- Overzicht
- Commentaren (6)
- Bezoekerscentrum
- Praktische info
#kalmthoutseheide
De Kalmthoutse Heide is een van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het eens zo uitgestrekte Europese heidelandschap. De “achtertuin van de Antwerpenaren” heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte publiekslieveling. Tijdens je tocht kan je talrijke zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit Kempens pareltje. En klim eens op de uitkijktoren en geniet van het uitgestrekte landschap.
De troeven
- Mooi in elk seizoen
- Één van de oudste en grootste gebieden van Vlaanderen
- Natuur- en kleurenpracht
- Officieel stiltegebied
- Ideaal voor een daguitstap
- Brand- en uitkijktoren van 42 m
Zoals de naam doet vermoeden, vind je dit gebied in de gemeente Kalmthout, aan de grens met Nederland. De heide maakt deel uit van het grensoverschrijdend natuurgebied, grenspark Kalmthoutse Heide, goed voor 3750 hectare uitgestrekte natuur. De Withoefse Heide behoort ook tot dit reservaat, maar ligt door de bebouwing en drukke verkeersweg Putsesteenweg geïsoleerd van de rest van het gebied.
In de stille kempen .....
In september kan je hier genieten van de bloei van struikheide en dophei, dan kleurt de heide paars. De verschillende vennen zijn ideaal voor libellen zoals vuurjuffer, viervlek en amfibieën zoals rugstreeppad en heikikker. Door de afwisseling van bos en heide kun je hier nog genieten van boomleeuwerik en nachtzwaluw! In de onthaalpoort “De Vroente” kan je terecht voor informatie over het natuurgebied, een wandel- of fietskaart of een bezoek aan de permanente tentoonstelling. En ook al kan het behoorlijk druk zijn in de Kalmthoutse Heide, het is toch officieel stiltegebied.
Schapen en koeien helpen mee met het beheer
Schapen en koeien helpen mee met het beheer van de heide. Een aantal wandelingen gaan door het begrazingsgebied. Honden zijn niet toegelaten in het begrazings- en rustgebied. Gelukkig is er wel een hondenzone in de buurt van de Vroente waar je de honden even kan laten ravotten.
Brand- en uitkijktoren
De gemeente Kalmthout, het Agentschap Natuur en Bos en Astrid (telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten) investeerden samen in een nieuwe brandtoren op de Kalmthoutse Heide. De oude brandtoren was verouderd, te laag voor branddetectie en ook te laag om goede communicatieverbindingen te leggen tussen hulpdiensten in het gebied. De brandtoren is 42 meter hoog en heeft meerdere functies. Niet enkel biedt hij een betere en hogere werkplek voor de brandtorenwachters, je kan er al bezoeker ook genieten van een prachtig uitzicht over het heidelandschap. Foto's en filmpjes over de bouw van de toren
-
Blindenpad 'Vlinder'
Het pad is volledig ingericht voor mensen met een visuele beperking. Er is ook een special app voorzien, die is te vinden in de App store en de Play Store onder de naam Vlinderpad. Op het terrein kan je de app offline gebruiken.
Meer info over het Vlinderpad -
Fietsroute rond het Grenspark
Fietsen in het natuurgebied kan niet. Er loopt wel een fietsroute van 32 kilometer rond het grenspark Kalmthoutse Heide.
Grenspark Kalmthoutse Heide -
Routes voor rolstoelgebruikers en kinderwagens
Er zijn 2 semi-verharde paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. En je kan ook een wombat lenen.
Minder mobiel in het Grenspark -
Verschillende wandelroutes
Vlinder (2,5 km), Bos (3,5 km), Duin (7,5 km), Libel (4,7 km), Schaap (8,5 km), Muis (1,7 km), Uil (2,1 km).
Meer info over de wandelpaden -
Wandelknooppunten
In de buurt vind je knooppunten 80, 14 en 15 van wandelnetwerk Kempense Heide.
