12 °C
Lichte regen
Lichte regen

Houtsaegerduinen en Kerkepannebos

3.035715
 • 3.666665
 • 2.8
 • 3
 • 3.25
 • 1.333335
 • 3.4
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#houtsaegerduinen

Dit natuurgebied is tijdelijk afgesloten voor het publiek omdat er gevaar is voor vallende takken. Een storm hield hier op 14 oktober lelijk huis. We proberen de omgevallen bomen zo snel mogelijk te verwijderen. Wij verontschuldigen ons voor de tijdelijke hinder. 

De Houtsaegerduinen en het aangrenzende Kerkepannebos vormen een waardevol stukje groen aan de Belgische kust. Het droge duinlandschap van de Houtsaegerduinen behoort tot de best ontwikkelde van de hele kust en het Kerkepannebos is één van de oudste bosjes aan de kust.
Je kan dit ingesloten stukje natuur ontdekken aan de hand van 3 korte wandelpaden.

De troeven

 • Speelzone in Kerkepannebos
 • Gevarieerde wandelpaden
 • Rust tussen 2 drukke badplaatsen
Toon meer informatie

Groene long tussen De Panne en St-Idesbald

De Houtsaegerduinen (80 ha) en het aangrenzende Kerkepannebos (6 ha) vormen een ingesloten natuurgebied tussen de bewoning van De Panne en St.-Idesbald, een deelgemeente van Koksijde. Dit ecologisch waardevolle gebied maakt eveneens deel uit van de Duinen en Bossen van De Panne, een uitgestrekt en gevarieerd natuurreservaat op het grondgebied van De Panne en Adinkerke.

Kruipend moerasscherm en kamsalamander 

De Houtsaegerduinen hebben een bijzondere biologische en landschappelijke waarde. Het droge halfnatuurlijke duinlandschap met mos-, korstmos- en buntgrasvegetaties behoort tot de best ontwikkelde van de hele kust. Ook de duinkalkgraslanden met zeldzame planten zoals geel zonneroosje en walstrobremraap zijn van zeer groot belang. Het voorkomen van kruipend moerasscherm en de kamsalamander, twee internationaal beschermde soorten, is zeker ook het vermelden waard!

Vogelsymfonie

Dit gebied is verder bijzonder rijk aan zangvogels. Door de aanwezigheid van bessendragende struiken zoals duindoorn, duinroosje en vlier scoort het terrein goed als voedsel- en rustgebied.
De belangrijkste doortrekkende zangvogels zijn zwartkop, tuinfluiter, roodborst, zanglijster en kneu.

Spelen in één van de oudste bosjes aan de Vlaamse kust

Het Kerkepannebos is één van de oudste bosjes aan de Vlaamse kust. Planten die hier graag vertoeven zijn maarts viooltje, vogelmelk en op de drogere plaatsen bramen en stekelvaren.

Bescherming

De Houtsaegerduinen hebben sinds 1989 het statuut van Vlaams Natuurreservaat. Het aangrenzende Kerkepannebos bleef dankzij het Duinendecreet gespaard van verkaveling. In 2001 kreeg ook het bos het statuut van Vlaams Natuurreservaat. Dit natuurgebied is eigendom van het Vlaamse Gewest. Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer. 

 • Wandelen

  De drie korte wandelpaden starten aan de infoborden in de Noorddreef.

  Kaartje
 • Wandelknooppunten

  In dit domein vind je 26, 27, 28, 29 en 30.

  Wandelknooppunten
 • Fietsknooppunten

  Dit gebied ligt tussen 84 en 76 (Westhoek en Kust).

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  In het Kerkepannebos vind je 2 speelzones (0,35 ha en 0,21 ha).

  Speelzones
 • Bezoekerscentrum Duinpanne (ex-Nachtegaal)

  Het bezoekerscentrum ligt op 2 km wandelen van de Houtsaegerduinen.

  Bezoekerscentrum Duinpanne
 • Cafe 't Lusthof

  Aan de parking en ingang in de Noorddreef kun je iets drinken in café 't Lusthof.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Ceulemans Chris

  "Geachte, Bekijk nu eens de wandelkaart. Van Nieuwpoort tot de Panne kan je gezellig wandelen van Duingebied tot duingebied . Maar in St Idesbald(richting De Panne) moet je ineens op de Kustbaan of of de Veurnestraat gaan want door de Houtsaegerduinen kan je NIET door, enkel een circeltje in het gebied zelf. Maak daar toch poorten langs zowel de kant van St Idesbald als van De Panne"

Duinpanne

In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne ontdek je de pracht van de regio en de natuurlijke omgeving. Laat je verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven. De vaste tentoonstelling is gratis en vrij toegankelijk. Scholen, verenigingen en groepen beleven een boeiend en aangepast programma na reservatie. Blijf niet enkel binnen in het centrum maar ga buiten op verkenning en ontdekking. In de groene winkel koop je fiets- en wandelkaarten, zoekkaarten, publicaties en loepjes. Kinderen leven zich uit met verschillende zoektochten. In de bar geniet je van streekbieren, fairtrade drankjes en hoeve-ijsjes. Het terras is bij mooi weer een fantastische plek!

Duinpanne ligt op 2,5 km van de Houtsaegerduinen en het Kerkepannebos.

Ligging en bereikbaarheid

De Houtsaegerduinen en het aangrenzende Kerkepannebos vormen een ingesloten natuurgebied tussen De Panne en St.-Idesbald, een deelgemeente van Koksijde. 

Ingang

Noorddreef, 8660 De Panne

Openbaar vervoer

De ingang aan de Noorddreef is makkelijk te bereiken per bus: bushalte De Panne Zwembad. De tramhaltes De Panne Golfstraat (650m) en Koksijde St-Idesbald (550m) liggen dicht bij de ingang van het Kerkepannepad (kant zee).
Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (6 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.8 (5 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (5 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (4 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.3 (3 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (5 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  Wandeltip aan de kust? De drie wandelpaden in #houtsaegerduinen en # ...
  @ natuurenbos
  2 jaar geleden
 • Di Van 10:00 tot 18:00 Wo Van 10:00 tot 18:00 Do Van 10:00 tot 18:00 Vr Van 10:00 tot 18:00 Za Van 10:00 tot 18:00 Zo Van 10:00 tot 18:00
  Bezoekerscentrum Duinpanne
  Lees meer
 • zaterdag 19 oktober 2019 van 14:00 tot 16:00
  Herken duinbessen en leer iets over hun toepassing
  Lees meer
 • donderdag 24 oktober 2019 van 19:30 tot 22:00
  Duikers in de Noordzee
  Lees meer

Wat te doen in de buurt