- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#flaasheide
De Flaasheide is 40 hectare groot. Het gebied bestaat uit weilanden, houtkanten, enkele vennen, een stuk heide en bos. Die verscheidenheid valt zeker in de smaak bij amfibieën zoals de groene kikker, de alpenwatersalamander, de kleine en de grote watersalamander en de zeldzame kamsalamander.
De troeven
- Weidevogelgebied met verschillende vogels
- Krijsende kokmeeuwenkolonie
- Rustgebied maar goed te bekijken langs de weg
Kokmeeuwen laten van zich horen ....
Het gebied is ook erg in trek bij tal van vogels. Het geniet dan ook de Europese bescherming als Vogelrichtlijngebied. In de winter kun je hier verschillende trekkende passanten zien zoals de oeverloper en de bergeend. In de zomer verblijft er een kokmeeuwenkolonie, die je al van ver kunt horen. Die kokmeeuwen beschermen op hun beurt weer andere water- en weidevogels zoals de geoorde fuut, slobeend, krakeend, dodaars, zomer- en wintertaling, tureluur, kemphaan, regenwulp, kievit, grutto, scholekster … Door hun gekrijs en aanvallend gedrag waarschuwen de kokmeeuwen immers voor roofvogels en vossen.
In de vroege zomer van 2009 hebben op de heide nachtzwaluwen gebroed en in een recent verleden zijn er nog boomleeuweriken, ook een broedvogel, opgemerkt.
In het grasland rond de vennen worden regelmatig graspiepers, grasmussen, gele kwikstaarten, veldleeuweriken en kneus waargenomen. De houtkanten zijn het favoriete woongebied van zingende boompiepers en de zeldzame geelgorzen.
Samen de natuur versterken
Het Agentschap voor Natuur en Bos wil het gebied verder inrichten en door een doelmatig beheer de natuurwaarden verhogen. In samenwerking met landbouwers uit de buurt richten we het gebied verder in als weidevogelgebied. Om de rijkdom aan broedvogels op peil te houden, wordt het huidige beheer van begrazing met twee vee-eenheden per hectare, een beperkte bemesting rond het grootste ven en de verschraling van de hoger gelegen graslanden voortgezet. In de toekomst zullen schapen de heide begrazen.
Rustgebied voor vogels maar kijken mag
Om de vogels de nodige rust te geven, is het gebied niet toegankelijk. Je kan ze wel goed observeren met een verrekijker vanaf de weg.
-
Wandelknooppunten
Wandelroutenetwerk Kempens Landgoed passeert langs het gebied (knooppunten 36-37-63)
-
Vogels observeren
Het gebied is niet toegankelijk maar je kan met je verrekijker alles bekijken aan de rand van het gebied