Wandelknooppunt.be -
Hondenzone
De hondenzone bereik je via een bosweg vanaf de parkeerplaats aan de Heibloemlaan (vlak bij de grote parkeerplaats en toegang tot de Kalmthoutse Heide) of ook vanaf de Kinderwelzijnstraat (weinig parkeermogelijkheid).
Hondenzones in het Grenspark -
Ruiterroutes
Ruiters zijn welkom op de vrij toegankelijke ruiterpaden, bewegwijzerd met een hoefijzertje.
Ruiteren in het Grenspark -
-
Brand- en uitkijktoren
Spot naar vogels of geniet van het uitgestrekte landschap vanaf de brandtoren.
Meer info over de toren
Katleen
"Heel mooi natuurdomein. Ga hier graag wandelen met de hond maar spijtig genoeg mag hij niet mee loslopen. Zeker de kleine withoefse Heide zou een mooi domein zijn waar dit kan worden toegelaten. Wel fijn dat er een hondenbos is waar de hond even kan loslopen en spelen met andere honden maar dit kan je niet wandelen in de natuur noemen. Waarom mogen honden niet loslopen als ze bij het baasje blijven en op het pad "Lief
"Tof losloopbos aan de parking van de Kalmthoutse Heide! Spijtig dat mensen de drollen niet opkuisen! Kleine moeite als ieder dat van zijn eigen hond opkuist! Zakje mee! Deponeren in het vuilbakje en klaar!!!"Vincent Verheyen
"Beste Agentschap voor Natuur en Bos, Zou u mij kunnen uitleggen waarom en sinds wanneer (en/of tot wanneer) er zich maïsveld(en) in de Kalmthoutse Heide bevinden (zie bijgevoegde foto, origineel gepubliceerd via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corn_field_in_the_sand_of_the_Kalmthout_Heath_(11_September_2016).jpg)? Ik merkte dit enkele dagen geleden op, en kon hier omtrent geen enkele informatie vinden. Met vriendelijke groeten, Vincent Verheyen (opstarter en totnogtoe enige bijdrager tot de Engelstalige pagina over de Kalmthoutse heide op Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Kalmthout_Heath)"Agentschap voor Natuur en Bos
"Beste Vincent, De Steertse Heide is een historische landbouwenclave binnen de Kalmthoutse Heide. De betrokken gronden zijn voornamelijk graslanden maar er liggen ook enkele akkers temidden het natuurgebied. Als ANB trachten wij de resterende privé-eigendommen te verwerven maar dat kan enkel op basis van vrijwilligheid. De eigenaar-landbouwer moet dus zelf bereid zijn te verkopen. Is hij dat niet dan kan hij met de huidige regelgeving nog wel enige tijd verder boeren en bemesten. In het gebied gaat het over 6 percelen maïs waar we er twee van konden aankopen. Die worden gefaseerd omgezet naar grasland met aangepaste bemesting als overgangsmaatregel voor de landbouwer en vervolgens neemt het ANB die volledig zelf in beheer. Over een alternatieve piste om de resterende gronden in landbouwgebruik, hetzij grasland hetzij akker, te kunnen verwerven wordt momenteel nagedacht. Om onze doelstellingen te kunnen halen is het immers noodzakelijk dat de bemestings- en eutrofiëringsdruk volledig verdwijnt uit de Steertse Heide. Ook Nederland is daar sterk vragende partij voor aangezien het uitspoelende water een negatieve invloed heeft op het zeer belangrijke ven De Groote Meer op Nederlands grondgebied. Vriendelijke groeten"kristof
"Kathleen, Honden zijn verplicht aan de leiband te houden. Dit staat zo geschreven in de belgische wet "Frank
"Beste Agentschap voor Natuur en Bos, Ik ga elk weekend met mijn 2 honden (aan de leiband) wandelen op de Kalmthoutse Heide en moet regelmatig opzij springen voor een bende idioten die denken dat ze Wout van Aert of Mathieu van der Poel zijn. En bovendien als ik ze daar op aanspreek, nog agressief uit de hoek komen ook. Kan daar niets aan gedaan worden?"