Currently, there is no weather information available.

Doelpolder Noord

2.52174
 • 3
 • 2.5
 • 1.666665
 • 3.2
 • 2
 • 2.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#grensparkgrootsaeftinghe

Deze brok natte natuur (107 ha) ligt in de natuurkern van het Grenspark Groot Saeftinghe, een fenomenaal gebied met brakwaterschorren en natte weilanden. Op de Scheldedijken kan je letterlijk komen uitwaaien en genieten van één van de weidste panorama’s in Vlaanderen. Een wandeling rondom Doelpolder Noord is een buitengewone belevenis. Neem zeker je verrekijker mee, de natuur lokt hier bijzondere vogels.

De troeven

 • Zilte zeelucht snuiven in het binnenland
 • Toplocatie om vogels te spotten
 • Uitkijkpost op de radartoren
 • Schepen spotten
Toon meer informatie

Gluren door de gleuf

De Scheldevallei is een belangrijke schakel in een keten van waterrijke gebieden langs de Oost-Atlantische trekroute waar trekvogels hun vetreserves aanvullen om hun marathonvlucht te kunnen voortzetten. Een gebied als Doelpolder Noord is een echte trekpleister, hier troepen soms duizenden watervogels samen. Het gaat voornamelijk om steltlopers, eenden, ganzen en meeuwen. Je kan de vogels ongezien spotten door de gleuf van de twee vogelkijkwanden.

Weidevogelbiotoop

Open ruimte krijgt hier vrij spel dankzij onze konikpaarden en de koeien van lokale landbouwers, die het land begrazen. Het maakt Doelpolder Noord een paradijs voor weidevogels. Soorten als tureluur, grutto en zomertaling vinden er een geschikt broedgebied.

Land in ontwikkeling

Als compensaties voor de natuurwaarden die bij de aanleg van het Deurganckdok verloren gegaan zijn, kreeg in 2006, Doelpolder Noord (71 ha) en de Brakke Kreek (36 ha) vorm. In het kader van het SigmapIan staan er nog veranderingen in het landschap gepland. In de dijk zal een in- en uitlaatconstructie geplaatst worden, zodat de Brakke Kreek onder invloed van het getij komt en er brak Scheldewater binnenstroomt. Brakwater treft men bij de overgang van zoetwater naar zeewater. Tal van strand- en plasbroeders, zoals kluten, visdieven en zwartkopmeeuwen vinden hier nu al een geschikt broedgebied.

Rugstreeppaddenpoel

Rugstreeppadden zijn kieskeurige wezens. Ze leven in zandrijke gebieden, zoals heide of duinen, waar ze zich makkelijk kunnen ingraven. In Doelpolder Noord vinden ze een geschikt leefgebied. In die polder stroomt straks na de Sigmawerken regelmatig brak Scheldewater binnen. Daar houdt de rugstreeppad niet van. Daarom helpen we deze soort door poelen uit te graven achter de dijk van Ouden Doel.

Paardenschor

Achter de Scheldedijk ligt Paardenschor. Hier krijgt het getij vrij spel in de modderige slikken en schorren. Op deze schorren groeien planten als zeekraal, zeeaster, Engels slijkgras en riet, die bestand zijn tegen dit regelmatig ‘snuifje’ zout van het brakke water van de Schelde. Zelfs de zeehond brengt soms een bezoekje om te rusten op de slikken.

Schepen spotten

Ben jij een scheepsfanaat? Dan staat deze plek bovenaan je bucketlist. Grote zeeschepen vol met containers varen heen en weer naar de Antwerpse Haven. De Schelde is de economische ader van Vlaanderen.

 

 • Ganzondagwandeling

  Wandeling van 5 kilometer rond Doelpolder Noord.

  Route
 • Vogels in de kijker!

  Wandelroute van 6,36km.

  Route
 • Wandelroute Doelpolder Noord

  Wandeling van 6 kilometer rond Doelpolder Noord

  Route en beschrijving
 • Fietsknooppunten

  Doelpolder Noord ligt tussen knooppunt 13 en 17.

  Website
 • Polderlandroute

  Fietsroute van 46,4 km.

  Route
 • Beyond borders fietsroute

  Fietsroute van 62,2 km.

  Route
 • Vogels spotten

  Er zijn 2 vogelkijkwanden.

 • Infokeet Grenspark Groot Saeftinghe

  Maak kennis met de toekomst van de Hedwige-Prosperpolder en Doelpolder met de uitvoering het Sigmaplan.

  Website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Oostlangeweg , 9130 Beveren

Openbaar vervoer

Doelpolder Noord is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Parking

Je kunt parkeren aan de infokeet Hedwigepolder (Zoetenberm).

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.5 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 1.7 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?