Currently, there is no weather information available.

Groenendaal en Zangerheide

3.80769
 • 4.2
 • 3.75
 • 3.333335
 • 4
 • 3.2
 • 4.2
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#groenendaal-zangerheide

Op de grens tussen Kempen en Haspengouw ligt het boscomplex van Groenendaal en Zangerheide, dat samen met een aantal bos - en landbouwpercelen in privébezit een mooi kleinschalig landschap vormt. Veel van deze bossen behoorden al van in de 17de eeuw tot het kasteel Groenendaal. Als je de bewegwijzerde wandelroute volgt, word je beloond met een prachtig uitzicht op het knappe bouwwerk en zijn vijvers. Het kasteel is momenteel in privébezit en is niet toegankelijk, maar de ruïne van het onafgewerkte middeleeuwse kasteel Jonckholt biedt mooie uitzichten op de omgeving.

De troeven

 • Tussen Kempen en Haspengouw
 • Oud loofbos
 • Prachtig kasteel
 • Natuurlijke verjonging
 • Steeds meer inheemse loofbomen
Toon meer informatie

Leefwereld van diverse zoogdieren en vogels

Dat Groenendaal een overgangsregio is, merk je onder andere aan de bodem. Je vindt er lemige, vruchtbare stukken naast zandige delen (armer en zuurder) en nattere, moerassige percelen. Graslanden, loofbos en landbouwgebieden zorgen voor een afwisselend landschap in de regio. Het bos wordt bovendien voor diverse zoogdieren en vogels steeds aantrekkelijker, want je ontdekt onderweg – dankzij natuurlijke verjonging of herbebossing – steeds meer inheemse loofbomen.

Hier kun je de das nog tegenkomen terwijl je luistert naar het gefluit van de nachtegaal, die nog zelden te horen is in Vlaanderen.
 

Jonge bomen brengen meer leven in het bos

Door die bodemdiversiteit is ook de flora in Groenendaal zeer gevarieerd. De bosflora is typisch voor een oud loofbos en herbergt heel wat voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon, slanke sleutelbloemen zelfs hier en daar wilde narcis. Andere delen van het bos zijn bezet met oude hakhoutbestanden met vooral tamme kastanje en jong loofhout.

Voordat de verjonging of herbebossing met inheemse loofbomen kon starten, moesten we exoten verwijderen. Nu is het bos aangevuld met zomer- en wintereik, es, beuk, haagbeuk, boskers, zwarte els, linde, enzovoort.

 • Bewegwijzerde wandelroute

  Door Groenendaal loopt een bewegwijzerde wandelroute van ongeveer 4 km.

 • Fietsknooppunten

  Knooppunten tussen tussen 67 en 69.

  Fietsroute.org

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Groenendaal ligt op de grens tussen Kempen en Haspengouw.

Ingang

Groenendaal, 3740 Bilzen

Openbaar vervoer

Neem aan het station van Bilzen belbus 702. Stap uit bij het kruispunt van de Langstraat en Groenendaal. Vanaf daar is het nog ongeveer 270 meter wandelen tot Groenendaal. De belbus moet je reserveren via De Lijn. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?