Currently, there is no weather information available.
  • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 4.75
  • 4.666665
  • 5
  • 4.666665
  • 4.666665
  • 5
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#duivelskuil

De Duivelskuil is met zijn 16 hectaren een eerder klein maar wél erg gevarieerd natuurgebied. Het trakteert je op een karakteristiek Kempens landschap. Naast droge heide en natte heide vind je hier ook enkele mooie vennen en een stukje gagelmoeras. Een vochtig elzen-berkenbos en een droog  eikenberkenbos (met naast zomereiken en berken ook veel grove dennen) maken het schilderij compleet.

De troeven

  • Schapen helpen bij de begrazing
  • Hotspot voor libellen
  • Gevarieerd landschap
  • Bloeiende heide (augustus - september)
Toon meer informatie

Een stukje geschiedenis

Het natuurgebied dankt zijn naam aan de oude kleiput die tegen de Klampovenstraat ligt: de Duivelskuil.  Hier stond vroeger een klampoven, waar ze bakstenen in maakten.  Laagjes voorgevormde bakstenen wisselden af met laagjes steenkool. Volgens een lokale legende zou op de bodem van de kleiput een gouden horloge liggen, in werkelijkheid vind je er enkel oude (mislukte) klampstenen.

Natuurherstel

De Duivelskuil heeft de voorbije jaren een aardige facelift gekregen.  Zo zijn er nieuwe vennen gegraven, werden voormalige landbouwgronden (met voedselrijke bodems) afgegraven (zodat zich hier terug natte en droge heide kan ontwikkelen) en werd een jong berkenbos terug omgevormd naar heide. 

Fauna en Flora

In de heide groeien bijzondere planten met poëtische namen, zoals kleine zonnedauw (een vleesetend plantje), moeraswolfsklauw (een primitieve sporenplant) en duivelsnaaigaren (die op jonge struikheide parasiteert). De vennen zijn bijzonder rijk aan libellen, waaronder karakteristieke soorten als venwitsnuitlibel, koraaljuffer en zuidelijke glazenmaker. ’s Zomers komt de boomvalk er hier wel eens eentje wegplukken. In het voorjaar hoor je hier, vooral op zwoele avonden, het massale gekwaak van de poelkikker. Die wordt ook wel kleine groene kikker genoemd, en komt enkel voor bij zure en voedselarme waterpartijen.

Honden beperkt toegelaten

Om verstoring van broedvogels te voorkomen én omdat honden en grazers geen dikke vrienden zijn, moeten ze steeds aangelijnd zijn!  In de Gemeenteheide vind je een hondenlosloopzone, waar je trouwe vriend even van de lijn kan. 

 

  • Duivelskuilpad

    Een rondwandeling van 2,7 km door de Duivelskuil, de Gemeenteheide en de Eksterheide. In natte periodes stevige, waterdichte schoenen noodzakelijk. Enkele wandelsluizen zijn mogelijk te smal voor kinderwagens.

    Folder met wandelingen
  • Wandelknooppunten

    Je wandelt in de Duivelskuil tussen knooppunten 59 en 60. Om het ganse Duivelskuilpad te bewandelen, wandel van je van 60 naar 71, en dan naar 55 en terug naar 60.

    Wandelnetwerk Kempense Kolonies

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Duivelskuil ligt in de gemeente Beerse. Aan de ingang aan de Klampovenstraat is er een kleine parking. 

Ingang

Klampovenstraat , 2340 Beerse

Met de bus

De lijn 410 (Antwerpen-Wijnegem-Malle-Beerse-Turnhout) passeert de Klampovenstraat. Halte Engstraat afstappen, klein stukje langs de Antwerpseweg wandelen (richting Turnhout en Beerse) en dan de Klampovenstraat indraaien. Na een goeie 500 meter merk je op je linkerkant een kleine parking, met zitbanken en een infobord. Dit is de hoofdingang van De Duivelskuil.

Met de fiets

De ingang Klampovenstraat vind je tussen fietsknooppunt 73 en 81. Voor de zij-ingang aan de Beersedijk moet je van fietsknooppunt 73 naar 83 fietsen (of andersom).

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.8 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt