Currently, there is no weather information available.

Hooggoed

2.89706
  • 3.727275
  • 3
  • 2.583335
  • 2.727275
  • 2.583335
  • 2.81818
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#hooggoed

 Hou je van wandelen? Negen kilometers zandige wegen en dreven doorkruisen het Hooggoed, waardoor je in dit 122 hectare groot bos tal van gevarieerde wandelingen kunt maken. Ruiters en fietsers kunnen het ruiter- of fietspad volgen dat het domein van west naar oost doorkruist en in de speelzone kunnen kinderen naar hartenlust ravotten!Het Hooggoed maakt deel uit van het landschapspark Bulskampveld. Geniet van het promofilmpje.

 

De troeven

  • Gevarieerde wandelmogelijkheden
  • Mooie herfstkleuren
  • Ideaal bos om te joggen
Toon meer informatie

Allemaal beestjes

Het bos krioelt van het dierenleven. Met wat speurwerk spot je misschien een rode eekhoorn of wezel. De zwarte specht hakt elk jaar een nieuw nest uit in dikke loofbomen. Zo maakt hij holten waar bosuilen en tal van andere soorten dankbaar gebruik van maken. Zwarte spechten zijn schuw. Je moet al veel geluk hebben om er één te zien, maar de luide roep weergalmt door het Hooggoed. Ook buizerd, sperwer, torenvalk, ransuil, boomklever en boomkruiper broeden in het Hooggoed. Nieuwe poelen bezorgen kikkers en salamanders een aangename thuis.


Bosuitbreiding en natuurontwikkeling

In stukjes van het bos waarin veel exoten groeien zoals fijnspar, Amerikaanse eik en lork, worden de bomen geveld en vervangen door inheemse boomsoorten. In andere percelen worden de bomen gedund. Dunnen wil zeggen dat men hier en daar bomen uit het bos haalt om de andere bomen meer ruimte te geven. Zo kunnen ze uitgroeien tot mooie, gezonde en waardevolle bomen. Het kappen van een aantal bomen zorgt voor meer zonlicht op de bodem van het bos, waardoor de variatie aan planten en struiken groter kan worden. Dat biedt dan weer meer kansen voor dieren zoals vlinders, insecten, kleine zoogdieren … Meer licht en ruimte zal zorgen voor een natuurlijk en afwisselend bos. Verder mag het bos ook nog groeien. Naast aanplantingen met inheemse bomen, mag de natuur op sommige percelen spontaan zijn gang gaan.


Aangeplant door Jezuïeten

Het Hooggoed is een bos dat zo’n 20 meter hoger ligt. Omdat de bodem zandig is, wordt het ook wel Egypteveld genoemd. Historisch gezien heeft de naam Hooggoed evenwel betrekking op twee aparte gebieden ten noorden en ten zuiden van het huidige bos. Die waren tijdens de 18de eeuw allebei in handen van een verschillend Jezuïetenklooster. De paters hebben de Aalterse heide intensief bebost: eerst met loofhout, daarna met naaldhout.

Het Hooggoed is verdeeld in rabatten of singels, dat zijn langwerpige of ronde ophopingen waarrond greppels liggen. Het bos geeft een gevarieerde aanblik. Nu eens zie je zomereik en berken, dan weer naaldbomen met grove den en lork. Langs de wegen houden vooral beuken je gezelschap.
 

  • Wandelknooppunten

    Knoopunten 4, 5, 11, 10 van het wandelnetwerk Bulskampveld liggen in het Hooggoed.

    Knooppunten
  • Grote routepaden

    Grote routepad 129 loopt door het Hooggoed.

    Grote routepaden
  • Wandelroute door de bossen van Maria Aalter

    12 km wandelen door de bossen van Maria Aalter. Wandeling passeert langs het Hooggoed.

    Wandelroute Toerisme Oost-Vlaanderen
  • Geleide wandelingen

    Geleide wandelingen kunnen aangevraagd worden bij Natuurgidsenwerking Meetjesland.

    Natuurgidsenwerking Meetjesland
  • Fietsknooppunten

    Het gebied ligt tussen de knooppunten 1 en 99.

    Fietsnet.be
  • Mountainbiken

    De bosweg aan de westkant van het domein heeft een half verharde strook waar het goed fietsen is.

    MTB-route ‘Breughel-Molen
  • Speelzone

    Het Hooggoed heeft een speelzone van 2 ha. Die is het best te bereiken via de parking.

    Kaart
  • Paardrijden

    Ruiters kunnen het ruiterpad volgen dat het domein van west naar oost doorkruist.

    Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Stratem 77, 9880 Aalter

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (11 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.6 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.7 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.8 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?