- Overzicht
- Commentaren (13)
- Praktische info
#drongengoed
Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Dit 750 hectare groot bos- en natuurgebied strekt zich uit over Aalter en Maldegem. Het bos met zijn vele fraaie dreven en heiderelicten is de ideale uitvalsbasis voor uren wandel- en fietsplezier.
Reeën en damherten
In het Drongengoed en de ruime omgeving doen reeën en damherten het zeer goed. Dat is leuk voor bezoekers, maar ze richten ook veel schade aan in het bos, bij landbouwers en in het verkeer. Een mix van maatregelen dringt zich op. Onze boswachter en regiobeheerder vertellen samen met de onderzoeker van het INBO hoe ze dit in de toekomst willen aanpakken. >
Aankondiging
Movie in concert (live): een natuurdocumentaire over het Drongengoed met live soundtrack.
“Ode aan het Drongengoed” is een natuurdocumentaire gemaakt door Peter De Craene (natuurfotograaf) en Rudi Baetslé (natuurfilmer) over de natuurpracht in het Drongengoed, het grootste bos van Oost-Vlaanderen. Tijdens de première van deze film, zal een live-soundtrack worden gebracht door Matthias De Jaeger (pianist-componist). Unieke inspirerende natuurpracht, omarmd en verbeeld met sprekende muziek! Uitvoeringen op 17 en 18 maart 2023 om 20u in de Drongengoedhoeve. Reserveren is noodzakelijk. Meer informatie op de affiche en begeleidende info.
Wil je het Drongengoed verkennen?
Vertrek dan vanuit Parking Krakeel of parking POL. Op beide parkings vind je informatieborden die je de weg wijzen naar alle mogelijkheden om al wandelend, fietsend, spelend en ruiterend van de natuur te genieten. Vanaf parking Krakeel wandel je het snelst via het bos naar de hoeve (800 m). Op regelmatige afstand staan er nieuwe zitbankjes. Parking POL is ideaal om te parkeren met de wagen als je van daaruit verder met de fiets op tocht gaat. Op dit plannetje staan beide parkings aangeduid. Door de werken kunnen sommige paden in het Drongengoed er modderig bij liggen.
In september 2020 werd het wegdek van de dreef die leidt naar de Drongengoedhoeve hersteld. Nu geldt er een totaal parkeerverbod om de waardevolle bomen te beschermen én voor de veiligheid van de bezoeker. Lees hier meer informatie.
Het waren woelige jaren in het Drongengoed. De voorbije vier jaar werden grote natuurherstelwerken uitgevoerd in het gebied. Momenteel werken we de laatste ingrepen af op terrein. Daarnaast wordt verder ingezet op de beperking van de damhertenpopulatie en werd er heel wat nieuw bos aangeplant in en rond het Drongengoed.
De troeven
- Grootste bos- en natuurgebied van Oost-Vlaanderen
- Heide, gras, bos: variatie troef
- Kabouterpad voor kleuters
- Ontmoeting met de schaapskudde
- Gloednieuw sprookjesbos
Het Drongengoedbos biedt voor elk wat wils. Wandelaars, fietsers, ruiters kunnen genieten van de natuurpracht, gezelligheid en geborgenheid.
Kabouters zoeken
Kleuters en jonge kinderen kunnen van de natuur genieten langs het twee kilometer lange Kabouterpad, dat vertrekt aan de Drongengoedhoeve (www.drongengoedhoeve.be). Het Kabouterpad loopt ook doorheen de speelzone vlakbij de hoeve.
Schipperen tussen bos en heide
Gemengd bos zet de toon, maar je ziet regelmatig heide. Dit heide doet terugdenken aan de tijd dat dit bos een onherbergzaam heidegebied was: het Maldegemveld. Planten als struikheide, dopheide, ronde zonnedauw en heidekartelblad zijn het levende bewijs van dit rijke heideverleden.
Een andere merkwaardige plant voor het Drongengoedbos is zaagblad met zijn mooie blauw-paars gekleurde bloemen. De bodem van het Drongengoedbos is vrij zuur waardoor de groene dubbelloofvaren hier goed gedijt.
Oog in oog met de schapen, reeën en damherten
Van april tot november kan je ook de schaapskudde tegenkomen in het Drongengoedbos. Een tweehonderdtal schapen graast elke dag in het bos en op de heideterreintjes. Ze worden begeleid door de herderin. Ook kom je af en toe oog in oog te staan met de damherten of reeën die in het gebied leven. Een groepje van een tiental dieren vormen zeker geen uitzondering.
