Currently, there is no weather information available.

Goorken

2.860465
 • 3.5
 • 2.857145
 • 2.285715
 • 3
 • 2
 • 3.285715
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#goorken

Het Goorken is een groene diamant aan de Kempense kroon en ligt in de vallei van de rivier Wamp. In dit moerassig gebied vind je zowel laagveen, heide en rietlanden als open water, wilgen- en gagelstruiken. Verschillende dieren vinden er een veilig nest, zoals de zeldzame en prachtige vlinder heideblauwtje. Het bruist er van leven! De ideale plek om van de rust te genieten als wandelaar en vogels te spotten.

De troeven

 • Wandelparadijs
 • Vogels spotten vanuit de vogelkijkhut
 • Gallowayrunderen grazen in het gebied
 • Picknicktafels
 • Uitkijktoren
Toon meer informatie

Moerassig gebied

Door het rechttrekken van de rivier Wamp daalde het waterpeil waardoor het moerassige Goorken verlandde. Door kappingen ontstonden open waterpartijen en de oevers werden geplagd. Vandaag groeit er massa’s zonnedauw en zowel struikheide als dopheide steken de kop op.

Het samenspel tussen zuur Kempens grondwater en kalkrijk kanaalwater geeft het Goorken een uitzonderlijk hoge natuurwaarde. Grondwater, met voedselrijk water van de Maas, verrijkt de van nature ijzerrijke en voedselarme Kempense bodem. Die plaatsen verruigen met planten als riet, harig wilgeroosje en koninginnekruid. Op de overgangen tussen het voedselarme en voedselrijke water ontstond trilveen met draadzegge en kleine egelskop.
 

Boordevol leven

Dieren zoals groene kikker, bandheidelibel, alpenwatersalamander, grote modderkruiper, blauwborst en zeldzame waterspitsmuis voelen zich hier in hun nopjes.

Met wat geluk zie je het heideblauwtje rondfladderen. Die zeldzame vlinder komt in Vlaanderen enkel in de Kempen voor en heeft vochtige tot droge heide nodig om haar eitjes op af te zetten. Gallowayrunderen en paarden zorgen voor een natuurlijke begrazing van het Goorken.
 

Een stukje geschiedenis

Samen met de Lokkerse Dammen en de Rode Del maakte het Goorken ooit deel uit van een grensoverschrijdend moerasgebied in de Vallei van de Wamp. De naam is dan ook heel toepasselijk: ‘goor’ betekent ‘moerassig beekdal’.

Tot de tweede wereldoorlog kende het gebied behoorlijk wat economische bedrijvigheid. ’s Zomers graasden koeien op de weilanden, ’s winters graasden ze op de hooilanden. Op de nattere delen viste men en stak men turf. Van riet, wilgentwijgen en pijpenstrootje vlocht men manden en bijenkorven. De elzen- en wilgenbroekbossen leverden dan weer brand- en geriefhout op. Deze uiteenlopende activiteiten zorgden voor een grote verscheidenheid aan biotopen in het Goorken.

De aanleg van het kanaal Dessel-Schoten in 1846 luidde het begin van veranderingen in. Het Goorken en de Lokkerse Dammen werden gescheiden van de Rode Del waardoor de waterhuishouding in het gebied drastisch veranderde. Kort daarop zijn grote delen van de omringende heidevelden ontgonnen. Er verschenen weiden en akkers en er werden bossen aangeplant.
 

Wandelen en vogels spotten

Een mooi gebied om te komen wandelen. Beklim de toren of spot vogels in de vogelkijkhut. Of geniet gewoon in alle rust van de natuur. 

 

 • Wandelknooppunten

  Knooppunten 56, 55 en 54 van Kempens Landgoed doorkruisen het gebied. Laarzen of aangepaste schoenen zijn aan te raden bij slecht weer.

  Wandelnetwerk Kempens Landgoed
 • Vogelkijkhut

  Aan de rand van Goorken kan je vanuit de vogelkijkhut vogels bewonderen.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Goorken ligt in de vallei van de rivier Wamp.

Ingang

Vogelaar, 2370 Arendonk

Met de fiets

Fietsknooppunten in de buurt: 67 en 59.

Met het openbaar vervoer

Verschillende bussen rijden tot het centrum van Arendonk. Vanaf dan is het ongeveer 1,5 km naar Het Goorken, via het wandelroutenetwerk Kempens Landgoed. Belbus 937 (Aarendonk - Retie - Dessel - Postel) stopt in de Moerenstraat, niet ver van Het Goorken. Meer info: www.delijn.be.

Het gebied heeft meerdere ingangen. De uitkijktoren ligt vlakbij de ingang aan de Asselbergen. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.9 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.3 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt