Currently, there is no weather information available.

Kasteeldomein van Horst

4.06383
 • 4.555555
 • 4
 • 4
 • 4.11111
 • 3.5
 • 4.11111
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#kasteelvanhorst, #horst

Het schilderachtige kasteel van Horst is een geliefkoosde trekpleister in het Hageland. Rondom het knappe kasteel strekt zich het prachtige landschap van de Wingevallei uit met bossen, water, weilanden, akkers en fraaie holle wegen. Het is een waardevol stukje natuur met een rijke fauna en flora, en een uitzonderlijke paddenstoelencollectie. Een topper voor wie cultuur en buitenlucht graag combineert!

De troeven

 • Imposant Kasteel van Horst
 • Natuurgebied Wingevallei
 • Kasteelfeesten
 • Brasserie het Wagenhuis
 • Bijzondere paddestoelen zoals boleten, russula's, melkzwammen,..
Toon meer informatie

Kasteel van de Rode Ridder

Volgens de stripverhalenreeks woonde de Rode Ridder in het Kasteel van Horst. De echte geschiedenis gaat terug tot de 13de eeuw. Oorspronkelijk was het kasteel een versterkte hoeve, pas later werd het een waterburcht. Je kunt het nu ook bezoeken.
 

Natuur en cultuur, hand in hand

Achter het kasteel vind je mooie, oude eikenbossen. Langs de dreven groeien lentebloeiers zoals gele dovenetel, muskuskruid, lelietje-van-dalen, bosanemoon en slanke sleutelbloem. Er zijn ook hooilanden met pijptorkruid, blauwe knoop en talrijke orchideeën. Het landschap trekt vele vogels aan waaronder de grote bonte specht, steenuil, buizerd en boomkruiper. Zelfs vleermuizen zijn er thuis en in de bossen leeft de zeldzame vuursalamander. Verder mogen we ook de paddenstoelen niet vergeten, zoals russula’s, boleten, melkzwammen, amanieten, gordijnzwammen en nog vele andere.

Natuurgebied Wingevallei strekt zich uit van Gempe, een gehucht van Sint-Joris-Winge, tot Vlasselaar en wordt doorbroken door het kasteeldomein. De vegetatie bestaat onder andere uit populierenbossen waar soms bosanemoon, speenkruid, heksenkruid en inlandse vogelkers groeien. Er zijn ruige elzenbroekbossen met zwarte els en daaronder soorten als egelboterbloem, bosbies, moerasvergeet-mij-nietje en dotterbloem. In het nat heischraal grasland dat verbost is met berken vinden we moerasviooltjes, waternavels en veenmossen. Bijna 15% van de Wingevallei bestaat uit natte ruigtes met riet, moerasspirea en gote zegges. In de open graslanden komen blauw-, glanshaver- of dottergrasland voor.

Een brede waaier van vogels voelt zich hier thuis en langs de Winge zijn bevers actief. Ook een aantal bijzondere vlinders, libellen en sprinkhanen werden er waargenomen zoals de sleedoornpage, de tengere grasjuffer en de zempsprinkhaan.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Kaat Vanneste

  "Top voor een bezoek met de kinderen!"

Ligging en bereikbaarheid

Het schilderachtige kasteel van Horst is een geliefkoosde trekpleister in het Hageland.

Ingang

Horststraat 28, 3220 Holsbeek

Openbaar vervoer  

Bij het treinstation van Aarschot of Leuven kun je een belbus van De Lijn nemen tot aan het kasteel van Horst. Meer info: www.delijn.be.

Faciliteiten met parkeren

Er is een ruime parking bij de ingang van het Kasteel. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.6 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt