Currently, there is no weather information available.

Gerheserbossen en - heide

3.54902
  • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 3.9
  • 3.454545
  • 3
  • 3.625
  • 3.375
  • 3.75
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#gerheserbossen

Als je door de Gerheserbossen in de Limburgse Kempen wandelt, zie je vooral zandgronden en met dennenbossen begroeide duinen. Maar als je goed kijkt in dit gebied van ongeveer 300 hectare, ontdek je ook oude restanten van heide en ven. Deze waardevolle plekjes – met elkaar verbonden door lichtrijke dreven – zorgen ervoor dat zeldzame dieren zich hier thuisvoelen. Misschien hoor je in de verte wel een havik of een zwarte specht. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos van het vlakbij gelegen recreatiedomein De Merel.

De troeven

  • Open plekken
  • Speelbos
  • Zeldzame dieren zoals de havik en zwarte specht
  • Omvangrijke naaldhoutbestanden
  • Landduinen
Toon meer informatie

Dennenhout voor de Limburgse mijnen

De klemtoon ligt in de Gerheserbossen vandaag de dag hoofdzakelijk op de ontwikkeling van een gevarieerde en dus gezonde bosgemeenschap met speciale zorg voor de zonovergoten paden en open plekken. Rond de vorige eeuwwisseling was dat wel even anders. Zowat een eeuw geleden plantte men op het zwak golvende landschap rond de Gerheserheide uitgestrekte dennenvelden aan. Het verre verleden van dit naaldwoud – tot 10.000 jaar terug! – maakt dit domein extra bijzonder. Het is dan ook logisch dat niet alleen de mens, maar ook zeldzame dieren als de boskrekel en de nachtzwaluw zich hier thuisvoelen.
 

Fauna en flora: groeiend houtkapitaal, een investering voor mens en dier

De Gerheserbossen liggen in het uitgestrekte gebied van de Gerheserheide en zijn één van de grotere boscomplexen van de Kempen. Verspreid over de gemeenten Ham en Leopoldsburg bepalen omvangrijke naaldhoutbestanden het aanzicht van de groene ruimte tussen de vele gehuchten.

De landduinen of stuifduinen van de Gerheserbossen ontstonden na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. De wind voerde los zand mee en het zand hoopte zich op. Voor de twintigste eeuw hadden de oorspronkelijke eikenberkenbossen al plaats moeten ruimen voor arme heidevelden. In de afgelopen eeuw gebruikte men de heide nog om voldoende mijnhout te hebben.

Ontdaan van haar mijnverleden, wendt de groenste provincie van Vlaanderen dit groeiende houtkapitaal van de Gerheserbossen vandaag aan om in enige mate zelfvoorzienend te zijn voor deze hernieuwbare grondstof. Natuur en Bos tracht met een aangepast bosbeheer naast een zekere én duurzame houtoogst de bijzondere flora en fauna te behouden en zelfs betere kansen te geven. Het bos is vanwege de omvang en diversiteit een aantrekkelijk leefgebied voor veeleisende bosbewoners als de havik en zwarte specht.

 

  • Nachtzwaluwpad

    Voor wandelaars is er het bewegwijzerde Nachtzwaluwpad van 7 kilometer.

    Nachtzwaluwpad
  • Fit-o-meter Leopoldsburg

    Aan het zwembad De Merel er een volledige fit-o-meter aangelegd. Dit 1500 meter lange parcours is tevens geschikt als trimparcours. De fit-o-meter is vrij toegankelijk.

  • Bosomloop

    De omloop bevat 3 lussen door de bossen van Gerheserheide. Afstanden: 5,5 km (groen) - 10 km (blauw) - 15 km (rood).

    Kaart
  • Fietsknooppunten in het gebied

    Knooppunten 276 en 277

    Fietsroute.org
  • MTB-route

    In de wijdere omgeving liggen twee MTB-routes.

    MTB-routes Leopoldsburg
  • Speelbos

    In het vlakbij gelegen recreatiedomein De Merel kunnen kinderen en jeugdverenigingen ongestoord ravotten in het speelbos.

    Recreatiedomein de Merel
  • Multimovepad

    Multimovepad van 1,2 km met klim- en stappalen, evenwichtsbalk, verspringbak, katapult, klimnet, schommel en evenwichtsbalk …

    Info
  • Hondenlosloopzone

    In de buurt van het buurthuis en de voetbalpleinen zijn een losloopzone voor je viervoeter.

  • Ruiterpad

    Ruiters kunnen de paden gebruiken die daartoe met een bordje zijn aangeduid

    Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Gerheserbossen liggen in de Limburgse Kempen.

Ingang

Zwarte Spechtstraat , 3971 Leopoldsburg

Met het openbaar vervoer

In Leopoldsburg is een treinstation, dat ligt op de lijn Hasselt-Mol. Op weekdagen is er elk uur een trein, zowel naar Hasselt als naar Mol. In het weekend is dat om de twee uur. Dit station ligt op 3 km van De Gerheserbossen. Meer info: www.belgiantrain.be.

De dichtstbijzijnde bushalte is ‘Heppen Meerhoef’, die op 400 meter van het domein ligt. Lijn 15c ‘Mol station - Leopoldsburg station’ stopt hier enkele keren per dag (enkel op weekdagen).

Aan de bushalte ‘Heppen kerk’ stoppen in de week en in het weekend verschillende buslijnen. Deze halte ligt op 1700m van het domein. Volgende bussen kan je nemen: lijn 14 ‘Maaseik – Bree – Leopoldsburg’, lijn 17a ‘Diest/Mol – Leopoldsburg’, lijn 17b ‘Leopoldsburg – Geel’, lijn 29 ‘Hasselt – Leopoldsburg’ en lijn 302 ‘Maaseik - Leopoldsburg – Geel’. Meer info: www.delijn.be.

Met de auto

Parking: Op ’t Zand , 3971 Leopoldsburg

Vanuit Brussel: Volg de E40 tot Leuven. Vervolg de E314 tot afrit 26 Lummen-centrum. Volg de N717 door Beringen, Beringen-Mijn en Heppen tot Leopoldsburg. Volg de bordjes ‘De Merel’. Dit is het gemeentelijk zwembad. De parking ligt er vlakbij.

Vanuit Antwerpen: Volg de E313 tot afslag 25 Ham. Bij Genendijk, neem bij de rotonde de afslag naar de N141 Leopoldsburg/Ham. Rij door Kwaadmechelen en Heppen tot Leopoldsburg. Volg de bordjes ‘De Merel’. Dit is het gemeentelijk zwembad. De parking ligt er vlakbij.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (10 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (8 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt