Currently, there is no weather information available.

De Nuchten

3.058825
 • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4
 • 3
 • 2.2
 • 3.2
 • 2
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

De Nuchten is de ideale biotoop voor vogels zoals de ijsvogel, de blauwborst en de roerdomp. Op termijn is het de bedoeling dat het gebied zich kan ontwikkelen tot een aaneengesloten moerasgebied. 
Je kan De Nuchten verkennen via een aantrekkelijk knuppelpad dat je dwars doorheen het gebied voert. 

De troeven

 • 600 meter knuppelpad
 • ijsvogel
 • watervleermuis
Toon meer informatie

Knuppelpad

Geniet van je doortocht door dit uniek natuurgebied en verbaas jezelf over de schoonheid en stilte wanneer je het 600 meter lange knuppelpad volgt. De uitgestrekte vallei is grotendeels open, maar is naar de dorpsranden toe kleinschalig en rijk aan (knot)bomenrijen en gemengde houtkanten.  De soortenrijke graslanden zijn met sloten dooraderd.
 

Pareltjes van graslanden

In het voorjaar kleuren sommige graslanden geel van de paardenbloemen en scherpe boterbloem, al zijn er ook die wit en lila kleuren van de pinksterbloemen en het fluitenkruid. In het najaar bepalen vooral schermbloemigen zoals gewone engelwortel, gewone bereklauw en wilde peen het beeld. De steenuil komt nog voor en huist in de holten van oude knotbomen.
 

Een moeras vol leven

Dichtbij de rivier vinden we waardevolle planten zoals gevlekte aronskelk, gewone sleutelbloem, gele dovenetel en zelfs bosanemoon. Ijsvogel, dodaars, waterral, winter- en zomertaling, maar ook grote lijster en wielewaal bewonen het moerasbos. Bij schemer voedt de watervleermuis er zich met insecten. Het moeras is ook rijk aan natte ruigten en die kunnen in de lente en zomer spectaculair verkleuren omdat gele lis, grote kattenstaart, valeriaan en moerasspirea er de toon zetten. De graslanden in de meersen worden begraasd en gehooid. Hiervoor wordt zoveel mogelijk met lokale landbouwers samengewerkt.
 

Geschiedenis

Vroeger werd hier turf gestoken. Dit natte gebied ontstond uit een riviermeander die de voorbije duizenden jaren land werd. De mens slaagde er echter niet in het moeras te ontwateren. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg wilde natuur hier de bovenhand. Wilgen en elzen gedijen hier goed en vormen hier uitgestrekte broekbossen. 

 • Wandeling in het domein

  Je kan op eigen houtje een lusvormige wandeling van 7,4 km maken.

  Kaartje
 • Wandelknooppunten

  Tussen knooppunten 96 en 98 wandel je langs De Nuchten (Zwalmvallei)

  Wandelknooppunten
 • Fietsknooppunten

  74, 66 en 67 langs de Dender liggen in de buurt van het gebied.

  Fietsnet

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied De Nuchten ligt in Zandbergen. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit natte weilanden en broekbossen. De Nuchten ligt langs de middenloop van de Dender tussen de Geraardsbergse deelgemeenten Zandbergen en Idegem. 

 

Ingang

De Nuchten 76, 9506 Idegem (Geraardsbergen)

Openbaar vervoer

Er is een station in het centrum van Idegem en Zandbergen. Van daaruit wandel je te voet naar De Nuchten. Meer info: www.belgiantrain.be.

Bushalte 'Idegem Nuchten' ligt op 600 m van de hoofdingang. Meer info: www.delijn.be.


Parkeren

Er zijn beperkte parkeermogelijkheden (langs de kant van de weg). Parkeren kan best aan het station of aan de kerk van Idegem. Aan de kerk wandel je via het Idegemplein, naar de Neerstraat. Daarna de straat ‘De Nuchten’ in. Ter hoogte van ’t Lippenshof (op de linkerzijde), ga je rechts de veldweg in. Daar vind je een infobord en kan je verder wandelen tot aan het knuppelpad. 


Bereiken

Tegenover het Lippenshof, in De Nuchten 76, kan je een veldweg inwandelen. Op je rechterzijde vind je een informatiebord. Daarop staat de wandeling doorheen De Nuchten aangeduid. Volg de veldweg. Een eind verder kan je links langs een weiland inslaan. Zo bereik je het knuppelpad. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.2 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt