Currently, there is no weather information available.

Flaasheide

2.666665
 • 3
 • 2
 • 2
 • 2
 • 4
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#flaasheide

De Flaasheide is 40 hectare groot. Het gebied bestaat uit weilanden, houtkanten, enkele vennen, een stuk heide en bos. Die verscheidenheid valt zeker in de smaak bij amfibieën zoals de groene kikker, de alpenwatersalamander, de kleine en de grote watersalamander en de zeldzame kamsalamander.

 

De troeven

 • Weidevogelgebied met verschillende vogels
 • Krijsende kokmeeuwenkolonie
 • Rustgebied maar goed te bekijken langs de weg
Toon meer informatie

Kokmeeuwen laten van zich horen ....

Het gebied is ook erg in trek bij tal van vogels. Het geniet dan ook de Europese bescherming als Vogelrichtlijngebied. In de winter kun je hier verschillende trekkende passanten zien zoals de oeverloper en de bergeend. In de zomer verblijft er een kokmeeuwenkolonie, die je al van ver kunt horen. Die kokmeeuwen beschermen op hun beurt weer andere water- en weidevogels zoals de geoorde fuut, slobeend, krakeend, dodaars, zomer- en wintertaling, tureluur, kemphaan, regenwulp, kievit, grutto, scholekster … Door hun gekrijs en aanvallend gedrag waarschuwen de kokmeeuwen immers voor roofvogels en vossen.

In de vroege zomer van 2009 hebben op de heide nachtzwaluwen gebroed en in een recent verleden zijn er nog boomleeuweriken, ook een broedvogel, opgemerkt.

In het grasland rond de vennen worden regelmatig graspiepers, grasmussen, gele kwikstaarten, veldleeuweriken en kneus waargenomen. De houtkanten zijn het favoriete woongebied van zingende boompiepers en de zeldzame geelgorzen.

Samen de natuur versterken

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil het gebied verder inrichten en door een doelmatig beheer de natuurwaarden verhogen. In samenwerking met landbouwers uit de buurt richten we het gebied verder in als weidevogelgebied. Om de rijkdom aan broedvogels op peil te houden, wordt het huidige beheer van begrazing met twee vee-eenheden per hectare, een beperkte bemesting rond het grootste ven en de verschraling van de hoger gelegen graslanden voortgezet. In de toekomst zullen schapen de heide begrazen. 

Rustgebied voor vogels maar kijken mag 

Om de vogels de nodige rust te geven, is het gebied niet toegankelijk. Je kan ze wel goed observeren met een verrekijker vanaf de weg.

 

 • Wandelknooppunten

  Wandelroutenetwerk Kempens Landgoed passeert langs het gebied (knooppunten 36-37-63)

 • Vogels observeren

  Het gebied is niet toegankelijk maar je kan met je verrekijker alles bekijken aan de rand van het gebied

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Flaesheide ligt in de gemeente Ravels. 

 

Ingang

2380 Ravels

Met openbaar vervoer 

Het gebied is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer

Met de fiets

Knooppunt 42 ligt in de buurt van de Flaesheide

Te voet

Wandelroutenetwerk Kempens Landgoed passeert langs het gebied (knooppunten 36-37-63)

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?