Currently, there is no weather information available.

Galgenberg

4.235295
 • 4.333335
 • 4
 • 4.333335
 • 4.333335
 • 4
 • 4.25
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#galgenberg

In de noordoostelijke hoek van de gemeente Heusden-Zolder kun je tot rust komen in de groene oase Galgenberg. Dit is een heuvel van bijna 60 meter hoog die zich bevindt ten noorden van Bolderberg en direct ten zuidoosten van het Circuit van Zolder. De Galgenberg ontleent zijn naam aan de locatie van de galg die gebruikt werd om misdadigers te verhangen.

De bossen zijn vrij toegankelijk, maar dienen ook als rustgebied voor de dieren. Dit is ook wel nodig gezien de vaak lawaaiige nabijheid van het racecircuit. Hou je van wandelen? Dan kom je hier zeker aan je trekken, want het bos is ontsloten door bewegwijzerde wandelingen.

 

De troeven

 • Beschermd landschap
 • Bijzondere insectensoorten zoals de heivlinder, heidesabelsprinkhaan, boskrekel
 • De inspanningen om de kleine ijsvogelvlinder (adoptiesoort van Heusden-Zolder)terug te krijgen
 • Zeldzame rugstreeppad
Toon meer informatie

Beschermd landschap:

Galgenberg maakt deel uit van een landduinenstrook en wordt beschermd als landschap. Centraal vind je vooral heide terug, terwijl je aan de randen vooral bos ziet onder andere eiken, berken en dennen.

Eind 2014 werd er 12 ha bijkomend als natuurgebied erkend, waardoor de totale grootte zo’n 25 ha bedraagt. Dit geeft zeldzame en bedreigde diersoorten nieuwe kansen.

Kansen voor een bijzondere pad en zeldzame vlinder:

De zeldzame rugstreeppad plant zich voort in het gebied. Hij dankt zijn naam aan zijn gele rugstreep. Limburgs Landschap vzw beheert de aanwezige poelen volledig in het teken van deze zeldzame soort.

De aanwezige heivlinderpopulatie, ook een Rode Lijst soort, krijgt extra aandacht met gerichte maatregelen. Er worden bijkomende maatregelen genomen om de kleine ijsvogelvlinder, adoptiesoort van de gemeente Heusden-Zolder, terug te krijgen. Hiervoor werd een mantel-zoomvegetatie aangeplant.

Over de grenzen heen:

Dieren kennen geen grenzen. Gelukkig sluit het gebied aan op de vlakbij voormalige mijnterril van Heusden-Zolder. Het nabijgelegen bedrijvencentrum biedt ook meer kansen voor de natuur door een natuurlijke en ecologische inrichting van de bedrijventerreinen.

 

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Natuurgebied de Galgenberg ligt ten noorden van (en gedeeltelijk op) het voormalige mijnterrein van Heusden-Zolder.

Met het openbaar vervoer

De trein (lijn Hasselt-Mol-Antwerpen) stopt in Heusden-Zolder bij:

Station Heusden: Koerselsebaan (Heusden-Centrum)

Station Zolder: Stationsstraat (Zolder-Voort): dicht bij mijnsite en markt.

Neem aan het station lijnbus 51 tot aan halte Lindeman Kerk. Dan is het nog 500m tot aan de Kolderstraat.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt