Currently, there is no weather information available.

De Inslag

3.379745
 • 3.6875
 • 3.77778
 • 2.846155
 • 3.5
 • 2.5
 • 3.583335
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#deinslag

 ‘Inslach’ betekent ontginning. De naam verklapt al dat De Inslag (165 ha) niet altijd bos geweest is. Het heidegebied werd ontgonnen als akker- en weideland. Met de aanleg van een kasteeldomein in de 19de eeuw werd de omgeving bebost tot een weeldering jachtdecor ontstond. Tijdens de wereldoorlogen was het dan weer een open slagveld. Na de laatste oorlog werd sterk ingezet op houtproductie. Nu voert Agentschap voor Natuur en Bos er een doorgedreven natuurbeheer wat de biodiversiteit ten goede komt. Je kan er nu als wandelaar en fietser ook volop genieten van de natuur. 

De troeven

 • Oud landgoedkarakter
 • Wandelpaden geschikt voor kinderwagen en rolstoel
 • Het Antitankkanaal loopt dwars door het gebied
 • Vlakbij park ‘De Mick’ met de kinderboerderij
 • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
Toon meer informatie

Een mooi wandelbos

De Inslag is een mooi wandelbos met rechte paden die goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. De laatste jaren zijn de eentonige naaldhoutbossen omgevormd naar gevarieerd gemengd bos. Exoten maakten plaats voor inheemse bomen en struiken als lijsterbes, spork, hulst, hazelaar en taxus. Omgevallen en dode bomen blijven behouden en veranderen zo in een minibiotoop vol leven.

Hier broeden zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels  en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor waterplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders.

De speelweide, picknickplaatsen en rustbanken nodigen uit tot relaxen en genieten.
 

Geschiedenis

Al in de zeventiende eeuw werd er melding gemaakt van ‘Inslach’ wat ‘ontginning’ betekent. Het oorspronkelijke heidegebied werd ontgonnen als akker- en weideland. In de 19de eeuw legde men een kasteeldomein aan. De omgeving werd bebost en omgetoverd tot een weelderig jachtdecor.

Beide wereldoorlogen laten tot vandaag hun sporen na in het domein. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos gekapt om de zichtbaarheid rond de fortengordel van Antwerpen te vergroten. 36 jaar later ging de bijl opnieuw door het bos voor het graven van loopgraven. Na de tweede wereldoorlog werd herbebost met grove den en lork die al snel grote delen van De Inslag bedekten. In 1980 kocht de Vlaamse overheid De Inslag.
 

Voor de wetenschap

In het bos ligt ook een meetstation van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Hier worden de omgevingsinvloeden op het bos bestudeerd. Het terrein en de toren van het meetstation zijn niet toegankelijk.

 • Toegankelijk voor minder mobielen

  De rechte paden zijn geschikt voor kinderwagen en rolstoel.

 • Wandelknooppunten

  Wandelroutenetwerk Kempense Heide loopt langs en door De Inslag (knooppunten 88, 83, 84).

  Wandelnetwerk Kempense Heide
 • Geleide wandelingen

  De natuurgidsen van Brasschaat organiseren regelmatig begeleide wandelingen.

  Natuurgidsen van Brasschaat
 • Fietsknooppunten

  Tussen knooppunt 35 en 36 fiets je door De Inslag.

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  De Inslag heeft een permanente speelzone van 0.15 ha. Er is ook een zomerspeelzone van 1,84 ha. Zie kaart voor locatie.

  Kaart met locatie speelzone
 • Hondenzone

  De hondenzone is ongeveer 0,5 ha groot. Een speelberg, zaagblokken, kleine bosjes en twee zitbanken vervolledigen het geheel. Zie kaart voor locatie.

  Kaart met locatie van de hondenzone

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Filip Wouters

  "te veel bomen gekapt, te veel loslopende honden en véél te weinig toezicht !!"

Ligging en bereikbaarheid

De Inslag ligt in de noordoostelijke hoek van de gemeente Brasschaat.

Ingang

Fortsebaan ter hoogte van nummer 33, 2930 Brasschaat

Met de fiets

Je kan de Inslag perfect met de fiets bereiken. Tussen knooppunt 35 en 36 fiets je door de Inslag. Plan je route via www.fietsnet.be

Met het openbaar vervoer

De halte Maria Ter Heide Kerk ligt op 1.3 km van de ingang van De Inslag. Plan je route op www.delijn.be 

Faciliteiten

Er is een kleine parking aan Fortsebaan en aan de Kerkedreef bij park De Mick.
Infoborden vind je aan de Fortsebaan, de Kerkedreef, Mickbeeksestraat, Papestraat en aan het Anti-tankkanaal. Via die straten kan je ook het gebied binnenkomen. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (16 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (18 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (13 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.5 (10 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt