Fort Leopold, gelegen in Diest, is een uniek torenfort dat deel uitmaakt van de beschermingsgordel rond Diest. Het werd gebouwd tussen 1837 en 1845 en moest Diest mee helpen beschermen tegen invallen van de de Nederlanders. Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid kocht het fort, samen met de omliggende hooilanden en bossen, over van Defensie in 2020.

Het fort grens in het noorden aan het militaire vliegveld van Schaffen waarop ANB het maaibeheer uitvoert. Ook de Schaffense Poort, de kazematten van de Leuvenaar en de Antwerpenaar, evenals de (inmiddels beboste) stadswallen die deze gebouwen verbinden, zijn in eigendom en beheer bij Natuur en Bos. Geleide bezoeken aan het Fort Leopold zijn periodiek mogelijk via de stedelijke Toeristische Dienst. Andere delen van deze verdedigingsgordel zijn bijvoorbeeld de Citadel-site en de vesten nabij het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek.

Troeven
  • Uitzonderlijk historisch belang
  • vleermuizenpopulatie
  • geleide bezoeken
  • stadswallen
  • de Merode-wandelnetwerk

Geschiedenis:

Fort Leopold was in de negentiende eeuw een belangrijk onderdeel van de verdedigingsgordel rond Diest. Het ligt op de Lazarijberg en biedt een prachtig uitzicht op de stad maar ook op de even verder gelegen citadel. Bedoeling was dat het fort de stad zou beschermen maar enkele jaren nadat het in gebruik werd genomen, werd het al verbouwd tot een gevangenis omdat de Hollandse dreiging intussen voorbij was. De gestrafte militairen ( de zogenaamde "sans floshes"-tuchtcompagnie) van de gevangenis van Leuven werden naar het fort gebracht. Geschriften op de muur zijn nog altijd stille getuigen van die tijd. Ook tijdens de wereldoorlogen werden er gevangenen opgesloten.

Beschermd maar vochtig gebouw

Het fort werd in het tweede deel van de twintigste eeuw door de para's gebruikt maar die trokken er ruim 20 jaar geleden weg. In 1996 werd het een beschermd monument. Het gebouw is opgetrokken uit honderdduizenden bakstenen en heeft hele dikke muren. Daardoor is het er erg kil, wat ideaal is voor vleermuizen. Die vonden er de afgelopen jaren een perfecte woonplaats. Natuur en Bos wil het fort nog aantrekkelijker maken voor de vleermuizen

Vleermuizen

Op dit moment verblijven er ongeveer 130 vleermuizen in het fort, het gaat om zeven verschillende soorten. Je vindt er vooral dwergvleermuizen maar ook de baardvleermuis, de Brandt-vleermuis, de laatvlieger en de franjestaart. Ook zeldzame soorten zoals de grijze grootoorvleermuis en de ingekorven vleermuis kan je hier terugvinden. Bedoeling is dat de vleermuizenpopulatie de komende jaren zal toenemen, en dat is meteen ook goed nieuws voor de uilen die in het fort leven, want zij lusten wel eens een vleermuis.

Actietips

21

Vestenwandeling Diest

Een wandeling van 7 km die vertrekt aan de Grote Markt van Diest

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Geert Coninx
Neem contact op >

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

Fort Leopold is gelegen nabij het station van Diest en het makkelijkst te bereiken via Bezoekerscentrum Halve Maan (Omer Vanaudenhovelaan 48 ).

Ingang

Omer Vanaudenhovenlaan48, 3290 Diest

Neem de trein tot aan station van Diest. Van daaruit kun je volgende bussen nemen: halte 19 Diest-Geel-Tessenderlo aan Fort Leopoldlaan; Grote lijnenbundel op de grote ring: halte Stadion of halte Sint-Jansplein.

Met de auto is het mogelijk om te parkeren aan het station, aan het bezoekerscentrum, langs de stadsring of in het centrum (betalend)