Over cirkelende roofvogels en kleurrijke paddenstoelen
Roofvogels voelen zich opperbest in dit het Drongengoedbos. Wie goed oplet, herkent de buizerd, torenvalk, sperwer, bosuil, ransuil en boomvalk. Andere opvallende broedvogels zijn de zwarte en groene specht, boomklever en bonte vliegenvanger. Het Drongengoedbos staat ook bekend om de vele en diverse paddenstoelen die er groeien. Voor nachtvlinderliefhebbers is een uitstap bij schemer zeker de moeite: zij zullen in het Drongengoedbos niet op hun honger blijven zitten!
Geschiedenis
Eeuwenlang was het Drongengoedbos een onherbergzaam heidegebied tot het in de 13de eeuw werd ontgonnen. Het bos dankt zijn naam aan de Paters van Drongen uit Gent, die de mooie Drongengoedhoeve als uitvalbasis hadden. Vandaag vind je er een bezoekerscentrum (www.drongengoedhoeve.be) waar je alles te weten komt over de streek en hoe het landschap door de jaren heen veranderd is.
Landschapspark Drongengoed
Het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeente Knesselare en Maldegem, RLM, toerisme Meetjesland, Natuurpunt, enkele private eigenaars en de militaire overheid zorgen er samen voor dat het aangenaam toeven is in het Drongengoedgebied. Een visie voor een kwaliteitsvol samengaan van natuur, bos, landschap en recreatief medegebruik voor dit bijna 800 hectare groot gebied leidt alles in goede banen. Meer info over het landschapspark lees je op www.drongengoed.be.
Begeleide wandelingen
Natuur en Bos werkt samen met de Drongengoedgidsen. Deze natuur- en bosgidsen bieden een ruim aanbod aan begeleide wandelingen en activiteiten op maat van diverse groepen. Seizoentrips, biotoopuitstappen, thematische uitstappen, pluk-de-dag-trips en natuurateliers zijn enkele voorbeelden. Wil je een wandeling reserveren? Neem dan contact op met de Drongengoedhoeve via de.drongengoedhoeve@gmail.com - 09/366 64 86 of met Marc Spanhove via marc.spanhove@telenet.be - 0479 67 95 44.
Natuurpunt organiseert regelmatig activiteiten en begeleide wandelingen in het Maldegemveld. Die activiteiten kan je raadplegen op www.natuurpuntmaldegemknesselare.be
Vanaf april tot november trekt de herderin van de Natuurkudde met haar kudde van 200 schapen door het natuurgebied. Wil je graag een afspraak met de kudde? Raadpleeg het aanbod van belevingswandelingen en educatieve arrangementen op www.natuurkudde.be.
-
Speelzone
Rechts naast de toegangspoort van de Drongengoedhoeve vind je een sprookjesbos met kabouters, paddenstoelen, bruggen, bosgeesten, stappalen en andere speeltuigen.
Ontdek het sprookjesbos -
Kabouterpad voor kleuters
Wandeling van 2 km rond de Drongengoedhoeve waarbij kabouter Pinnemuts de kinderen opdrachtjes geeft. De wandeling start aan het bakhuis binnen de Drongengoedhoeve site.
Kabouterpad Drongengoed -
Streek-GR-Tijl Uilenspiegelpad
Het pad loopt doorheen het Drongengoed.
Streek-GR-Tijl Uilenspiegelpad -
Wandelknooppunten
Er liggen verschillende knooppunten in de buurt van Drongengoed.
Route planner Toerisme Meetjesland -
Natuurloop
De groene (4,2 km), blauwe (6,3 km) en/of rode (8,8 km) looplus leiden je doorheen het prachtige bos.
Kaartje -
Fietsknooppunten
Knooppunt 75 ligt in het Drongengoed. Knooppunt 71 ligt vlakbij het speelbos en de bivakzone in Maldegem Kleit.
Fietsnet.be -
Kamperen
In de buurt van Drongengoed zijn 2 paalkampeerplaatsen: Kleit (Maldegem) en Onderdale (Aalter)
Kom kamperen -
Meerdere horeca-aangelegenheden in de buurt
Er zijn meerdere horeca-aangelegenheden in de buurt. Ze zijn aangeduid op de wandelkaart.
Kaart -
Timmerman Geert
"Best mooi domein en overal hangen er bordjes om de bezoekers op te wijzen dat ze geen afval achterlaten. Ook vragen ze om de drollen vd honden op te kuisen. Doen we allemaal. 1 groot probleem, nergens over het hele domein zijn er vuilbakken te vinden !! Heb hiervoor reeds een sms naar de boswachter gezonden - echter zonder resultaat."Natuur en Bos
"Beste, Natuur en Bos plaatst inderdaad geen vuilnisbakken in bos- en natuurgebieden. Dat is een bewuste keuze die ingegeven is door meerdere redenen. Afval hoort immers niet thuis in de natuur. Wij vragen aan bezoekers om hun afval zelf mee terug naar huis te nemen en daar te sorteren. Als vuilnisbakken geplaatst worden, is het ook noodzakelijk dat deze op regelmatige basis leeggemaakt kunnen worden. Helaas ontbreekt daartoe de tijd bij ons personeel. Enkel en alleen op plaatsen waar samengewerkt kan worden met een gemeentebestuur of een andere partner om vuilnisbakken tijdig te ledigen, worden soms vuilnisbakken voorzien. Wij hopen op uw begrip. Wij hopen via campagnes en posters bezoekers te sensibiliseren om geen afval in de natuur achter te laten. "Veerle Vandendriessche
"Dit mooie gebied reeds verschillende keren mogen her-ontdekken via de Natuurkudde van Leen Ricour! Een echte aanrader om met deze ervaren herderin en haar kudde op stap te gaan! Heel mooi dat het gebied kiest om door middel van begrazing aan natuurbeheer te doen! De Natuurkudde biedt hiermee zeker en vast een prachtige meerwaarde aan het natuurgebied! Ik hoop van harte dat dit ook in de toekomst behouden mag blijven!"Stijn Vandenbroucke
"Het blijft oud zeer: Invasie soorten en privé-gronden EN... Hoewel er maar zeer kleine delen van het domein geluidsarm zijn, lijkt een betere overeenkomst met de Aero club Brugge EN DE AANPAK VAN SLUIPVERKEER aangewezen. Onlangs werd me in een enquête gevraagd of ik bereid zou zijn om voor het Drongengoed een toegangsprijs te betalen... Voor alle duidelijkheid: ik ben fietser, wandelaar, fotograaf en Natuurpuntlid. De bevoegde overheden én diensten durven en/of kunnen gebruikers van de plaatselijke accommodatie en etablissementen niks maken. Niemand hoeft te wijken, enkel begripvol te overleggen. Het spreekt voor zich dat ik nóch de Heer bostoezichter, nóch Natuurpunt of gelijk wie wens te bekritiseren die zich oprecht voor ons erfgoed inzet. Aan allen: Vlaanderen is klein. Zeer klein. Stijn Vandenbroucke, Buurtstraat Maldegem "Agentschap Natuur en Bos
"Bedankt om je bezorgdheden door te geven. Het Agentschap Natuur en Bos probeert ervoor te zorgen dat mensen zo goed mogelijk kunnen genieten van de natuur in het gebied, en houden daarbij steeds rekening met de draagkracht van een gebied. Als je concrete vragen of suggesties hebt, mag je die altijd doorgeven."Jo
"Mag ik op de stroken tussen wandelknooppunt 23 en 24 fietsen ? Dit is me dunkt het mooiste stukje natuur in het drongengoedbos. "Agentschap Natuur en Bos
"Best Jo, tussen wandelknooppunt 23 en 24 mag niet gefietst worden. De weg die de verbinding maakt tussen knooppunt 24 en 35 mag wel gebruikt worden (openbare weg). Vriendelijke groeten "Antoon De Veldwachter
"Heel mooi gebied, naast het grote bos in dambordpatroon is er ook Maldegemveld waar je kan genieten van mooie (recente) stukjes heidegebied, akker- en weidelanden en stukjes berken- en eikenbos. Je kan er ook damherten en reeën spotten. Ik sluit me wel aan bij de reactie van Geert Timmerman: er zijn amper vuilnisbakken te vinden in het bos. "Janssens
"waar start de kabouterwandeling? "Agentschap voor Natuur en Bos
"Hallo, het Kabouterpad ‘Pinnemuts’ is een kleuterpad rondom de Drongengoedhoeve (Drongengoedweg 9 | 9910 Ursel (Knesselare)), dat de allerkleinsten (tot en met het eerste leerjaar) spelenderwijs kennis laat maken met alle facetten van het bos. De wandeling start aan het bakhuis binnen de Drongengoedhoeve site en is ongeveer 2 km lang. In de dreven rondom de Drongengoedhoeve, staan een tiental bordjes met doe-opdrachten en vragen bij een grote paddenstoel. Kabouter Pinnemuts wijst je de weg! Vriendelijke groeten"Janssens
"waar vind je info over Natuurlopen?"Agentschap voor Natuur en Bos
"Hallo, algemene info over de natuurlopen vind je op www.natuurenbos.be/natuurlopen. De officiële opening van de natuurloop in Drongengoed vindt plaats op 16 oktober, vanaf dan vind je specifieke info en een kaartje op www.natuurenbos.be/natuurloop-drongengoed. Vriendelijke groeten"Lic dijon
"Gewoon prachtig ! Altijd iets te zien... en nooit veel volk... mooie diversiteit..."