Currently, there is no weather information available.
 • 4
 • 3.333335
 • 4.133335
 • 3.5
 • 3.625
 • 3.92857
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#duinengordel

Duinen in Limburg? Jawel! Zowat 15.000 jaar geleden, na de laatste ijstijden, heeft de wind zijn best gedaan om het zand van de Kempen plaatselijk tot hoge duinformaties op te hopen. Elders zijn diepe laagten ontstaan, waar zich vennen hebben gevormd. Het huidige landschap is gevormd tijdens onze Middeleeuwen, toen er door intensief gebruik van de heides terug zandverstuivingen plaatsvonden. Het resultaat is een betoverend landschap dat uit een andere wereld lijkt te komen. Op de Oudsberg kun je heerlijk in het zand ravotten! Het Joekelbos in Oudsbergen is met 12 hectare het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Het Joekelbos heeft zowel een verhard als een halfverhard pad. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

De troeven

 • Joekelbos, grootste speelbos van Vlaanderen
 • Uniek landduinenlandschap
 • 82 kilometer wandelplezier
 • Bijzondere fauna en flora zoals bosbeekjuffer, gladde slang, nachtzwaluw,..
 • Oudsberg, de hoogst toegankelijke speel- en stuifduin
Toon meer informatie

Drie gouden gebieden

De Duinengordel telt drie prachtige wandelgebieden, samen goed voor 82 kilometer wandelpret. De zanderige Oudsberg, die zowat 35 meter boven het Kempens Plateau uitsteekt, is de grootste en hoogste toegankelijke stuifduin van Vlaanderen. Via Donderslag bezoek je Ophovenderheide, een domein dat pronkt met mooie vennen zoals Turfven en Ruiterskuilen, akkers, bloemrijke graslanden, heide en bosgebied. In Solterheide en Gruitroderheide tref je voornamelijk dennenbossen aan. Hier voeren havik, buizerd, houtsnip en bosuil het commando. De overgangen tussen open zand, heide en bos vormen goede habitats voor diersoorten als de levendbarende hagedis of de gladde slang, boompieper, boomleeuwerik en nachtzwaluw. Ook kleinere dieren zoals de groene zandloperkever, het Icarusblauwtje,  de zeldzame bosbeekjuffer en heel wat soorten libellen voelen zich thuis in de Duinengordel.

De gemeenten Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Bree en Maaseik en het Agentschap voor Natuur en Bos zijn samen het project ‘Duinengordel’ gestart om het gebied meer tot zijn recht te laten komen. Door een integrale aanpak worden de natuurwaarden veiliggesteld en versterkt, maar worden ook de andere functies zoals landbouw, bosbouw, recreatie en toerisme goed op elkaar afgestemd. Eén van de eerste realisaties is de uitbreiding van het ruiterroutenetwerk , zodat dit topgebied op Vlaams niveau nog aantrekkelijker wordt.

Het zand geeft een gouden kleur aan het landschap in de Duinengordel en de ecologische, toeristische recreatieve ontwikkeling ervan geeft het economische goudwaarde.
 

Unieke natuur

De biodiversiteit in de Duinengordel is overweldigend. Planten hebben het nochtans moeilijk op puur zand. Het is er extreem droog en heet in de zomer, er zijn amper voedingsstoffen en het zand stuift ongenadig. Toch groeien er planten: buntgras, zandzegge, ruig haarmos en korstmossen.

De overgangen tussen open zand, heide en bos vormen goede habitats voor diersoorten als de levendbarende hagedis of de gladde slang, boompieper, boomleeuwerik en nachtzwaluw. De metaalblauwe bosbeekjuffer en vele andere soorten libellen zwerven boven de vennen. In de bossen voeren havik, buizerd, houtsnip en bosuil het commando.

 • Wandelen op de Oudsberg.

  Via verschillende knooppunten.

  Wandelen in Limburg
 • Verschillende wandelingen doorheen het gebied.

  Uitgestippelde wandelingen op Route You.

  Routeyou.com
 • Natuurloop

  100 % natuurloop met 8 verschillende afstanden van 3 km tot een halve marathon

  natuurloop Duinengordel
 • Fietsknooppunten

  Knooppunten 27 en 31.

  Fietsnet.be
 • Mountainbikemekka

  Ontdek het Limburgse mountainbikemekka Hoge Kempen - Duinengordel

  MTB-route Duinengordel
 • Spelen

  Het Joekelbos in Oudsbergen is met 12 hectare het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land.

  Joekelbos
 • Speelzone

  In de Duinengordel vind je een 20-tal speelzones.

  Speelzones
 • Hondenlosloopzone Opglabbeek en hondenlosloopzone Meeuwen-Gruitrode

  In september 2015 werden twee hondenlosloopzones geopend.

  Hondenlosloopzones in de Duinengordel
 • Twee bivakzones in de Duinengordel.

  Eerste Limburgse bivakzones: ITTER en SOLT.

  Kom kamperen
 • Kamperen

  Kindvriendelijke camping in de natuur.

  Camping Zavelbos
 • Doorwaadplaats voor paarden

  Blotevoetenpad voor paarden in Solterheide tussen knooppunten #10 en #108

  Meer informatie

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Ilona

  "De duinengordel is het gebied bij uitstek voor een ontspannende fietstocht. Dankzij het handige knooppuntensysteem kan je zelf de duur van je fietstocht uitstippelen. Ideaal dus als je met kleine kinderen op stap bent. Mooi en toch dichtbij, hier kom ik zeker nog eens terug!"

Ligging en bereikbaarheid

De Duinengordel is een uitgestrekt gebied van 3000 ha in Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Maaseik en Bree.

Openbaar vervoer

Tot Oudsberg-Gruitrode centrum: NMBS tot Genk - De Lijn: lijn 8 - halte Gruitrode Centrum.
Tot Ophovenderheide: NMBS tot Genk - De Lijn: lijn 8 - halte Ophovenstraat. 
Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.
 

Met de auto

Vanaf E314/E13 richting Aken/Genk/Luik/Hasselt:
Neem afslag 31 – Genk Centrum en voeg in op de Westerring/N76 richting Bree/Opglabbeek. Ga verder op de N76. Neem op de rotonde de 1ste afslag naar Weg naar Zwartberg. Volg de richtingsaanwijzer.

Vanaf de A2/E25 richting Weert/Valkenswaard:
Neem de afslag richting Eindhovenseweg. Sla linksaf naar de Eindhovenseweg. Sla rechtsaf richting Maarheezerhuttendijk. Sla linksaf naar de Maarheezerhuttendijk. Sla linksaf naar de Geuzendijk. Neem de 1ste afslag rechts, de Trancheeweg op. Sla rechtsaf naar de Kempenweg/N564. U gaat België binnen. Ga rechtdoor op Lozerstraat/N747. Sla linksaf naar de Hamonterweg/N76. Ga rechtdoor over één rotonde. Neem op de rotonde de 3de afslag naar Rode Kruislaan/N73/N76. Ga verder op de Rode Kruislaan/N73. Sla rechtsaf naar de Gruitroderkiezel/N730. Ga verder op de N730. Ga bij de rotonde rechtdoor naar Weg naar As/N730. Ga verder op de N730.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (18 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (15 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (15 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (16 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (14 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?