Currently, there is no weather information available.

Grootbroek

3.375
 • 3.333335
 • 3
 • 3
 • 3.75
 • 3
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#grootbroek

Hoge laarzen heb je niet meer nodig om in het Grootbroek te wandelen. Het grensoverschrijdende natuurgebied was ooit een zompig moeras, maar is dankzij ontginning uitgegroeid tot een zeer veelzijdig gebied. Natte flora voelt zich hier opperbest. Dit domein in Noordwest-Limburg is rijk aan plantensoorten en telt een vrij groot aantal paddenstoelsoorten.

De troeven

 • De zeldzame weerschijnvlinder
 • Deel van stiltebied
 • Interessante natte flora
Toon meer informatie

Wilde natuur

Grenspark Kempen-Broek, dat zich uitstrekt over Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik en het Nederlandse Weert, is een restant van een uitgestrekt moerasgebied waarin verschillende beken samenvloeien met op de hoger gelegen zandgronden bossen en heiden. Vandaag komen natuur en mens er samen.

Het Grootbroek in Kinrooi behoort, samen met  Lozerheide en het Stamprooierbroek, tot de blikvangers van Kempen-Broek.

Het Grootbroek is gedurende decennia bewerkt door de mens, maar vandaag heeft de natuur er vrij spel. Het domein heeft grotendeels statuut van bosreservaat. Er zijn zones met nulbeheer voorzien en daarin mogen geen menselijke ingrepen gedaan worden. In andere zones kan gericht beheer worden uitgevoerd ten behoeve van bepaalde fauna en flora. Dat maakt het gebied extra boeiend en levendig. De natuurgebieden in Kempen-Broek zijn grotendeels opengesteld voor het publiek, maar de natuur komt eerst. Overheid, natuurverenigingen en privé-eigenaars werken hier aan herstel van het moeraskarakter.  Het water wordt hier vastgehouden om te voorkomen dat elders steden en dorpen overstromen.  De moerassen zijn een klimaatbuffer.
 

Schoon volk gespot!

Een intrigerende inwoner van het Grootbroek (230 ha) is de zeldzame grote weerschijnvlinder. Het is één van de grootste en mooiste vlinders van ons land. Een zeldzame keer strijkt de vlinder, ongetwijfeld aangetrokken door de geur, neer op het bezwete voorhoofd van een jogger of bosarbeider of op de tankdop van een traktor. De gemeente Kinrooi adopteerde de grote weerschijnvlinder om de zeldzame soort te beschermen.

De natte flora van het bosreservaat, zoals gele lis en zwarte els, vind je in het westelijk deel van het bosreservaat. In het oostelijk deel vind je vooral elzen-eikenbosvegetatie. Ten noorden van de  beek Lossing vind je dan weer heide en moeras met de daaraan verbonden planten en dieren. De diversiteit aan flora zal je zeker niet vervelen in het Grootbroek!

 • Wandeling Stamprooierbroek

  Het Grootbroek is beperkt toegankelijk. Wandeling ‘Stamprooierbroek’ ligt op de rand van het Grootbroek en het sluit aan op een uitgebreid wandelnetwerk. Elke 2de en 4de zondag van de maand kan je op pad met een verkenner. Je moet je niet aanmelden.

  Wandelen in Limburg
 • Fietsknooppunt

  Langs knooppunt 22

  Fietsnet
 • Speelzone

  Er is een speelzone van 4,93 ha.

  Speelzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Geert Bonhomme

  "Een uniek stukje natuur ! "

Ligging en bereikbaarheid

Het Grootbroek behoort tot het grenspark Kempen-Broek, dat zich uitstrekt over Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik en het Nederlandse Weert.

Ingang

Grootbroekstraat, 3640 Kinrooi

Met het openbaar vervoer

Neem aan het treinstation van Genk buslijn 45 tot Maaseik. In Maaseik brengt een belbus je tot Kinrooi. De belbus kan je reserveren via 011 85 03 00 (minstens 1 uur op voorhand reserveren). Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?