Currently, there is no weather information available.

Het Rot

3.055555
 • 3.3125
 • 2.923075
 • 2.75
 • 3.454545
 • 2.333335
 • 3.363635
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#hetrot

Na een drukke dag in de stad, kan je uitwaaien in natuurgebied Het Rot, op een boogscheut van Antwerpen. Voor vissen en amfibieën zijn de vijvers een paradijs op aarde en verschillende vogels strijken er neer om uit te rusten of te broeden. Zowel voor dieren als voor recreanten is het fijn vertoeven in dit verborgen stukje natuur.

Werfzone Scheldetunnel breidt uit

Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen verblijven, wordt de wandeling rond de vijver in Het Rot afgesloten. De zone wordt ingericht als rustgebied voor vogels waar ze kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers.  Net zoals het uitkijkpunt, dat ook vernieuwd wordt.

Meer info over de werken en een overzicht van de wandelroutes kan je hier vinden. 

De troeven

 • Vlakbij Antwerpen centrum
 • Zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer
 • In aangrenzend gebied twee hondenzones met zwemvijver
 • Ideaal om watervogels te spotten
Toon meer informatie

Een stukje natuur vlakbij Antwerpen

In het riet rond de oevers krioelt het van het leven. Op de kijkheuvel kan je watervogels spotten. Een netwerk van wandelpaden passeren door Het Rot. De drogere gedeelten bieden ruimte aan bos. Het maakt samen met de natuurgebieden Blokkersdijk, St-Annabos, Vlietbos, Burchtse Weel en de recreatiegebieden Middenvijver, Galgenweel en Het Zand deel uit van de groenpool Linkeroever. Samen goed voor meer dan 500 hectare natuur op 2 km van de Antwerpse Grote Markt.

Een nieuw landschap

Vorige eeuw werd de Borgerweertpolder opgespoten met grond afkomstig van de Schelde- en  havenwerken. De kleibodem veranderde hierdoor in een kalkrijke zandige grond. Klaar om deel te worden van de stad van de toekomst. De stadsuitbreiding stokte en in 2008 werd Het Rot heringericht tot een natuurgebied met waterpartijen, wandelpaden en een uitkijkheuvel. Het gaf meteen een boost aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.

In het kader van het Parkproject Linkeroever is Het Rot heringericht om het ecologische potentieel van het gebied te verhogen. De stad legde een grote waterplas met twee eilandjes en verscheidene waterlopen aan, goed voor acht hectare water. Meer dan 38.000 nieuwe planten, bomen en struiken zijn geplant, wat meteen een behoorlijke boost gaf aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.

Oosterweelverbinding

Het Rot grenst in het noordwesten aan het projectgebied van de Oosterweelverbinding. Het knooppunt Sint-Anna Linkeroever wordt er heraangelegd. Maar naast infrastructuur wordt er ook geïnvesteerd in natuur. Zo komt er een fietsbrug en een ecoduct die het Vlietbos en het Rot met elkaar zullen verbinden, verdwijnt de drukke Charles De Costerlaan waardoor het St-Annabos en Het Rot op elkaar gaan aansluiten, verandert de afrit Linkeroever van asfalt in bos en zal je via een parkbrug over de ring kunnen wandelen of fietsen tot aan de Burchtse Weel. Alle informatie over het project en de werken kan je volgen op: oosterweelverbinding.be/linkeroever.

Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken, is de wandeling rond de grote vijver in Het Rot tijdelijk afgesloten. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers.  Net zoals het vernieuwde uitkijkpunt.

Honden aan de leiband

Aan de leiband zijn honden welkom. Ruim ook de drollen van uw hond op en neem het hondenpoepzakje mee. Wil je je hond toch even los laten, ga dan naar de nieuwe  hondenzone in het aangrenzende Middenvijver. Daar kunnen ze zelfs even in het water ravotten.

 

 • Wandelroute

  Een aangeduide wandelroute in het gebied.

  Kaart
 • Sint- Annekesroute

  Fietsroute van 33 km.

  Route
 • Hondenzones in Middenvijver

  Twee hondenzones met zwemvijvers waar honden in het water kunnen in het aangrenzend gebied Middenvijver.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Rot ligt op een boogscheut van Antwerpen. Samen met het Sint-Annabos en Burchtse Weel vormt het de groene ring rond Antwerpen op Linkeroever.

Ingang

Park and Ride Blancefloerlaan, Linkeroever Antwerpen

Met het openbaar vervoer

Het Rot ligt aan de tramhalte ‘Park and Ride Blancefloerlaan’ op de Antwerpse Linkeroever en is bereikbaar met tram 3, 5, 9 en 15. Meer info: www.delijn.be.

Met de fiets

Vanuit Antwerpen-centrum neem je de voetgangerstunnel naar Linkeroever. Op Linkeroever volg je de Blancefloerlaan, die in het verlengde van de tunnel ligt. Na een kleine 2 km vind je aan je rechterkant de Park and Ride Blancefloerlaan’.

Fietsknooppunt ligt in de buurt 46. Meer info: www.fietsnet.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (16 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.9 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.3 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?