Currently, there is no weather information available.

Drie Fonteinen

3.932585
 • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.46154
 • 4
 • 4
 • 3.583335
 • 3.733335
 • 3.82353
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#3fonteinen

In het cultuurhistorische gebied Drie Fonteinen in Vilvoorde, op een boogscheut van Brussel, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijk uitstapje. Je geniet er van een prachtige Franse tuin in de stijl van Versailles én van een Engels landschapspark. Na al dat moois kunnen de kinderen ravotten in de speeltuin, terwijl de ouders nagenieten op een terrasje met uitzicht op de Franse tuin.

De troeven

 • Combinatie van historische Franse tuin, Engels Landschapspark en Japanse tuin
 • Speelbos om in te ravotten
 • Stijlvolle brasserie in het park
 • Speeltuin vlakbij de brasserie
 • Vlakbij twee basilieken: wandel van basiliek tot basiliek
Toon meer informatie

Het landgoed Drie Fonteinen (61 hectare) is een van de oudste landschappelijke tuinen van België. Halverwege de 18de eeuw legde Jean-Jozef Walckiers een Engels landschapspark aan op de flanken van het kanaal Willebroek-Brussel, met een kasteel en bijgebouwen, vijvers, zichtassen, paviljoenen, glooiende grasvlakten, een boogbrug en een opmerkelijke bruggrot uit zandsteenknollen. Later werden aangrenzende buitenverblijven samengevoegd met het oorspronkelijke domein. In 1956 kocht de stad Vilvoorde het gebied. Sinds 2007 is het beheer, via een erfpachtovereenkomst met de stad Vilvoorde, in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos.
 

Herstel Franse tuin

Op het einde van de 19de eeuw legde Alfred Orban een geometrische tuin aan in de stijl van de klassieke Franse tuinen van Vaux-le-Vicomte en Versailles. Van die tuin zijn de belangrijkste structuren bewaard gebleven: een strak patroon van gras, zichtassen en trappen en een centraal gelegen waterbassin. De middenas verbindt het verdwenen kasteel met de vroegere oranjerie (nu brasserie Drie Fonteinen). Het Agentschap voor Natuur en Bos herstelde de tuin in al zijn glorie in 2007.
 

Mooiste zichtassen in Vlaanderen

De opeenvolgende eigenaars van het domein brachten in de tuin persoonlijke accenten aan en creëerden zo een unieke cultuurhistorische groene parel. Verschillende indrukwekkende zichtassen zijn bij de restauratie in 2008 vrijgemaakt en brengen opnieuw structuur in het park: de zichtas naar de Lendrikkapel en de zichtas vanaf de Franse tuin naar Koningslo zijn van de mooiste in Vlaanderen. Mooie, grote solitaire parkbomen worden vakkundig verzorgd en nieuwe collecties van bloeiende struiken werden aangeplant. De serres werden ontmanteld, en samen met de vroegere boomkwekerij en dierenweide geïntegreerd in het park in dezelfde landschappelijke stijl.
 

De Japanse tuin

Deze tuin vormt samen met de Vlaamse rozentuin die werd geopend in Komatsu, het orgelpunt van 40 jaar jumelage tussen zustersteden Vilvoorde en Komatsu.     

De ‘Komatsu Landscape Garden’ geeft in miniatuur – de tuin meet 30 bij 40 meter - de natuurlijke omgeving van Komatsu weer, inclusief de omliggende bergen en meren. Het pad door de tuin nodigt iedereen uit om deze Japanse stad te bezoeken.

 • Wandelpaden

  De meeste wandelpaden zijn verhard en dus geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

  Kaart
 • Wandelroute

  Holle wegen van Vilvoorde (4,84 km).

  Bekijk de kaart:
 • Joggen

  De wandelpaden zijn zeer geschikt om te joggen

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Tussen 73 en 76.

  Fietsnet
 • Speelzone en speeltuin (zie kaart)

  De speelzone is ongeveer 1 hectare. Ontdek al onze speelzones op onze website.

  Speelzones
 • Hondenzone

  Je kan de losloopzone in Drie Fonteinen vinden in de bosrand tegenover de Beneluxlaan, net naast het schuilhutje.

  Meer info over hondenzones
 • Brasserie Drie Fonteinen

  Brasserie in het midden van het gebied. Terras met zicht op de Franse tuin.

  Brasserie Drie Fonteinen

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De  Drie Fonteinen liggen in Vilvoorde, op een boogscheut van Brussel.

Openbaar vervoer  

Van het station van Vilvoorde rijdt lijn 820 tot op wandelafstand van het gebied. Je kunt afstappen aan halte VTM. Meer info: www.delijn.be.

Faciliteiten met parkeren

Parkeren kan aan de ingangen aan de Beneluxlaan of de Brusselsesteenweg.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (13 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (16 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (16 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (12 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (15 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (17 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt