testelt oninteressant voor menselijke activiteit. Van klei-, turf- of commerciële hooiwinning is al lang geen sprake meer. Ook de aangeplante populieren van midden 20ste eeuw waren niet meteen een succes: op de meeste plaatsen zijn ze ondertussen afgestorven. Uitgestrekte oppervlakten van vroegere hooilanden evolueerden ondertussen naar rietland.

 

  • Vogelkijkhut

    In de vogelkijkhut in Vierkensbroek kun je ongestoord het boeiende leven bewonderen van de vele bijzondere vogels.

  • Bezoekerscentrum - Huize Ernest Claes

    De achtertuin van het geboortehuis van Ernest Claes grenst aan de Demerbroeken.

    Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ernest Claes

Bezoekerscentrum Huize Ernest Claes, dat is literair erfgoed én natuur, want in zijn werk komen de Demer, de groene beemden en de bewoners regelmatig opdraven. Vanuit het bezoekerscentrum kan je de omliggende natuurgebieden bezoeken. Er vertrekken verschillende fiets- en wandelroutes, je vindt er wandelkaartjes en de uitkijktoren is vlakbij. Voor kinderen zijn er speciale tochten beschikbaar.

Vaste activiteiten

In het bezoekerscentrum kan je eenvoudige wandelkaartjes verkrijgen. Op korte wandelafstand bevindt zich een kijktoren. Er vertrekken verschillende wandel- en fietsroutes.
 

Leuk voor de kinderen

Op avontuur met Piepel en Soeza! Je vindt de Boeboeks in verschillende natuurgebieden van Natuurpunt! In het bezoekerscentrum kan je een Boeboeksrugzakje ontlenen met opdrachten en raadsels die je in het natuurgebied moet uitvoeren en oplossen. Dat is reuzepret gegarandeerd!

In de tuin kan je verscheidene insectenhotels bekijken, wat uitrusten op zitbanken en ondertussen de bessen opeten die je zelf geplukt hebt.

Ligging en bereikbaarheid

De Demerbroeken vormt een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest. 

Ingang

Ernest Claesstraat 152, 3271 Zichem

Openbaar vervoer 

De spoorlijn Aarschot-Diest loopt dwars door de Demerbroeken. De stations van Testelt en Zichem liggen aan de rand van het natuurgebied. Meer info: www.belgiantrain.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?