Currently, there is no weather information available.

Gewestbos Ravels

3.52985
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.09091
 • 3.416665
 • 2.9
 • 3.578945
 • 3.31818
 • 3.77778
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#gewestbosravels

Het Gewestbos Ravels, een ideaal gebied om de natuur te beleven. En voor ieder wat wils, er zijn ruiter- en menroutes, een MTB-parcours, toegang voor mushers (sledehonden) en geocachers. Uiteraard zijn wandelaars en fietsers ook welkom.

De troeven

 • Ruiter- en menroutes
 • Mushers welkom
 • Mooie wandelingen met aansluiting naar Hoge Vijvers
 • Een paradijs voor vlinders en libellen
 • Bruggeskeswandeling
Toon meer informatie

Het Gewestbos Ravels maakt deel uit van een groen grensgebied met bos- en natuurgebieden aan Belgische en Nederlandse zijde.

Europese topnatuur

De vennen zijn hier een paradijs voor vele insecten en amfibieën. Om ze nog aantrekkelijker te maken, zijn er bepaalde inrichtingswerken uitgevoerd oa aan het Kesseven/Klotgoor, zoals het herwaarderen van venoevers en natte heide en/of heischraal grasland. Tijdens de zomerperiode wordt dit nog aangevuld door begrazing met schapen om die vegetatie open te houden.

Naast insecten zoals winterjuffer en heideblauwtje kom je ook nog verschillende vogels tegen zoals boomvalk, geelgors, nachtzwaluw, havik, sperwer, wespendief en bosuil. Gevlekte orchis, moeraswolfsklauw, zonnedauw vormen samen met heidekartelblad de meest zeldzame planten. In de verschillende vennen komt bruine en groene kikker voor naast verschillende salamanders en gewone pad.

Grote variatie aan bomen

Een grote variatie aan naald- en loofbomen maakt dit bos interessant. Naast de klassieke dennen zoals grove den en Corsicaanse den staat er ook de Weymouth, Oostenrijkse, Rigida en Contorta den. Douglas en lork vertegenwoordigen de klassieke sparren naast diverse fijnsparren, grote zilverspar en Hemlock. De minder courante naaldhoutsoorten zijn: 3 thujasoorten (plicata, orientalis en occidentalis), lawsoncypres en moerascypres. Ook kan je op verschillende plekken jeneverbesstruiken vinden.

De meest voorkomende loofboom is Amerikaanse eik. Daarnaast vormen zomereik, beuk en ruwe berk de belangrijkste vertegenwoordigers van de inheemse soorten.

Aan recreatie geen gebrek

Er valt voor iedereen wel wat te beleven. Ruiter- en menroutes, een MTB-parcours, toegang voor mushers (sledehonden) en geocachers. Uiteraard zijn wandelaars en fietsers ook welkom. Bruggeskeswandeling is 10 km lang en een absolute aanrader.  Voor de allerkleinsten is er het Grave Ravenpad. En de onthaalpoort Boshuis Ravels is zeker een bezoek waard. 

Een vleugje geschiedenis

Vanaf de middeleeuwen was de omgeving gemene heidegrond dat onder de Franse periode (ongeveer 1800) gemeentebezit werd. Rond 1903 verkocht de gemeente Ravels 770 hectare aan de Belgische staat. Later vulden zij dit aan met verschillende private gronden tot een oppervlakte van 850 hectare. Het doel van de aankoop was de aanleg van een grootschalig proefterrein voor bebossingstechnieken van heidegronden.

De grote en haaks op elkaar staande dreven duiden op een moderne en grootschalige ontsluiting van het terrein. De heide wisselde af met vennen en moerassige zones. Door grachten te graven wijzigde de waterhuishouding waardoor grotere delen bebost konden worden. De natte delen werden weiland en de diepere vennen bleven behouden. Vanaf 1904 startte de bebossing langs het kanaal. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bereikte men de Arendonksesteenweg en het laatste perceel werd in 1930 bebost.

 • Wandelknooppunten

  Het wandelknooppuntennetwerk Kempens Landgoed doorkruist het gebied.

