Currently, there is no weather information available.

Jekervallei

3.625
 • 3.5
 • 4
 • 3.5
 • 3.666665
 • 3.5
 • 3.6
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#jekervallei

Het natuurgebied Jekervallei – een waardevol stukje natuur in volle ontwikkeling –  is momenteel nog te versnipperd om er een wandeltraject uit te stippelen. Er is wel al een wandeling beschikbaar die langs de Jekervallei passeert. Op termijn zal het gebied evolueren naar een open, gevarieerd mozaïeklandschap met graslanden en ruigten. Je kunt de verschillende percelen bekijken vanaf de openbare weg bij de Daelemolen en vanaf de N614.

De troeven

 • Een waardevol stukje natuur
 • Open akkerlanden
 • Das, bever en geelgors
 • Oude hooilanden
 • Knolsteenbreek en dotterbloem
 • Natuurlijke begrazing
Toon meer informatie

Verborgen parel ten zuiden van Tongeren

De Jekervallei wordt omringd door open akkerlanden. De vallei zelf bestaat vooral uit oude hooilanden. Op de hooilanden van de Jekervallei groeien vooral meidoornhagen. De rivier de Jeker, die behoort tot het Maasbekken, doorsnijdt als enige grote rivier het gebied.

De uitgestrekte Jekervallei is een belangrijk leefgebied voor diverse dieren. Voor verschillende dieren, waaronder de das, is de vallei het enige leefbare en aaneengesloten natuurlandschap ten zuiden van Tongeren. Je hoort er ook regelmatig de prachtige zang van de geelgors. Dat men onlangs de bever hier mocht verwelkomen, bewijst eens te meer dat de Jekervallei een waardevol natuurgebied is.
 

Oude landbouwgronden van grote ecologische waarde

Zoals andere hooilanden, beplantte men ook de Jekervallei met populieren. Natte graslanden zijn immers niet meer interessant voor de moderne landbouw. Deze oude hooilanden worden nu begraasd of laat men spontaan met inheemse struik- en boomsoorten begroeien. De nog open hooilanden zijn meestal verlaten en sterk verruigd. Toch vind je op verschillende plaatsen nog zeldzame planten, zoals knolsteenbreek en dotterbloem. Wegens de landschappelijke en ecologische rijkdom van dit gebied geniet het Europese bescherming als Vlaams Ecologisch Netwerk.
 

(Groen)onderhoud door grote grazers

Om de bestaande natuurwaarden te verhogen, voert het Agentschap voor Natuur en Bos een specifiek beheer uit. We kappen de populierenbossen, die zich vervolgens spontaan ontwikkelen tot inheemse valleibossen met onder meer de zwarte en gewone els. We herstellen ook de bestaande hagen, die breed mogen uitgroeien.

Waar het nog mogelijk is om de open vallei te herstellen, kappen we de populieren in lijnverband (bomen die in groep staan). De percelen worden daarna onderhouden door een extensieve of natuurlijke begrazing. Dat betekent dat er weinig grazers voor een groot gebied zijn. Eventueel vullen lokale landbouwers dat aan met plaatselijk maaibeheer. Zij laten hun koeien grazen of maaien zelf de resterende percelen.

 • Wandelroute

  Een wandeling uit de reeks ‘Verborgen Moois’ van het RLH passeert langs de Jekervallei.

  Verborgen moois
 • Fietsroutenetwerk

  Fietsknooppunt 401.

  Fietsroute.org

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Jekervallei bevindt zich op 8km van het centrum van Tongeren.

Ingang

Schutterijstraat, 3700 Tongeren

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station is dat van Tongeren. De stadsbus T3 'Herstappe-Diets-Heur' brengt je tot Lauw. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Met de auto

Aan de Schutterijstraat in de Tongerse deelgemeente Lauw staat een infobord en is er parkeergelegenheid.

Vanuit Antwerpen: Neem op de E313 afrit 29 'Hasselt-Oost'. Bij Rapertingen sla je rechtsaf naar de N20 richting Kortessem/Wimmertingen. Rij door Tongeren. Vervolg je weg op de N69 tot in Lauw.

Vanuit Brussel: Neem op de E40, richting Leuven, afslag 29 'Waremme/Tongeren'. In de omgeving van Lantremagne neem je bij de rotonde de tweede afslag naar de N69 richting Tongeren. Deze weg brengt je tot in Lauw.
 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?