Currently, there is no weather information available.

Flaasheide

2.666665
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3
 • 2
 • 2
 • 2
 • 4
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#flaasheide

De Flaasheide is 40 hectare groot en bestaat uit graslande, houtkanten, enkele vennen, droge heide en bos. Die verscheidenheid zorgt voor een grote diversiteit aan vogels, zoals geelgors, houtsnip, boomleeuwerik, gele kwikstaart en grauwe gans.  In de winter en het voorjaar pleisteren hier ook veel steltlopers en watervogels.

 

De troeven

 • Gevarieerd natuurgebied met veel vogels
 • Krijsende kokmeeuwenkolonie
 • Rustgebied maar goed te bekijken langs de weg
 • Vogelkijkwand bij de vogelplas
Toon meer informatie

Kokmeeuwen laten van zich horen ....

De Flaasheide geniet van Europese bescherming (als Vogelrichtlijngebied), en herbergt in de winter veel pleisterende watervogels, zoals slobeenden, pijlstaarten, grauwe ganzen en soms zelfs wilde of kleine zwanen.  In het voorjaar houden veel steltlopers (zoals kemphanen, bosruiters en groenpootruiters) hier even halt, op weg naar hun noordelijke broedgebieden.  Afhankelijk van de waterstand in het ven, broeden hier gele kwikstaart, blauwborst, rietgors, dodaars, krakeend, slobeend, wulp, grutto en kievit.  Op de heide zingen boomleeuwerik en kneu, en de bosranden zijn erg in trek bij geelgors en boompieper.  Een akker met graangewassen in combinatie met houtkanten zorgt dan weer voor het voortbestaan van een kleine populatie geelgorzen.  En in het bos broedt de mysterieuze houtsnip.”

Samen de natuur versterken

Het Agentschap voor Natuur en Bos probeert de natuurwaarden te behouden en vergroten door een doelmatig beheer.  Zo worden de graslanden in samenwerking met een lokale landbouwer beheerd (laat maaien, beweiding met een beperkt aantal runderen, lichte bemesting van de broedpercelen met stalmest), en begrazen Kempische heideschapen de heide. 

Rustgebied voor vogels maar kijken mag 

Om de vogels de nodige rust te geven, is de Flaasheide enkel toegankelijk over de openbare weg.  Wel leidt een voetpaadje de vogelliefhebber langs de natuurakker naar een kijkwand, waar de vogels op het grootste ven (Vlasroot) kunnen geobserveerd worden zonder ze te verstoren.

 • Wandelknooppunten

  Wandelroutenetwerk Kempens Landgoed passeert langs het gebied (knooppunten 36-37-63)

 • Vogels observeren

  Het gebied is niet toegankelijk maar je kan met je verrekijker alles bekijken aan de rand van het gebied

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Flaesheide ligt in de gemeente Ravels. 

 

Ingang

2380 Ravels

Met openbaar vervoer 

Het gebied is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer

Met de fiets

Knooppunt 42 ligt in de buurt van de Flaesheide

Te voet

Wandelroutenetwerk Kempens Landgoed passeert langs het gebied (knooppunten 36-37-63)

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?