Currently, there is no weather information available.

Kamp Beverlo

3.923075
 • 3.6
 • 4
 • 4
 • 4.5
 • 4
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#kampbeverlo

Het Kamp Beverlo is het grootste militair domein van Vlaanderen. Het noordelijke deel wordt gebruikt als schietveld, het zuidelijke deel als oefenterrein.
Kamp Beverlo behoort met zijn oppervlakte van 55 km² tot de grootste heidegebieden van Vlaanderen. Door de uitgestrektheid van het gebied en door het militaire gebruik ervan bleven er prachtige stukken natuur bewaard.
Het domein bestaat uit een rijke natuurlijke lappendeken met droge en natte heidegebieden, landduinen, vennen, kwelzones en moerassige depressies. De Zwarte Beek doorkruist het landschap en vormt één van de best bewaarde beekdallandschappen van de Benelux.

De troeven

 • Bezoekerscentrum de Watersnip
 • Zeldzame amfibieën
 • Eén van Vlaanderens grootste heidegebieden
 • Waardevol voor tal van vogels
Toon meer informatie

Beheerder van militaire domeinen

In 1999 werd een Protocol ondertekend tussen Natuur en Bos en de divisie Communicatie- en informatiesystemen en infrastructuur van het ministerie van Landsverdediging waarin het belang van de natuurwaarden in militaire domeinen erkend wordt.

Deze overeenkomst handelt over 21 Vlaamse militaire domeinen. Sinds de ondertekening staat Natuur en Bos in voor het natuur- en bosbeheer van de domeinen. In het kader van haar concessiegebied staat Natuurpunt gedeeltelijk mee in voor het beheer van een deelzone (m.n. de Vallei van de Zwarte beek) van het Kamp van Beverlo. Militaire functies blijven prioritair.

Uitzonderlijke natuur

Kamp van Beverlo is één van de twaalf militaire domeinen die behoren tot het Europees ecologisch netwerk van Natura 2000-gebieden.

Door de uitgestrektheid van het gebied en ook door het militaire gebruik ervan bleven er prachtige stukken natuur bewaard zoals landduinen, droge en natte heidegebieden en vennen. De aanwezige landduinen zijn bijzonder door hun uitgestrektheid. Ook kwelzones en moerassige depressies of lagergelegen plaatsen waar het grondwater aan de oppervlakte stroomt, komen hier voor. Typisch voor deze streek zijn de arme zandgronden die doorkruist worden door talrijke beekdalen. De vallei van de Zwarte Beek is hier een prachtig voorbeeld van. Het is een van de best bewaarde beekvalleien van de Benelux.

Kamp Beverlo heeft een grote waarde voor diverse vogels, zoals de boomleeuwerik, de nachtzwaluw, de blauwborst en de watersnip, die zijn naam leende aan het Vlaams Bezoekerscentrum de Watersnip in Koersel. Ook zeldzame amfibieën als de heikikker en de rugstreeppad vinden hier hun thuis.

Bezoekje brengen?

Om veiligheidsredenen is het militaire domein niet algemeen toegankelijk voor het publiek. Wil je het militair domein toch een keertje bezoeken, neem dan deel aan de geleide wandelingen die worden georganiseerd door bezoekerscentrum de Watersnip.

 

 • Prikkelpad

  Het pad is circa 2,5 km lang en goed berijdbaar met een rolstoel of terreinbuggy. Onderweg kom je elementen tegen die je zintuigen prikkelen.

  Prikkelpad
 • Geleide wandelingen

  Kamp Beverlo is niet toegankelijk. Wil je toch een bezoekje brengen contacteer dan bezoekerscentrum de Watersnip. Zij informeren je wanneer er een geleide wandeling doorgaat.

  Website De Watersnip
 • Vallei van de Zwarte Beek rondwandeling

  15 km wandelen door de Vallei van de Zwarte Beek.

  Vallei van de Zwarte beek rondwandeling
 • Verschillende wandelroutes door Koersels Kapelleke

  Een korte route loopt door de grote speeltuin, waar kinderen hun hartje kunnen ophalen. Er zijn ook wandelroutes van 2,6 km, 3,5 km, 6,8 km en 7,1 km.

  Wandelgebied Koersels Kapelleke
 • Kindvriendelijke wandeling

  Het pad is circa 1,5 km lang en goed berijdbaar met een terreinbuggy.

  Boeboekspad
 • Fietsroute

  Overzicht van alle fietsroutes in Beverlo.

  Fietsen in Beverlo
 • Fietsroute

  De route bedraagt 44 km.

  Groene grote oorlogsroute langs het kamp van Beverlo
 • Geleide wandelingen, bezoek, tentoonstellingen,...

  De Watersnip is de ideale toegangspoort voor een bezoek aan de Zwarte Beekvallei.

  Bezoekerscentrum de Watersnip

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Kamp Beverlo is gelegen in het centrum van Leopoldsburg.

Ingang

Grauwe Steenstraat z/nel, 3582 Koersel

Met het openbaar vervoer:

Het dichtsbijzijnde station is het station van Leopoldsburg. Van daaruit is het nog een kilometer stappen. Meer info: www.belgianrail.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt