Bos, heide, vochtige graslanden, poelen en vijvers vormen de belangrijkste elementen. Opvallend bij een bezoek aan deze groene oase is de grote verscheidenheid aan vogels. Een ideale plek om even op adem te komen. De Elsakker (160 hectare) sluit aan bij de Nederlandse natuurgebieden van Staatsbosbeheer (Strijbeekse heide en Gouwberg) en Natuurmonumenten (Chaamse beken) en maakt zo deel uit van een veel groter natuurgebied, gezamenlijk meer dan 600 hectare.
Volg boswachter Bart van Elsakker op Instagram
- Een plek om even op adem te komen
- Een wandelparadijs
- Grensoverschrijdende smokkelroute
- Een speelzone
Gevarieerd gebied
Typisch voor de Kempen is de aanwezigheid van gagel, die elders in België zeldzaam is. Het werd vroeger gebruikt om bier te brouwen, tot hop die taak overnam. Je kunt deze unieke plant bewonderen langs de wandelpaden en rond de L-vormige vijvers langs de Polderdreef. Het gebied bestaat vooral uit bossen met grove den, ruwe berk, zomereik en elzenbroekbos met hier en daar wat graslanden en heide. Je vindt ook planten als bochtige smele, pijpenstrootje, rankende helmbloem, vingerhoedskruid en wilde kamperfoelie. Vegetatie gedomineerd door dop- en struikheide verraden het oude landschap, waar heide eeuwenlang de toon zette. In het voorjaar kleuren de graslanden wit van de pinksterbloemen. In de herfst duiken dan weer talloze paddenstoelen op. Veel voorkomende soorten zijn vliegenzwam en aardappelbovist.
Aan dieren geen gebrek
Roofvogels zoals buizerd, havik, torenvalk, bos- en ransuil broeden in de bossen, evenals gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger en nachtzwaluw. Op open plekken vertoeven boompieper en houtsnip. In de poelen en vijvers planten zes soorten amfibieën zich voort: bruine en bastaardkikker, poelkikker, gewone pad, vinpoot- en alpenwatersalamander. De levendbarende hagedis durft ook wel eens bliksemsnel je pad te kruisen. Die dieren lusten maar wat graag een sappig insect en daaraan is geen gebrek in de Elsakker. Je vindt hier zeldzame dagvlinders zoals groentje en bont dikkopje, sprinkhanen en talrijke libellen waaronder koraaljuffer, venwitsnuit en de zeldzame bosbeekjuffer. Onder de zoogdieren tellen we haas, eekhoorn, vos, ree, bunzing, egel en verschillende muizen. En er zijn maar liefst 645 nachtvlindersoorten waargenomen.
Een vleugje geschiedenis
Het gebied maakte lange tijd deel uit van de eigendommen van de abdij van Thorn uit Nederlands Limburg. En dankt zijn naam aan Wouter Van Elsacker, die in 1588 beheerder was van de goederen van Thorn.
Na de Franse inval van 1794 maakte de formele opheffing in 1797 een einde aan de abdij en het vorstendom Thorn. Eerst werd het vorstendom geannexeerd door Frankrijk en later vervoegde het zich bij het Koninkrijk der Nederlanden. Hierna kwam het gebied in privéhanden.
Vanaf 1960 waren er plannen om het gebied te verkavelen voor woningbouw, maar de wet op Ruimtelijke ordening en Stedenbouw verhinderde deze ommezwaai. Sinds 1980 is de Elsakker in bezit bij Natuur en Bos.
Monseigneur Eestermanspad
Deze wandeling doorkruist de Elsakker (15,6 km).
Fietsknooppunt
Er loopt een fietspad door het gebied. Knooppunt 15 ligt in de buurt van Elsakker.
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Hoe geraak je er?
Ingang
Ingang Zuid: Chaamseweg thv nr 55a Hoogstraten (51.479543, 4.810666)
Ingang Oost: Chaamseweg Hoogstraten (51.48607, 4.814436)
Ingang Noord: Strijbeek Hoogstraten (51.49640, 4.800119)
Ingang West: Strijbeekseweg thv nr 4-6 Hoogstraten (51.48743, 4.795167)
Met het openbaar vervoer
De halte is 'Meerle Kerk' is vlakbij. Stippel je route uit op www.delijn.be.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >