Currently, there is no weather information available.

Grootbos

3.444445
 • 3.666665
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#grootbosvoeren

Wil je je even in Frankrijk wanen? Kom dan eens een kijkje nemen in het Grootbos, een natuurgebied dat zich bevindt ten noordoosten van Genoelselderen. Dit is een bos van 25 ha dat vroeger behoorde tot het domein van het Wijnkasteel Genoels-Elderen, waarmee het door een 700 meter lange dreef verbonden is. Dit enige wijnkasteel in België is omgeven door zo’n 20 ha wijngaarden.
De mergelondergrond in Riemst is vergelijkbaar met die van de klassieke Franse wijnstreken en het klimaat stemt overeen met dat van de Bourgogne 100 jaar geleden.
Kom, geniet en waan je even als God in Frankrijk.

De troeven

 • Voorjaarsflora
 • Dassen en dassenburchten
 • Historiek: (namaak) Tumulus en oude dreef, vindplaast Galloromeinse villa
 • Oud loofbos en nieuwe loofbosaanplanten
Toon meer informatie

Wijnkasteel Genoelselderen

Langs de oude Romeinse heirbaan, tussen Tongeren en Maastricht, in de gemeente Riemst, ligt het Wijnkasteel Genoelselderen. De kwaliteit van de wijnranken en de intensieve zorg van de familie van Rennes staan garant voor een wijn die in de beste Belgische restaurants geserveerd wordt.
Het Wijnkasteel, het Grootbos en omgeving hebben gediend als decor van de televisieserie ‘Zuidflank’.

Het Grootbos is een oud loofbos dat vroeger bij het kasteel hoorde en in de overgangszone van vochtig naar droog Haspengouw ligt. In het Grootbos bevindt zich aan de rand de Sint-Jozefskapel die gerenoveerd werd door het Vlaams Gewest. En verspreid in het bos zelf kan je nog restanten van de zogenaamde 'Kelderkes' vinden: twaalf gemetselde bronnen die vroeger door middel van loden buizen met de kasteelvijver verbonden waren en door het hoogteverschil het water in de fonteinen meters omhoog stuwden.

Grootbos: van jachtterrein naar uitzonderlijke natuur

In 1978 werd het bos door de Vlaamse Gemeenschap aangekocht en in 2001 opengesteld voor het publiek.

Het eiken-haagbeukenbos diende de heren tot jachtterrein. Het bos ligt op een steile helling die naar het noordoosten oploopt tot ongeveer 135 meter hoogte.

In het oude loofbosgedeelte mag de natuur zijn gang gaan. De jonge loofhoutaanplanten zijn aangeplant na de aankoop van het bos door het Vlaams Gewest en worden regelmatig gedund om zo kwaliteitsvolle bomen te verkrijgen. Tot de kenmerkende flora behoort: bosanemoon, wilde narcis, herfsttijloos en heelkruid. Een probleem is dat het bos geheel door landbouwgebied wordt omsloten.

In het bos is een vindplaats van een Gallo-Romeinse villa, doch zal je hier praktisch niks meer van terugvinden. Verder is er ten tijde dat het bos diende als kasteelpark een tumulus nagemaakt (Gallo Romeinse grafheuvel). De reden waarom de kasteelheren dit in de 18de eeuw gebouwd hebben is onduidelijk. Vermoedelijk paste dit in de Engelse parkprincipes en diende ze samen met de toen aangelegde dreef als zicht-as vanuit het kasteel.

Natuur, cultuur én ontspanning

Laat de drukte even los en kom ontspannen met een mooie wandeling in het Grootbos. Na je wandeling kun je nog genieten van één van de beste wijnen van België. Wat kan er mooier zijn?


 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Gelegen bij het Wijnkasteel van Genoelselderen. Parking in de dreef van het Wijnkasteel.

Ingang

Kasteelstraat , 3770 Genoelselderen

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station is dat van Tongeren. Van maandag tot vrijdag brengt de T1 je naar Genoelselderen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?