Dit bos tussen Lichtervelde en Hooglede is een groene long in een relatief natuurarme regio. Het is daarom een trekpleister voor heel wat natuurleven zoals ree, ransuil en sperwer. Genieten van de zalige rust tijdens een fijne wandeling, het bos doorkruisen te paard of op de mountainbike, ravotten in het speelbos? De Huwynsbossen hebben veel troeven. In 2023 konden we 33 hectare gronden aankopen voor bosuitbreiding. Die worden in de loop van de volgende jaren ingericht en zullen de Huwynsbossen verbinden met de Colpaertbosjes.
Volg boswachter Koen via Instagram.
- Groene long tussen Lichtervelde en Hooglede
- Uitkijkplatform ter hoogte van de Heihoek
- Picknickplek
- Speelbos
- Margrietenpad (2 km), ideaal om snel een frisse neus te halen
Stukje bij beetje
In de middeleeuwen maakten de Huwynsbossen nog deel uit van een langgerekt bosgebied, van Lichtervelde tot de bosgordel van Beveren-Gits-Koolskamp. In de 10de eeuw moest een groot deel van het bos plaats maken voor weides en akkerland. In de 19de eeuw volgde een tweede ontginningsfase en werd het bos gehalveerd. Enkel de natste en onvruchtbare bodems bleven bebost. Twee wereldoorlogen later was van de Huwynsbossen geen sprake meer. Eind jaren 1990 kreeg het bos een tweede adem. Langs de Gentweg was een forse houtkant gespaard gebleven. Tal van typische bosplanten, zoals bosviooltje en salomonszegel, wisten er te overleven. Gaandeweg werden gronden rond de houtkant aangekocht en beplant met een brede waaier aan loofhoutbomen.
Meer dan bomen alleen
In het jonge bos zorgen graslandjes en kleine graanakkers voor afwisseling. De hoogstamboomgaard en een collectie wilde rozen geven een mooi extraatje. Natuurlijk trekt deze variatie ook een allegaartje aan dierenleven aan. Verschillende soorten vlinders, kevers, zweefvliegen, boktorren en sprinkhanen zorgen voor een boost aan biodiversiteit. Het zijn niet allemaal kriebelbeestjes in de huwynsbossen. Een divers pallet aan vogelsoorten heeft er al een plekje gevonden. Klassiekers als tjiftjaf, winterkoning, kool- en pimpelmees, maar ook roodborsttapuit, boomvalk en ransuil zijn er neergestreken. Wie weet kruist er wel een ree jou pad.
Alles om te genieten
De Huwynsbossen zijn geknipt voor een heerlijk uitstapje. Bij de parking vind je een picknickplek met forse schuilhut. Ter hoogte van de Heihoek is een uitkijkplatform in de vorm van een velduil gebouwd. Het vormt een podiumplaats om de aanvliegende trekvogels in het vizier te krijgen, om wild te spotten of gewoon om van het landschap te genieten. Bij helder weer kun je er de torens van Brugge zien. Het Margietenpad (2 kilometer) start aan de parking en nodigt je uit voor een niet al te vermoeiende wandeling. Volg hiervoor de paaltjes met gele koppen. Ook de Heihoek wandelroute, die start aan de vakantiehoeve Bouckenhove, loopt door het bos en is zo'n 7,5 kilometer. Een deel van het bos, de Elf Gemeten, doet dienst als speelbos waar de kinderen vrij kunnen ravotten.
Margrietenpad
De wandelingen van 2 km start aan de parking en kun je volgen via paaltjes met een gele kop.
Heihoekwandelroute
Deze bewegwijzerde wandelroute van 7,5 km loopt door de Huwynsbossen.
Speelzone
In dit domein is er een permanente speelzone van 3,5 ha. Er is ook een zomerspeelzone van 1,42 ha.
Uitkijkplatform ter hoogte van de Heihoek
Vanaf die plaats heb je een weids uitzicht op de omgeving. Dé plaats om tijdens de trekperiodes vogels te komen spotten.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Hoe geraak je er?
Ingang
Beverenstraat, 8810 Lichtervelde
Openbaar vervoer
Moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
Met de fiets
Dit domein is gelegen tussen fietsknooppunt 15 en 16 (Brugse Ommeland).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >