- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#hetrot
Na een drukke dag in de stad, kan je uitwaaien in natuurgebied Het Rot, op een boogscheut van Antwerpen. Voor vissen en amfibieën zijn de vijvers een paradijs op aarde en verschillende vogels strijken er neer om uit te rusten of te broeden. Zowel voor dieren als voor recreanten is het fijn vertoeven in dit verborgen stukje natuur.
Werfzone Scheldetunnel breidt uit
Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen verblijven, wordt de wandeling rond de vijver in Het Rot afgesloten. De zone wordt ingericht als rustgebied voor vogels waar ze kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Net zoals het uitkijkpunt, dat ook vernieuwd wordt.
Meer info over de werken en een overzicht van de wandelroutes kan je hier vinden.
De troeven
- Vlakbij Antwerpen centrum
- Zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer
- In aangrenzend gebied twee hondenzones met zwemvijver
- Ideaal om watervogels te spotten
Een stukje natuur vlakbij Antwerpen
In het riet rond de oevers krioelt het van het leven. Op de kijkheuvel kan je watervogels spotten. Een netwerk van wandelpaden passeren door Het Rot. De drogere gedeelten bieden ruimte aan bos. Het maakt samen met de natuurgebieden Blokkersdijk, St-Annabos, Vlietbos, Burchtse Weel en de recreatiegebieden Middenvijver, Galgenweel en Het Zand deel uit van de groenpool Linkeroever. Samen goed voor meer dan 500 hectare natuur op 2 km van de Antwerpse Grote Markt.
Een nieuw landschap
Vorige eeuw werd de Borgerweertpolder opgespoten met grond afkomstig van de Schelde- en havenwerken. De kleibodem veranderde hierdoor in een kalkrijke zandige grond. Klaar om deel te worden van de stad van de toekomst. De stadsuitbreiding stokte en in 2008 werd Het Rot heringericht tot een natuurgebied met waterpartijen, wandelpaden en een uitkijkheuvel. Het gaf meteen een boost aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.
In het kader van het Parkproject Linkeroever is Het Rot heringericht om het ecologische potentieel van het gebied te verhogen. De stad legde een grote waterplas met twee eilandjes en verscheidene waterlopen aan, goed voor acht hectare water. Meer dan 38.000 nieuwe planten, bomen en struiken zijn geplant, wat meteen een behoorlijke boost gaf aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.
Oosterweelverbinding
Het Rot grenst in het noordwesten aan het projectgebied van de Oosterweelverbinding. Het knooppunt Sint-Anna Linkeroever wordt er heraangelegd. Maar naast infrastructuur wordt er ook geïnvesteerd in natuur. Zo komt er een fietsbrug en een ecoduct die het Vlietbos en het Rot met elkaar zullen verbinden, verdwijnt de drukke Charles De Costerlaan waardoor het St-Annabos en Het Rot op elkaar gaan aansluiten, verandert de afrit Linkeroever van asfalt in bos en zal je via een parkbrug over de ring kunnen wandelen of fietsen tot aan de Burchtse Weel. Alle informatie over het project en de werken kan je volgen op: oosterweelverbinding.be/linkeroever.
Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken, is de wandeling rond de grote vijver in Het Rot tijdelijk afgesloten. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Net zoals het vernieuwde uitkijkpunt.
Honden aan de leiband
Aan de leiband zijn honden welkom. Ruim ook de drollen van uw hond op en neem het hondenpoepzakje mee. Wil je je hond toch even los laten, ga dan naar de nieuwe hondenzone in het aangrenzende Middenvijver. Daar kunnen ze zelfs even in het water ravotten.
-
Hondenzones in Middenvijver
Twee hondenzones met zwemvijvers waar honden in het water kunnen in het aangrenzend gebied Middenvijver.