Currently, there is no weather information available.

Galgebossen

3.66038
 • 3.95238
 • 3.75
 • 3.733335
 • 4.07143
 • 2.77778
 • 3.72222
 • Overzicht
 • Commentaren (4)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#galgebossen

Welkom in De Galgebossen. Wie kan zich voorstellen dat in dit gebied, vol natuurpracht en rustgevende stilte, tot in de vroege jaren 1700 letterlijk galgen klaarstonden voor de veroordeelden… De laatste eeuwen maakten die galgen gelukkig plaats voor maar liefst 150 verschillende soorten planten en 24 soorten dagvlinders. Met een beetje geluk kruist zelfs een ree, vos of marter je pad tijdens een wandeling, fiets- of ruitertochtje…

De troeven

 • Speelbos
 • Veelkleurige vlinderpracht
 • Plek vol oorlogsgeschiedenis
 • Hagle Dump Cemetery, aan de rand van het bos
Toon meer informatie

Engelse soldaten

De Galgebossen, 111 hectare, vormen een klein overblijfsel van een gigantisch woud dat zich ooit uitstrekte van Beselare tot Watou, maar tussen de 9de en 11de eeuw bijna volledig verdween. In tegenstelling tot de meeste bossen uit de omgeving werden de Galgebossen niet verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, het was immers een rust- en uitvalsbasis voor het Engelse leger. Er bevonden zich een barak voor erediensten van The Church of England en een cinemazaaltje. De nabijgelegen Hospitaalhoeve deed dienst als medische hulppost. De Plankenroute of Plank Road verbond de bossen met het centrum van Vlamertinge, langs die weg trokken de soldaten naar het front. Je snuift het oorlogsverleden ook op als je langs het Hagle Dump Cemetery passeert, aan de rand van het bos.
 

150 verschillende planten

Plantenliefhebbers kunnen rekenen op minstens 150 verschillende soorten in de Galgebossen. Sommigen zijn typisch voor een weinig verstoorde bosbodem: gulden en slanke sleutelbloem, brede wespenorchis, vingerhoedskruid, grote muur, kruipend zenegroen, gewone salomonszegel en de in deze contreien zeer zeldzame kleine maagdenpalm. Eigen aan het eiken-beukenbos zijn onder meer dubbelloof, stekelvaren, boskruiskruid, echt duizendguldenkruid, fraai en liggend hertshooi, Sint-Janskruid, valse salie en schapenzuring. In nattere stukken komen mooie moeras- en waterplanten voor zoals fonteinkruiden, gele lis, gele waterkers, gewone engelwortel, grote wederik, kale jonker, kantig hertshooi, moeraswalstro, pinksterbloem, watertorkruid en violier.
 

Vlinders, vogels, én kamsalamander

Onder de 24 soorten dagvlinders in de Galgebossen kun je de eikepage, de zeldzame kleine ijsvogelvlinder en het hooibeestje ontdekken. Verder kun je 30 tot 35 verschillende soorten vogels spotten. Braamsluiper, boomkruiper, drie soorten spechten, staartmees, sperwer en buizerd kleuren het lijstje. Ook de wespendief, houtsnip en boomvalk zijn trouwe bezoekers. Schrik niet als een ree, vos of martersoort, zoals wezel, hermelijn, bunzing of steenmarter, je pad kruist tijdens je wandeling! In oude en nieuwe poelen worden amfibieën verwend, zoals gewone pad, alpenwatersalamander, kleine watersalamander, kamsalamander, bruine en groene kikker. Zo kan zelfs de zeldzame kamsalamander zich hier nog voortplanten.

Dit is een Natura 2000-gebied

 • Galgebossenwandelroute

  Deze bewegwijzerde wandelroute laat je kennis maken met het bos en de omgeving langs een traject van 6,5 km.

  Galgebossenwandelroute
 • Wandelknooppunten

  In dit gebied vind je volgende wandelknooppunten (Hoppeland): 1, 2, 3, 8, 9, 11, 94, 95 en 99.

  Wandelknooppunten
 • Fietsknooppunten

  Dit gebied is gelegen tussen fietsknooppunt 50 en 15 (Westhoek).

  Fietsknooppunten
 • Speelzones

  Er is een speelzone van 1,8 ha, deze is het hele jaar bespeelbaar. Van 1 juli t.e.m. 31 augustus zijn er ook nog eens 2 extra zomerspeelzones van 9,71 ha en 2,33 ha!

  Kaart
 • Ruiters

  Doorheen het gebied loopt een ruiterpad.

  Kaartje
 • Bezoekerscentrum De Palingbeek

  Het bezoekerscentrum ligt 14km van de Galgebossen.

  Bezoekerscentrum
 • Restaurant

  Bij de hoofdingang vind je restaurant 'De Vuile Seule'.

  De Vuile Seule

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Wim

  "Leuk bos! Alleen jammer dat die besparen niet toegankelijk zijn voor mountainbikers! "
 • roger

  "mountainbikers ! Jullie denken alles in te palmen en de wandelaars van de weg rijden."
 • Gianni

  "Net daarom is het leuk als er aparte wegeltjes zijn voor fietsers. In zo'n groot bos zijn inderdaad meer mogelijkheden. Ik zou het ook heel positief vinden moest hier ook eens aan een circuit voor fietsers (MTB, cyclocross) gedacht worden!"
 • john kranendonk

  "opgelet ! veel teken in het bos !! 23.08.2018"

De Palingbeek

De voormalige hoeve in provinciedomein De Palingbeek werd verbouwd tot een bezoekerscentrum met aandacht voor aspecten van duurzaam bouwen.In het provinciaal bezoekerscentrum De Palingbeek helpen de mensen van het onthaal je graag verder aan meer info over de geschiedenis van het domein en het huidig aanbod, tijdelijke thematentoonstellingen en de vaste tentoonstelling over de Oude Vaart, de aankoop van toeristische publicaties, het ontlenen van veldwerkmateriaal, enz.

Wie het centrum bezoekt wordt uitgenodigd en gestimuleerd om de grote natuur-, landschappelijke en historische waarden van het domein, de ruime omgeving en De Ieperboog, te ontdekken.
Kinderen stappen er binnen in de leefwereld van Basiel, de domeinwachter.
Speciaal voor scholen werden heel wat modules ontwikkeld die je er kan volgen.

De Palingbeek ligt op 14 km van de Galgebossen.

Ligging en bereikbaarheid

De Galgebossen liggen op de grens tussen Elverdinge, Poperinge en Vlamertinge.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte "Elverdinge Gasthuisstraat" ligt op 700 m van de hoofdingang. Meer info: www.delijn.be.

Parking

Zowel aan de ingang van de Gasthuisstraat als aan de ingang van de Sint-Pietersstraat is er een parking.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (21 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (20 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (15 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (18 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (18 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt