Gelegen in het groene deel van de industriegemeente Tessenderlo, mag dit bos pronken met de titel van het eerste stiltegebied met kwaliteitslabel in Vlaanderen. Dankzij uitvoerige beheer- en beschermingswerken zijn enkele verloren gewaande diersoorten er teruggekeerd. Het domein Gerhagen is de groene long van Tessenderlo, heeft een oppervlakte van 945 hectare en is samen met de Merodebossen een van de grootste aaneengesloten bossencomplexen van Vlaanderen.
- Stiltepad
- Bosmuseum Gerhagen
- “De groene neus” van Limburg
- Natuurloop
Shhhhhht!
Gerhagen is één van de 4 stiltegebieden in Limburg. Er loopt een stiltepad met belevingselementen door het bos. De gratis stiltekaart en het stilterugzakje, die je kan uitlenen in het Bosmuseum, zijn een hulpmiddel om te genieten van de rust en de stilte. Het stilste plekje is de omgeving van de Pinnekenswijer. Zet je er neer op de lummelbank en luister naar de stilte van de natuur, want deze heeft vele geluiden: het roffelen van de zwarte specht, het fladderen van de noordse witsnuitlibel, het geritsel van een konijn of het startende brommergeluid van het knopsprietje, een veldsprinkhaan.
De wandelpaden in Gerhagen maken deel uit van het wandelroutenetwerk De Merode. Daarnaast kan je er ook fietsen, mountainbiken, lopen en ruiteren. Kinderen kunnen er zich uitleven op de Zandberg, vlak achter het Bosmuseum. Voor het mooiste uitzicht moet je op de 19 meter hoge uitkijktoren klimmen.
Een bos in verandering
Gerhagen maakt deel uit van het Prinsheerlijk platteland De Merode, een samenwerkingsproject van zes gemeenten op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant met het doel de bescherming en promotie van het cultureel erfgoed, de natuur en het landschap en de streekproducten. Gerhagen is één van de onthaalpoorten. Het grotendeels bosgebied met centraal het 32 ha grote Vlaamse natuurreservaat de Pinnekenswijer en zuidelijk het natuurreservaat de Houterenberg.
Gerhagen is trots op zijn bossen. Deze bossen zijn honderd jaar geleden aangeplant en bestaan hoofdzakelijk uit naaldhout. Een gemengd en meer gevarieerd naald- én loofhoutbos is voor de natuur interessanter, daarom wordt er regelmatig in de bossen gewerkt. Dunnningswerken zijn noodzakelijk om de bomen vitaal te houden, jonge loofbomen voldoende groeikansen te geven en meer variatie zoals open plekken met heide en bosranden te creëren. Heel wat Corsicaanse dennen, Amerikaanse eiken en Amerikaanse vogelkersen, allemaal uitheemse boomsoorten, zijn verwijderd.
Het vroegere heidegebied op de Houterenberg en rond de Pinnekenswijer was bijna helemaal verbost en bebost. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft deze heidegebiedjes terug open gekapt om de heidesoorten een handje te helpen. Met succes: na tien jaar afwezigheid keerde de nachtzwaluw terug als broedvogel, net als de boomleeuwerik, de klapekster overwintert er zoals vroeger en ook de moeraswolfsklauw, een plantensoort, is opnieuw waargenomen.
Het Bosmuseum
In het Bosmuseum (geopend van februari tot eind november) loopt de permanente tentoonstelling “Van ei tot ei”, over de bonte verzameling vogels die in het gebied voorkomen. Bij een vooraf gereserveerd bezoek aan het museum leidt een gids je in een uur tijd rond in de wereld van de vogels van Gerhagen. Het Bosmuseum behoort tot de pronkstukken van Gerhagen.
Je kan kiezen uit diverse wandelpaden.
De afstanden variëren tussen 1,5 km en 12 km.
Natuurloop
Drie aangeduide routes: groen (4.3 km), blauw (4.3 km) en rood (5.1 km) - zie kaartje "nuttige downloads".
Vissen
Ruiterknooppunten
Je kan je route uitstippelen aan de hand van een knooppuntensysteem. De paardenliefhebbers komen zeker aan hun trekken.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Ligging en bereikbaarheid
Het domeinbos Gerhagen ligt in het groene deel van de industriegemeente Tessenderlo.
Ingang
Kerk Engsbergen,Engsbergseweg 132, 3980 Engsbergen
Met het openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >