11 °C
Regen
Regen

Den Doolhof

3.19231
 • 4
 • 3
 • 3.4
 • 3.5
 • 2
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#dendoolhof

Den Doolhof is een bosreservaat. Het bestaat uit twee delen, die van elkaar gescheiden zijn door een landbouwzone. Het ene deel is een oud parkbos en een oude klei-ontginning, waar de natuur vrij spel krijgt, en het andere deel heeft jongere bossen en graslanden waar wandelaars welkom zijn op de aangeduide paden. Tegen de woonwijk aan bevindt zich in het oude parkbos ook een speelzone, waar kinderen kunnen ravotten.

De troeven

 • Rust en stilte
 • Veel landschappelijke variatie
 • Speelzone om in te ravotten
 • Aangeduide wandeling in een bosreservaat
Toon meer informatie

Oud parkbos en bloemrijke hooilanden

In het zuidelijke deel vinden we vochtig eiken-beukenbos, met veel oude bomen zoals onder andere zomereiken van meer dan 200 jaar oud! Een deel van dit bosgebied bestaat uit oud parkbos (aangelegd eind 18de eeuw). Naast zomereiken, Amerikaanse eiken en beuken zie je hier ook platanen, boskersen en paardenkastanjes. Een aantal smalle, ondiepe vijvers wijzen op het historische parkkarakter en verklaart ineens de naam van dit bosgebied. 

Opvallend in dit eeuwenoude bos zijn de lokaal zeer hoge hoeveelheden (staand en liggend) dood hout, wat voor een grote dichtheid aan bosvogels zoals boomkruiper, boomklever en spechten zorgt. Ook de struiklaag met veel hazelaar en de kruidlaag met oud-bossoorten als witte klaverzuring, bosanemoon en gele dovenetel zijn goed ontwikkeld.

In het noorden van dit deelgebied “Den Doolhof” zijn fraaie bloemrijke hooilanden met veel pinksterbloemen, koekoeksbloemen en ook zeldzamere soorten zoals knolsteenbreek terug te vinden. Die hooilanden zijn door houtkanten (met zwarte elzen) van elkaar gescheiden: een eeuwenoud, intact gebleven coulissenlandschap dat er nog nét zo bij ligt als in de tijd van graaf de Ferraris (einde 18de eeuw).

Oude kleiputten

Werkendam, het noordelijke boscomplex bestaat uit een vergraven én een onvergraven deel, van elkaar gescheiden door een oost-west georiënteerde dijk. Enkele ondiepe kleiputten aan weerszijden van deze dijk zijn getuigen van de vroegere industriële bedrijvigheid: tot in de jaren 1930 werd hier klei ontgonnen.

Ten zuiden van deze dijk liggen nog originele zandbodems met vochtige tot droge eiken-beukenbossen (oud bos) en naaldhoutaanplanten.  Aan de overzijde van de dijk ligt een volledig vergraven zone, die nadien spontaan verbost is met berken, wilgen en zomereiken. Dergelijke lange spontane bosontwikkeling is in Vlaanderen zeer uitzonderlijk en biedt dan ook interessante onderzoeksmogelijkheden. 

 

 • Wandelroute

  Wandeling van 4 km, aangeduid met witte paaltjes.

  Kaart
 • Wandelknooppunten

  De wandelroute tussen knooppunten 60 en 61 (Kempens Landgoed) passeren langs het gebied.

  Wandelnetwerk Kempens Landgoed
 • Fietsknooppunten

  Gebied is bereikbaar met de fiets via de voetgangersbrug tussen knooppunt 1 en knooppunt 4.

  Fietsknooppuntennetwerk
 • Speelzone

  Tegen de woonwijk aan bevindt zich in het oude parkbos ook een speelzone, waar kinderen kunnen ravotten.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Den Doolhof is gelegen in Turnhout. Je kan zowel in het noordelijke als het zuidelijke deel van Den Doolhof op vier verschillende plaatsen aansluiten op het wandelpad.  Drie van deze ingangen bevinden zich langs de Maria van Zimmerenstraat, de vierde langs de Risttraat, op het grondgebied van de stad Turnhout.

Ingang

Maria Van Zimmerenstraat, 2300 Turnhout

Met openbaar vervoer

Met de trein naar het station Turnhout. Daar kan je met de bus verder. Lijn 450, Turnhout-Poppel-Tiluburg,  en afstappen aan de halte Van Solmstraat. Vanaf de bushalte is het nog ongeveer 500 meter stappen tot aan het wandelpad, en ongeveer 300 meter tot het speelbos.

Met de fiets

Bereikbaar met de fiets via de voetgangersbrug tussen knooppunt 1 en knooppunt 4 (Antwerpse Kempen).

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • Ma Van 8:00 tot 20:00 Di Van 8:00 tot 20:00 Wo Van 8:00 tot 20:00 Do Van 8:00 tot 20:00 Vr Van 8:00 tot 20:00 Za Van 8:00 tot 20:00 Zo Van 8:00 tot 20:00
  Grave Ravenpad: wandel- en speelparcours
  Lees meer
 • Zo Van 13:00 tot 18:00
  Boshuis
  Lees meer
 • donderdag 11 november 2021 van 08:30 tot 14:00
  Herfstwandeling
  Lees meer

Wat te doen in de buurt