Currently, there is no weather information available.

Hoogheide

2.85185
 • 3
 • 2.555555
 • 2.77778
 • 2.42857
 • 2.714285
 • 3.4
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#hoogheide

Hoogheide ligt in de Scheldevallei en heeft heel wat troeven. Wandelaars, fietsers, ruiters en menners kunnen hier genieten van de afwisseling van bos, hei en weilanden. En kinderen hebben er hun eigen plek om te ravotten, de speelzone heeft zelfs een eigen belevingspad.

 

De troeven

 • Speelzone met belevingspad
 • Ruiters en mennerspad
 • Afwisselend gebied
Toon meer informatie

Variatie troef

Hoogheide is een gebied van 40 ha groot en ligt in de Scheldevallei. Het bestaat uit 2 delen: een beboste rivierzandduin en lager gelegen kleinschalig weilandencomplex. De afwisseling van bos, heide, weilanden en hooilanden, is niet alleen leuk voor de recreant maar zorgt ook voor een grotere soortenrijkdom. De poel maakt het gebied dan weer aantrekkelijk voor padden, kikkers, salamanders en libellen.

De variatie in Hoogheide zal nog verder vergroten door het aandeel inheemse boomsoorten te verhogen. Oudere Corsicaanse dennen zullen gekapt worden. Streekeigen bomenrijen vervangen op termijn de huidige populierenrijen. Zo versterkt het kleinschalig landschap. In de randen van het bos maken we minder scherpe grenzen tussen ‘bos’ en ‘niet bos’. Zo komt er meer licht in het bos. Dat biedt meer mogelijkheden voor tal van vogels, kleine zoogdieren, insecten, vlinders,… Daarnaast wordt er ook aan heideherstel gedaan.
 

Een vleugje geschiedenis

Historisch gezien is het hier een heidegebied. Volgens oude kaarten uit 1778 was het gebied in landbouwgebruik. Tot WOII kwam hier aspergeteelt voor. Vanaf 1977 was Hoogheide in beheer bij het graafschap van Bornem. Graaf Marnix de Sint Aldegonde beheerde de hogere droge heidegrond als bos, de lagergelegen gronden als permanente hooi- en graasweiden. De perceelranden van de graasweiden werden beplant met populierenrijen.

 

 • Wandelknooppunt

  100, 33 en 34 van wandelnetwerk Stille Waters zijn gelegen in het gebied.

  Wandelknooppunten.be
 • Fietsknooppunt

  Knooppunt 7 ligt in de buurt van Hoogheide.

  Fietsnet.be
 • Speelzone

  Er is een speelzone van 5,88 ha met een belevingspad.

  Kaart
 • Ruiterroute

  Pad voor ruiters en menners is aangeduid op het infobord.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • ambertje99

  "Geen parking - auto aan bord gezet in de Riddermoenstraat. Geen bewegwijzering, enkel gebieden waar een bordje staat "enkel voor wandelaars". Eens het speelbos is, niet altijd duidelijk waar het oorspronkelijke pad was. Geen sanitaire voorzieningen of mogelijkheden om iets te drinken - ook amper tot geen zitplaatsen (stronkje boom)"
 • Leo Binnemans

  "Het bos- en weidegebied in Branst tussen Sint-Amandsesteenweg, Branstsesdreef en Kraeyhoevewijk is opgewaardeerd: jagen mag er niet langer, de woekerende vogelkers is ingetoomd, heideplanten krijgen er opnieuw een kans, wandelpaden zijn aangelegd, picknickplaatsen voorzien, een informatiebord geplaatst, parkeren kan aan het voetbalterrein in de Riddermoerstraat...: het Groendomein Hoogheide is een feit. Het is een relatief klein maar gevarieerd gebied: om te wandelen of te joggen met of zonder hond, te mountainbiken, te ravotten (in het speelbos of bij de Chiro), te sporten in de onmiddellijke omgeving (bij de voetbalclub) of op de gemeentelijke sportterreinen of gewoon om tot rust te komen en van de natuur te genieten. Bovendien heeft het Bornems gemeentebestuur onlangs beslist om de Riddermoerstraat, die door het gebied loopt, vrij te maken van doorgaand gemotoriseerd verkeer. Voorlopig nog op proef tot eind augustus 2018, daarna hopelijk definitief. Deze ingreep gaat de versnippering van het landschap tegen, verhoogt de leefbaarheid in de omgeving en zorgt voor meer veiligheid voor fietsers en stappers in de straat. Het is een gebied waar de Branstenaars terecht fier op mogen zijn; niet iedereen heeft op wandelafstand een dergelijke mooie en publiek toegankelijke natuurrijke biotoop liggen."

Ligging en bereikbaarheid

Hoogheide is gelegen in Branst (Bornem) en is een 40 ha groot.

Ingang

Riddermoerstraat, 2880 Bornem

Met de fiets

Knooppunt 7 is gelegen in de buurt van Hoogheide. Meer info op www.fietsnet.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (12 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.6 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.7 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt