- Overzicht
- Commentaren (1)
- Praktische info
#grootbroek
Hoge laarzen heb je niet meer nodig om in het Grootbroek te wandelen. Het grensoverschrijdende natuurgebied was ooit een zompig moeras, maar is dankzij ontginning uitgegroeid tot een zeer veelzijdig gebied. Natte flora voelt zich hier opperbest. Dit domein in Noordwest-Limburg is rijk aan plantensoorten en telt een vrij groot aantal paddenstoelsoorten.
De troeven
- De zeldzame weerschijnvlinder
- Deel van stiltebied
- Interessante natte flora
Wilde natuur
Grenspark Kempen-Broek, dat zich uitstrekt over Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik en het Nederlandse Weert, is een restant van een uitgestrekt moerasgebied waarin verschillende beken samenvloeien met op de hoger gelegen zandgronden bossen en heiden. Vandaag komen natuur en mens er samen.
Het Grootbroek in Kinrooi behoort, samen met Lozerheide en het Stamprooierbroek, tot de blikvangers van Kempen-Broek.
Het Grootbroek is gedurende decennia bewerkt door de mens, maar vandaag heeft de natuur er vrij spel. Het domein heeft grotendeels statuut van bosreservaat. Er zijn zones met nulbeheer voorzien en daarin mogen geen menselijke ingrepen gedaan worden. In andere zones kan gericht beheer worden uitgevoerd ten behoeve van bepaalde fauna en flora. Dat maakt het gebied extra boeiend en levendig. De natuurgebieden in Kempen-Broek zijn grotendeels opengesteld voor het publiek, maar de natuur komt eerst. Overheid, natuurverenigingen en privé-eigenaars werken hier aan herstel van het moeraskarakter. Het water wordt hier vastgehouden om te voorkomen dat elders steden en dorpen overstromen. De moerassen zijn een klimaatbuffer.
Schoon volk gespot!
Een intrigerende inwoner van het Grootbroek (230 ha) is de zeldzame grote weerschijnvlinder. Het is één van de grootste en mooiste vlinders van ons land. Een zeldzame keer strijkt de vlinder, ongetwijfeld aangetrokken door de geur, neer op het bezwete voorhoofd van een jogger of bosarbeider of op de tankdop van een traktor. De gemeente Kinrooi adopteerde de grote weerschijnvlinder om de zeldzame soort te beschermen.
De natte flora van het bosreservaat, zoals gele lis en zwarte els, vind je in het westelijk deel van het bosreservaat. In het oostelijk deel vind je vooral elzen-eikenbosvegetatie. Ten noorden van de beek Lossing vind je dan weer heide en moeras met de daaraan verbonden planten en dieren. De diversiteit aan flora zal je zeker niet vervelen in het Grootbroek!
-
Wandeling Stamprooierbroek
Het Grootbroek is beperkt toegankelijk. Wandeling ‘Stamprooierbroek’ ligt op de rand van het Grootbroek en het sluit aan op een uitgebreid wandelnetwerk. Elke 2de en 4de zondag van de maand kan je op pad met een verkenner. Je moet je niet aanmelden.
Wandelen in Limburg
Geert Bonhomme
"Een uniek stukje natuur ! "