  Wandelnetwerk Kempens Landgoed
 • Wandelroutes

  Verschillende aangeduide wandelingen in het gebied waaronder de Bruggeskeswandeling (10km)

  Bruggeskeswandeling
 • Grave Ravenwandeling

  De wandeling is voor kinderen van 0-6 jaar. Ze is 2.5 km (start parking van het Boshuis). Onderweg wijzen raafjes je de weg! De wandeling is geschikt voor een stevige kinderwagen.

  Grave Ravenwandeling
 • Fietsknooppunten

  Het gebied is gelegen aan knooppunten 55 en 57

  Fietsnet.be
 • Fietsroutes

  Er lopen verschillende recreatieve fietsomlopen (Aa-valleifietsroute 57 km, Binkenroute 59 km) door het gebied.

  Fietsroutes
 • MTB Oud-Turnhout, Ravels

  Route van 26,9 km doorheen Ravels.

  Route
 • Hondenzone

  Hondenzone ligt in buurt van wandelknooppunt 92. In buurt van parking aan de Arendonksesteenweg.

  Folder met locatie hondenzone
 • Ruiter- en mennetwerk Taxandria

  Knooppuntennetwerk van 190 km

  Kaart met routes
 • Boshuis Ravels

  Deze onthaalpoort ligt aan de ingang van het domein.

  Website
 • Lindenhof

  Arendonksesteenweg 37 - Ravels / oa de mogelijkheid om te ontbijten.

  Website
 • Schaatsen

  Wanneer het ijs dik genoeg is, kan je schaatsen op het Kesseven.

  Schaatsmogelijkheden
 • Natuurloop

  Natuurloop met keuze uit 3 afstanden: 4,1 km, 9,2 km en 10,9 km.

  Natuurloop Gewestbos Ravels

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • michel klessens

  "Ik wandel al 35 jaar door deze bossen en ik moet zeggen dat de dreven er nog nooit zo slecht hebben bij gelegen als de afgelopen twee jaar. De enkele dreven waar auto's worden toegelaten, worden regelmatig effen gemaakt, maar de dreven en paden voor de wandelaars en de ruiters liggen er in erbarmelijke staat bij! Men kan hier gewoon niet meer wandelen zonder dat men het risico loopt om tot halverwege de schenen in de modder terecht te komen. Tip: als er dan toch bomen (of zelfs hele percelen) gerooid moeten worden, maak dan achteraf de wegen weer effen! De wandelaars, ruiters en recreanten zouden jullie er dankbaar voor zijn!"

Boshuis Ravels

Weetjes over natuur en bos?

De onthaalpoort wil jong en oud wegwijs maken in de geheimen van de natuur en het bos.
Een permanente interactieve tentoonstelling vertelt je alles over de geschiedenis van het domeinbos van Ravels en over de natuur in het algemeen. De tentoonstelling is op maat gesneden voor scholen en is geschikt voor alle niveaus.
 

Loop eens door de educatieve tuin en ontdek welke diertjes er leven.

Speciaal voor groepen en scholen zijn educatieve programma’s opgesteld. Deze bosklassen richten zich op leerlingen van het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. Beleven, zelf doen, spel en pret staan centraal in deze programma’s. De groepen worden begeleid door ervaren natuurgidsen. 
Voor meer informatie kan je Natuurpunt Ravels contacteren (Coördinator is Martijn Van Loon 0472 47 54 19). 

 • Boshuis Ravels

Ligging en bereikbaarheid

Het Gewestbos Ravels maakt deel uit van een groen grensgebied met bos- en natuurgebieden aan Belgische en Nederlandse zijde. Aan de ingang ligt de onthaalpoort, het Boshuis Ravels.

Ingang

Jachtweg , 2380 Ravels

Met het openbaar vervoer

Neem de trein tot in Turnhout en daarna de bus lijn 450 Turnhout-Poppel-Tilburg. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Met de fiets

Het gebied is gelegen aan knooppunten 55 en 57. Meer info: www.fietsnet.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (22 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (24 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.9 (20 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (19 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (22 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (27 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt