Currently, there is no weather information available.
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 4.07143
 • 3.90909
 • 2.875
 • 3.81818
 • 3.11111
 • 3.923075
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#eksterheide

In dit uitgestrekt natuurgebied  (200 hectare) kan je vanuit drie verschillende kijkhutten watervogels, reeën en andere dieren bewonderen. Daarnaast zijn er ook (andere) gevleugelde vrienden zoals havik, zwarte specht en het bont dikkopje (dagvlinder) aanwezig in het gebied. De ecologische waarde van de Eksterheide zal de komende jaren nog verhogen door gerichte ingrepen. Hou dit stukje groen dus zeker in de gaten! 

 

De troeven

 • Een gebied om tot rust te komen
 • Verschillende kijkhutten
 • Ideaal om libellen en vlinders te spotten
 • In volle ontwikkeling
 • Schapen helpen mee met het beheer
Toon meer informatie

De Eksterheide is een uitgestrekt natuurgebied van 200 hectare aan de rand van de gemeente Beerse.  Het gebied is in volle ontwikkeling: in 2009 werd het vroegere centraal gelegen private vliegveld afgebroken en werd het oorspronkelijke landschap (heide en landduinen) hersteld.  De voorbije jaren werd er verder gewerkt aan het herstel van een halfopen heidelandschap, met naast natte en droge heide ook open landduinen, ondiepe vennen en heischrale graslanden.  Bij dit historische landschap horen ook historische beheerders: een kudde Kempische heideschapen helpt ons dit heidelandschap in goede conditie te houden.   Rondom dit heidelandschap ligt een gordel van eiken-berkenbossen en dennenbossen, aangevuld met recente aanplantingen van jong loofhout.  Die dennenbossen, aangelegd als houtplantages, vormen we nu door gerichte kappingen geleidelijk om tot een gevarieerd gemengd bos, waar veel dieren en planten zich thuis in voelen.  Veel diersoorten, zoals veldkrekel, boomleeuwerik, nachtzwaluw, rugstreeppad en veenmol, reageren erg positief op de veranderingen in het natuurreservaat, en namen recent flink in aantal toe.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • lidia

  "Wij zijn gisteren in de vroege avond gaan lopen van de paarden. Negen stuks. Ze waren niet vriendelijk."

Ingang

Oostmalseweg (kruising met Klampovenstraat), 2340 Beerse

Met de fiets

Je kan Eksterheide goed bereiken met het Fietsknooppuntennetwerk. Plan je route via www.fietsnet.be. De knooppunten 71, 72 en 73 liggen in de buurt. 

Met het openbaar vervoer

Neem buslijn 434 ‘Turnhout-Oostmalle’ en stap af aan de halte St-Jozef Kerk in St-Jozef Rijkevorsel. Via de vlakbij gelegen voetgangers- en fietsersbrug bereik je de Zuiderdijk, die je naar links volgt tot aan de Eksterheide (toegang Zwaaikom of Klundert-Noord).

Je kan ook buslijnen 410 ‘Turnhout-Beerse-Malle-Wijnegem-Antwerpen’ of 490 ‘Aarschot-Turnhout’ nemen en afstappen aan de halte Vlimmeren Engstraat. Via de nabijgelegen Klampovenstraat wandel je tot aan de Gemeenteheide, waar je de Eksterheide binnenwandelt via de toegang Oostmalseweg. Check ook www.delijn.be voor meer informatie. 

Faciliteiten

Er is parkeergelegenheid in de Klampovenstraat (toegang Oostmalseweg). Van hieruit kan je via de toegang van de Gemeenteheide de Eksterheide inwandelen.  In het gebied is een rustige plek voorzien om te picknicken. Deze plaats bevindt zich het dichtst bij de ingang via de Oostmalseweg. Fietsers, ruiters of motorvoertuigen horen in dit gebied niet thuis.   

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.9 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.1 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (13 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt