Currently, there is no weather information available.

Geelberg

2.82857
 • 3.142855
 • 2.833335
 • 2.6
 • 2.42857
 • 2.6
 • 3.4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#geelberg

Geklemd tussen de snelweg en de buitenwijken van Zonhoven, maar evengoed grenzend aan het landgoed Vogelsanck en natuurgebied Kolveren ligt Geelberg te glanzen als een rustige parel van een bos. Een ruim assortiment bomensoorten en struiken van alle leeftijden, gecombineerd met enkele landduinrelicten verlenen dit stukje groen een interessant karakter.

Wandelend en fietsend kan je er genieten van al het leven dat een gevarieerd boscomplex in zich draagt.

De troeven

 • Landduinrelicten brengen variatie in het reliëf
 • Afwisselingsrijk boscomplex met naald- en loofhout
 • Oude Weymouthdennen en grove dennen, geliefde woonplaats van zwarte spechten
 • Waar licht in het bos komt, biedt de ondergroei van blauwe bosbes en heide, voedsel en schuilplaats aan grote en kleine bosbewoners
Toon meer informatie

Laambeek

Geelberg, te Zonhoven, ligt langs de ecologisch waardevolle Laambeek. In die vallei vind je natte ruigten en moerasbossen van overwegend zwarte els. Statige grove dennen en indrukwekkende Weymouthdennen bepalen het beeld in het drogere hart van dit bos. Natuur en Bos beplantte enkele percelen met onder meer zomereik en spork om het bos verder te verrijken in samenstelling en structuur. Geniet hier van de rust en tracht misschien eens een glimp op te vangen van de imposante zwarte specht; die zijn nest uithakt in een dode stam.
 

Vogelsanck

Geelberg is gelegen in de bossen van Vogelsanck, een waardevol natuurgebied. Diverse soorten loof- en naaldhout wisselen af met gemengde bossen en vijvers.  De vijvers van Vogelsanck maken deel uit van het immense vijvercomplex Midden-Limburg en "De Wijers".

Rond het kasteel Vogelsanck strekt zich over 5 hectare een Engels park uit. Hiervan is een deel als arboretum ingericht. Dit arboretum dat destijds door baron Jean Louis de Villenfagne (1752-1823) werd aangelegd bezit indrukwekkende exemplaren van uitheemse bomen. Het kasteel is bewoond door de eigenaars, de adellijke familie de Villenfagne de Vogelsanck en is net als het arboretum niet te bezoeken.

Het domeinbos Vogelsanck is wel toegankelijk doch enkel via de bewegwijzerde wandelwegen.  Een geleid bezoek met een natuurgids kan aangevraagd worden bij de dienst toerisme.
 

Kolveren

Aan de oostkant sluit Geelberg aan op natuurgebied Kolveren. Dit kleinschalige natuurhistorisch landschap met houtkanten, slootjes, hooilanden en bosjes wordt beheerd door de vzw Limburgs Landschap.
 

Wandel- en fietsgenot

De bospaden langsheen De Drij Dreven en door de Geelberg nodigen uit tot een rustgevende boswandeling. Een ontmoeting met een ree bij valavond of een zwarte specht hakkend in een dode dennenstam behoren zeker tot de mogelijkheden.

De bewegwijzerde vaste mountainbikeroute Meilandt, met start in Heusden-Zolder, doet ook de Geelberg aan.
 

 • Wandelroutes

  Er zijn verschillende wandelingen die nabij Geelberg passeren.

  Wandelen nabij Geelberg
 • Fietsroutes

  Er zijn verschillende fietsroutes die nabij Geelberg passeren.

  Fietsen nabij Geelberg
 • MTB-route

  Mountainbikeroute Meylandt, deel van MTB-netwerk Midden-Limburg, 3 lussen, samen 49 km, aansluiting met MTB Zonhoven en Mountainbikenetwerk West-Limburg.

  MTB-route Meylandt

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

De Drij Dreven , 3520 Zonhoven

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.1 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.8 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?