Currently, there is no weather information available.

Hasseltbos

3.1875
 • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.333335
 • 2
 • 2.333335
 • 4
 • 3.5
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#hasseltbos

Dit bronnenrijk bos langs de Kakebeek is een restant van het Kolenwoud, één van onze historische uitgestrekte wouden op de heuvelruggen van het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen. Het bos herbergt een bijzonder kleurrijke voorjaarsflora, waarin de bosanemoon en wilde hyacint goed vertegenwoordigd zijn. 
Geniet van dit unieke bos! Er is een aantrekkelijk wandelpad dat je ook door een dichtbegroeide idyllische holle weg laat stappen …

De troeven

 • Kleurrijke voorjaarsflora
 • Mooie vergezichten
Toon meer informatie

Dikke bomen

In het beukenbos zijn enkele zeer oude en dikke bomen aanwezig. Ze zijn ongeveer 150 jaar oud en vormen broedgelegenheid voor de boomklever. Delen van het bos worden periodisch gekapt tot tegen de grond. Dit is het zogenaamde hakhout waaruit opnieuw scheuten tot bomen uitgroeien. Hazelaar speelt hierin een vooraanstaande rol. Het is meteen de verklaring van de naam ‘Hassel(t)bos' en Ophasselt. Hazelaar komt hier al van oudsher voor, waardoor het bos ook een religieuze context kreeg bij de Kelten en later tijdens het christendom.

Allemaal beestjes

Als de snelstromende Kakebeek weer zuiver wordt, zal dit beekje uitstekend geschikt zijn voor de rivierdonderpad. Een vis die hier lang geleden verdween, maar her en der stand hield in de Vlaamse Ardennen. De rivierdonderpad ligt op de bodem op de loer achter grote stenen.
Natuurgericht bosbeheer en bosrandbeheer moeten weer volop kansen geven aan de levendbarende hagedis, de eikelmuis en kritische bosbewonende vlinders zoals de grote vos, de keizersmantel en misschien zelfs de kleine ijsvogelvlinder.

Het gebied is erkend als Europees Natura 2000-gebied en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk.

 

 • Wandelpad

  Er is een bewegwijzerd wandelpad van 3,4 km.

  Kaart
 • Fietsnetwerk

  Het Hasseltbos ligt in de buurt van knooppunt 36.

  Fietsnet
 • Ruiterpad

  Er loopt een ruiterpad doorheen het gebied.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Gentweg, 9500 Geraardsbergen

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?