Currently, there is no weather information available.

Herkwinning

3.23077
 • Limburg: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#herkwinning

Op de uitkijktoren heb je een uitzicht over een fraai deel van het gebied Herkwinning. Dankzij verschillende waardevolle vegetaties kom je hier als wandelaar, fietser of ruiter vast en zeker aan je trekken. Maar ook om vogels te observeren, is deze beekvallei de uitgelezen plek. De kruisbestuiving tussen natuurlijke ontwikkeling en een goed natuurbeheer zorgt ervoor dat dit een divers en waardevol stukje groen is.

De troeven

 • Waardevolle vegetaties
 • Waterrijke weilanden (beemden)
 • Das
 • Dottergrasland
 • Reuzenpaardenstaart
Toon meer informatie

Verschillende vegetatietypes en diersoorten in dit reservaat, op de grens tussen Borgloon en Tongeren, zijn Europees beschermd.

De natuur haar gang laten gaan

Beekvallei Herkwinning is een mozaïek van beemden, ruigtes en broekbossen die slingert tussen de landbouwgebieden. Omdat plaatselijk kalkrijke kwel – een soort grondwater – bovenkomt, vind je hier verschillende waardevolle vegetaties. Zo ontwikkelt er zich een dottergrasland op de jaarlijks gemaaide stukken.

Waar natuur vrij spel krijgt in Herkwinning, komt reuzenpaardenstaart voor. Veel ruigtes ontwikkelen zich ook tot grote zeggevegetaties, moerasspirearuigtes of rietlanden. Die vormen een belangrijk biotoop voor ongewervelden. De dwergmuis en bosrietzanger maken hier ook graag hun nest.
 

Gerichte ingrepen voor een natuurlijk bos

Om de ecologische waarde van De Herkwinning te behouden, grijpt het Agentschap voor Natuur en Bos hier en daar in. Waterrijke weilanden, zogenaamde beemden, herstellen zich dankzij het rooien van populieren en een efficiënt maaibeheer. Op verschillende plaatsen ontwikkelt zich spontaan een elzen-essenbos dat een uitbundige voorjaarsflora kent. Andere hellingen vormen we om tot soortenrijke graslanden. Inheemse hagen, houtkanten, knotbomen en hoogstamboomgaarden worden opnieuw aangeplant, waardoor men zorgt voor een optimale biotoop voor bijvoorbeeld de steenuil. Ook de das voelt zich hier thuis en bij de aangelegde poelen tref je amfibieën en libellen aan.

De essen- en elzenbosjes in De Herkwinning beheren we als hakhout. Gekapt hout blijft op hopen liggen en vormt een schuilplek voor allerlei dieren. Een belangrijk onderdeel van het beheerwerk is het vlekgewijs maaien, om voor variatie te zorgen. Kleine landschapselementen, zoals hagen en knotbomen, snoeien we periodiek en voor de begrazing van graslanden werken we samen met plaatselijke landbouwers.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Herkwinning ligt op de grens tussen Borgloon en Tongeren.

Ingang

Herkerhofweg, 3700 Tongeren

Openbaar vervoer

Het station van Tongeren is het dichtstbijzijnde treinstation. Daar kun je lijn 23a Tongeren-Sint-Truiden nemen. Je stapt dan af bij de halte Overrepen Herkerveldstraat en volgt de Herkerveldstraat tot het vertrekpunt van de wandeling. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Met de auto

Vanuit Brussel: Neem de E40 tot afslag 29 Waremme. In de omgeving van Lantremange vervolg je de weg op de N69 richting Tongeren. Na 7,5 km sla je linksaf naar Vechmaal. In Bommershoven steek je de Tongersesteenweg over en kom je via de Harenstraat in de Herkerhofweg.

Vanuit Antwerpen: Neem de E313 richting Luik. Neem afslag 29 Hasselt-Oost. Vervolg je weg op de N20 richting Tongeren tot aan de Bissemstraat. Sla rechtsaf en rijd de Bissemstraat helemaal uit. Na 1 km sla je rechtsaf naar de Herkstraat en neem onmiddellijk de afslag links.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt