Currently, there is no weather information available.

Fort Steendorp

3.80702
 • 4
 • 3.77778
 • 2.9
 • 4.5
 • 3.142855
 • 4.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#fortsteendorp

Het 20 hectare grote Fort Steendorp werd in de 19de eeuw uit baksteen opgetrokken om de Scheldestad Antwerpen te beschermen. Vandaag eisen vleermuizen het fort op, voor hen is het een belangrijke overwinteringsplaats. Iedere winter logeren er zo’n 1200 exemplaren! Een uniek wandelparcours leidt je langs de restanten van dit indrukwekkend bouwwerk.

De troeven

 • Uniek historisch erfgoed
 • Boeiend wandelparcours ‘Ontelbaar mooi’
 • Vijfsterrenhotel voor vleermuizen
 • B&B "Bij 't Fort" met imker
Toon meer informatie

Het Fort Steendorp had in de loop van de geschiedenis diverse bestemmingen. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte het leger het fort enkel nog als oefenterrein. Het gebouw raakte stilaan in verval en een rijke vegetatie en jong bos nam Fort Steendorp in. Vandaag is het een belangrijk natuurgebied dat bescherming geniet als historisch monument én als natuurreservaat. Je kan rond de buitenste omwalling van het fort een boeiend wandelparcours volgen van een tweetal kilometer. In het fort kan je enkel onder begeleiding. 
 

Een topper voor vogels en vleermuizen 

In Fort Steendorp huizen 109 vogelsoorten, waarvan er 43 ter plaatse broeden. Je kan er bijvoorbeeld de nachtegaal, wielewaal, holenduif, ijsvogel en kleine bonte specht spotten. Fort Steendorp is ook een belangrijke slaap- en voedselplaats voor doortrekkende vogels. 

De vochtigheidsgraad, de vorstvrije temperatuur en de rust maken van dit fort een geliefde overwinteringsplaats voor verschillende vleermuissoorten. De populatie vleermuizen groeide aan van 40 dieren tijdens de winter van 1976-1977 tot meer dan 1200 exemplaren tijdens de winter van 2004-2005! Minstens 8 verschillende soorten tref je er aan, waaronder de watervleermuis, de grijze grootoorvleermuis, de dwergvleermuis en bedreigde soorten als de meervleermuis en de ingekorven vleermuis.
 

Versterking voor de Scheldestad

In 1859 werd Antwerpen als centrum van de Belgische landsverdediging uitgekozen. Men bouwde de Scheldestad om tot een sterke vesting, omringd door een grote omwalling en verdedigd door een gordel van 8 forten. De vesting moest lang genoeg standhouden bij een inval van één van de buren, tot de grote mogendheden Antwerpen zouden komen helpen. Fort Steendorp was het laatste fort dat in België in baksteenmetselwerk werd opgetrokken. Het vormt dus de afsluiting van 8 eeuwen baksteenbouw in dienst van versterkingen. 
 

Een bakstenen fort 

Tussen 1882 en 1892 herrees in Steendorp, nu een deelgemeente van Temse, een groot bakstenen fort onder de naam Fort Rupelmonde, een bruggehoofdfort van de Vesting Antwerpen. Pas in 1909 kreeg het de benaming Fort Steendorp. Het fort ligt ongeveer 600 meter ten noorden van de Schelde, op de zuidelijke flank van de cuesta van het Waasland.
 

Duurste fort van België 

Fort Steendorp was het duurste fort, tot dan toe in België gebouwd. Het werd uitgerust met droge grachten, wat uitzonderlijk was in onze contreien en een unicum in de vesting Antwerpen. Een grote militaire geschiedenis heeft het Fort niet gekend, wel lieten de 2 wereldoorlogen er diepe sporen achter. Fort Steendorp evolueerde van een versterking naar een militaire fabriek, waar men onder meer oorlogsgassen maakte, verder naar een oefenterrein van het leger tot een natuurgebied.
 

Een monument in de natuur 

Op 29 mei 1995 werd de omgeving van Fort Steendorp beschermd als landschap. Op 15 september 1997 volgde de bescherming van het fort als monument.
Op 14 december 2001 kocht het Vlaamse gewest Fort Steendorp en herwaardeerde het als monument én als natuurgebied. Vandaag is het fort eigendom van en wordt het beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. De vleermuizeninventarisaties worden uitgevoerd in samenwerking met de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt.

 

 • Geleide wandelingen

  Neem deel aan een van de maandelijkse geleide bezoeken.

  Link
 • Ontelbaar mooi

  Wandeling van 2 km rond het fort.

  Wandelbrochure
 • GR wandelpad GR 5A

  De GR5A komt dichtbij het Fort Steendorp.

  Grouteroutepaden.be
 • GR Wandelpad streek GR Reynaertland

  De streek GR Reynaertland komt dichtbij het Fort Steendorp

  Grouteroutepaden.be
 • Groene Haltewandeling

  Deze wandeling van 7,5 of 17,5 km laat je kennismaken met de rijke verscheidenheid en schoonheid van het landschap in Temse.

  Groenehalte.be
 • Fietsknooppunt

  Tussen fietsknooppunt 86 en 74

  Fietsnet.be
 • B&B "Bij 't Fort"

  Welkom in het land van melk en honing!

  Ga naar de website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Jan De Wachter

  "Enig mooi gebied, je waant je in de wildernis met de grote valse accasia's. Tip: Wandeling van 13 km langs het Schouselbroek en het fort van Steendorp. www.wandelwiki.be/belgie/39-oost-vlaanderen/3638-waasland-rupelmonde.html"

Ligging en bereikbaarheid

Fort Steendorp ligt langs de Kapelstraat nr. 204, tussen het centrum van Temse en Steendorp. 

 

Ingang

Kapelstraat 204, Steendorp (Temse 9140

Met het openbaar vervoer 

Je kan Fort Steendorp met de bus bereiken vanuit Sint-Niklaas en Antwerpen Linkeroever (bussen 93, 95 en 97) en Hamme (bus 99). Ook belbus 80 vanuit Kruibeke en Beveren stopt aan de halte 'Blauwhofstraat', vlak bij het fort. Meer info: www.delijn.be.

Parkeren

Er is geen parking bij het fort. Je kan je wagen parkeren langs de Kapelstraat.

Faciliteiten

Aan de ingang van het fort vind je B&B 'Bij Het Fort’.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (12 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.9 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.1 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?