Currently, there is no weather information available.
 • 4.07143
 • 3.8
 • 2.875
 • 3.7
 • 3.11111
 • 3.923075
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#eksterheide

In dit uitgestrekt natuurgebied  (170 hectare) kan je vanuit drie verschillende kijkhutten watervogels, reeën en andere dieren bewonderen. Daarnaast zijn er ook (andere) gevleugelde vrienden zoals havik, zwarte specht en het bont dikkopje (dagvlinder) aanwezig in het gebied. De ecologische waarde van de Eksterheide zal de komende jaren nog verhogen door gerichte ingrepen. Hou dit stukje groen dus zeker in de gaten! 

Het natuurdomein Eksterheide krijgt in 2021 een grondige facelift.  Een aantal ingrijpende inrichtingswerken zullen dit gebied nog fraaier en meer gevarieerd maken. Bezoekers én de natuur zullen er wel bij varen. In deze infotekst lees je meer over de werken. 
 

De troeven

 • Een gebied om tot rust te komen
 • Verschillende kijkhutten
 • Ideaal om libellen en vlinders te spotten
 • In volle ontwikkeling
 • Schapen helpen mee met het beheer
Toon meer informatie

De Eksterheide is een uitgestrekt natuurgebied van 170 hectare aan de rand van de gemeente Beerse. Naast een grote hoeveelheid dennen, vind je er ook eiken- berkenbossen, vennen, heischrale graslanden en natte en droge heide.

Enkele grote inrichtingswerken zijn al in 2009 uitgevoerd: het centraal gelegen vliegveld is afgebroken en het oorspronkelijke landschap (landduinen, heide en ondiepe vennen) werd hersteld. Hierdoor werd dit deel van het terrein terug aantrekkelijk voor allerlei plant- en diersoorten, zoals veldkrekel en boomleeuwerik. Schapen helpen ons hier de oprukkende boompjes onder controle te houden, in de rest van het natuurgebied dragen gallowayrunderen en konikpaarden tijdens een paar weken al grazend hun steentje bij aan het open houden van het landschap.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • lidia

  "Wij zijn gisteren in de vroege avond gaan lopen van de paarden. Negen stuks. Ze waren niet vriendelijk."

Ingang

Oostmalseweg (kruising met Klampovenstraat), 2340 Beerse

Met de fiets

Je kan Eksterheide goed bereiken met het Fietsknooppuntennetwerk. Plan je route via www.fietsnet.be. De knooppunten 71, 72 en 73 liggen in de buurt. 

Met het openbaar vervoer

Neem buslijn 434 ‘Turnhout-Oostmalle’ en stap af aan de halte St-Jozef Kerk in St-Jozef Rijkevorsel. Via de vlakbij gelegen voetgangers- en fietsersbrug bereik je de Zuiderdijk, die je naar links volgt tot aan de Eksterheide (toegang Zwaaikom of Klundert-Noord).

Je kan ook buslijnen 410 ‘Turnhout-Beerse-Malle-Wijnegem-Antwerpen’ of 490 ‘Aarschot-Turnhout’ nemen en afstappen aan de halte Vlimmeren Engstraat. Via de nabijgelegen Klampovenstraat wandel je tot aan de Gemeenteheide, waar je de Eksterheide binnenwandelt via de toegang Oostmalseweg. Check ook www.delijn.be voor meer informatie. 

Faciliteiten

Er is parkeergelegenheid in de Klampovenstraat (toegang Oostmalseweg). Van hieruit kan je via de toegang van de Gemeenteheide de Eksterheide inwandelen.  In het gebied is een rustige plek voorzien om te picknicken. Deze plaats bevindt zich het dichtst bij de ingang via de Oostmalseweg. Fietsers, ruiters of motorvoertuigen horen in dit gebied niet thuis.   

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.9 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.1 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (13 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt