Currently, there is no weather information available.

Het Vicognebos

2.666665
 • 2.25
 • 3
 • 1.333335
 • 3.5
 • 2.75
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

Het Vicognebos is iets meer dan 10 hectare groot en bestaat voor de helft uit jong bos en voor de andere helft uit polderweiden. Een buffervijver, het Vicognezwin, een oude antitankgracht en de Spuikom zorgen voor water. Via een slingerend wandelpad door het jonge bos geniet je in de lente van de kleine zangvogels. Hier en daar heb je zicht op een open poldergrasland. Voor de vogelkijkers is de Schietbaanstraat een goede locatie: op de eilanden in de aangrenzende Spuikom van Oostende broeden immers een paar honderden visdieven. Ook kluut en kokmeeuw zijn er belangrijke broedvogels. In de winter is de Spuikom vooral interessant voor brilduikers en futen: vogelaars spotten er zowel gewone fuut, roodhalsfuut, dodaars als geoorde fuut.

 

De troeven

 • Rustgebied tussen de centra van Oostende en Bredene
 • Kolonie visdieven op de broedvogeleilanden in de Spuikom
 • Zangvogels
 • Dicht bij de zee
 • Restanten van het oorlogsverleden (oud vliegveld)
Toon meer informatie

Stadsrandbos

In 2005 kocht Natuur en Bos samen met de gemeente Bredene een deel van de Vicogneweiden naast de Spuikom tussen Bredene en Oostende. Dat paste in de ontwikkeling van stadsrandbossen: omwonenden kunnen wandelen en tot rust komen in een groene omgeving dicht bij huis. 
 

Aangepast aan de polderklei

In maart 2006 werden de eerste boompjes aangeplant: schietwilg, boswilg, grauwe abeel, zachte en ruwe berk, gewone es, zwarte els, winterlinde en zomereik hadden wat tijd nodig om zich aan te passen aan de polderklei en het soms stagnerende water. Voor de hoofddreef kozen we voor de inheemse zwarte populier. 


Voedsel en nestgelegenheid

Aan de bosrand zorgen hazelaar, meidoorn, vuilboom, sleedoorn, lijsterbes, Gelderse roos en Europese vogelkers voor bessen en lekkere vruchten. Die lokken nu veel vogels als koolmees, pimpelmees, staartmees, goudhaantje, vink, sijs, putter, kramsvogel en koperwiek.  In het voorjaar wonen zwartkop, grasmus, tjiftjaf, spotvogel en tuinfluiter aan de bosrand. De zonnige bosranden zijn ook het geliefkoosde terrein van vlinders, zoals het bruin, oranje en bont zandoogje, blauwtjes en koolwitjes, en libellen.


Vogels spotten

De weilanden en waterpartijen lokken wilde eenden, wintertalingen, smienten, blauwe reigers en ganzen, zoals de grauwe en Canadese gans en af en toe een groepje kolganzen of een rotgans. Ook steltlopers die even overvliegen van de Spuikom, zie je hier soms: wulp, scholekster en kievit. In de rietkragen hoor je wel eens een kleine karekiet of Cetti’s zanger.
 

 • Wandelen

  In het Vicognebos kun je vrij rondwandelen.

 • Fietsknooppunten

  Van knooppunt 39 naar 67 rij je langs het domein.

  Fietsnet
 • Vogeleilanden

  Op de eilanden in de aangrenzende Spuikom broeden een paar honderden visdieven.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Vicognebos is een rustgebied tussen de centra van Oostende en Bredene.

Ingang

Voorhavenlaan, 8400 Oostende

Openbaar vervoer

Kusttram halte “Weg naar Vismijn”. Ga de Voorhavenlaan rechtdoor tot op het einde met de kruising Taboralaan (1 km wandelen).

Bushalte Voorhavenlaan ‘Thomas Van Loostraat’ u wandelt 500 m de Voorhavenlaan in zuidelijke richting tot bij de kruising met de Taboralaan of halte ‘Afrikalaan’, dan is het nog 300 m tot deze kruising.
Meer info: www.delijn.be.

Parking

Er is een kleine parking aan de ingang van de Aalscholverstraat in Bredene. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 1.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt