Currently, there is no weather information available.

Kluisbos

4.23077
 • 4.70588
 • 3.933335
 • 4.272725
 • 4.09091
 • 4.083335
 • 4.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#kluisbos

Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen. Het Kluisbos prijkt op de top van de Kluisberg! Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. De waardevolle natuur, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en recreatie voor de kleine natuurliefhebbers, maken dit een ideale bestemming voor jong en oud.

De troeven

 • Ravotten in de ingerichte speelzones
 • De geschiedenis met Peetje en Meetje
 • Paradijs voor de recreant en natuurliefhebber
 • Gevarieerde fauna en flora
Toon meer informatie

Op weg naar een gemengd en gevarieerd bos

Het Kluisbos kreeg heel wat klappen te verwerken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verdween heel veel bos maar ook later door de ontginning van zavel en veldsteen. Met een doordacht beheerplan wil het Agentschap voor Natuur en Bos het monotone karakter van het Kluisbos, waar eik en beuk domineren, doorbreken. Gerichte kappingen creëren open plekken in het dikke, zonwerende bladerdak en geven andere plantensoorten weer de kans zich te ontwikkelen. Het resultaat is een gevarieerde en ecologisch waardevollere fauna en flora.

Hoewel beuk prominent aanwezig is, zie je ook andere soorten in dit gemengde bos zoals eik, esdoorn, berk, tamme kastanjes, populieren, grove en zwarte den. Op vele plaatsen zorgt het dichte bladerdek voor het ontbreken van ondergroei.

Een deel van het Kluisbos is bosreservaat. Hier mag de natuur ongecontroleerd haar gang gaan. Omgewaaide bomen blijven liggen en vormen zo een schuilplek voor heel wat insecten. Die vormen op hun beurt een lekkernij voor de vele vogels in het bos zoals de glanskop, kuifmees, zwarte mees, goudhaantje, grauwe vliegenvanger en bosuil. Bronbeken en enkele poelen vormen ook een trekpleister voor vele dieren zoals de vuursalamander.
 

Speciale bezienswaardigheden

Breng in het Kluisbos zeker een bezoek aan Peetje en Meetje. Deze twee grote rotsblokken zijn de voetstukken van een dolmen, een offertafel van de Keltische druïden. Een andere bezienswaardigheid is de Toren. Kwatongen fluisteren dat de bosgeuzen hier vroeger het volk toespraken om hen tot het protestantisme te bekeren. De katholieken maakten fel jacht op deze bosgeuzen. Vandaar dat ze zich op moeilijk toegankelijke plekken schuil hielden. Het Kluisbos was hiervoor ideaal.
 

Geschiedenis

De meeste bomen van het Kluisbos werden aangeplant na de Eerste Wereldoorlog. Zoals in vele Vlaamse heuvels werden er in de Kluisberg ook veldstenen en zavel uitgegraven. De kuilen die achterbleven, raakten stilaan weer begroeid met struiken en bomen. In 1977 bouwde men de grootste zavelgroeve om tot het recreatiedomein Kluisbos met zwem- en sportmogelijkheden. 

Het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Kluisbergen beheren het merendeel van het Kluisbos.
 

Recreatie 

Er is parkeergelegenheid op 4 verschillende parkings. Aan de Poletsestraat vind je het hoofdonthaal, met informatieborden waarop de parkings zijn aangeduid. Het nabijgelegen recreatiedomein Kluisbos is een goede uitvalsbasis voor je verkenning van het Kluisbos.

Wandelen, paardrijden, mountainbiken en fietsen zijn mogelijk. Hou wel rekening met de hellingen van de Vlaamse Ardennen. Er zijn ook meerdere wandellussen. Deze zijn op het terrein tijdelijk niet bewegwijzerd. Een ingerichte speelzone met leuke houten toestellen verwent de jongste bezoekers. 

 

 • Langs de heuvels van de ronde

  Wandelroute van 10,5 km.

  Route
 • Pedaalwandelroute

  Wandelroute van 11,8 km.

  Route
 • Kluisbos wandeling

  Wandeling van 10 km via Route you.

  Routeyou.com
 • Kluisbosroute

  Kluisbosroute Toerisme Vlaamse Ardennen, 9,5 km.

  ToerismeVlaanderen.be
 • Wandelknooppunt

  Knooppunten 2, 7, 8 en 76 van het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen.

  Wandelrouteplanner
 • Natuurloop

  De blauwe basislus bedraagt 3,8 km. De meer geoefende loper kan er een rode lus bijdoen zodat er uiteindelijk 5,9 kilometer op de teller staat.

  Natuurloop
 • Fietsknooppunt

  Fietsknooppunten 3 en 14.

  Fietsrouteplanner
 • Eddy Merckxroute

  Eddy Merckxfietsroute, 46 km.

  ToerismeVlaanderen.be
 • Ronde van Vlaanderen fietsroute

  Fietsroute van 78 km.

  Route
 • Mountainbikeroute

  Mountainbikeroute, gele en groene lus.

  Mtbroutes.be
 • Speelzone

  Het Kluisbos heeft 3 speelzones van elk 2,5 hectare.

  Kaart
 • Wandelen

  De luswandelingen Kluisbosroute, Beukenroute, Taalgrensroute en bosleerpad (aangeduid op de kaart) werden vervangen door het wandelknooppuntnetwerk.

  Wandelrouteplanner
 • Horeca

  Er zijn heel wat eet-en drankgelegenheden in de buurt.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens. 

Er zijn meerdere parkeerplaatsen nabij het Kluisbos in Kluisbergen: aan de Poletsestraat, Fazantendreef, Sparrendreef, Enclus du Haut en aan de kruising van de Pensemontstraat met de Torendreef.

Ingang

Poletsestraat 69, 9690 Kluisbergen

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station is dat van Ronse, op 10 kilometer van het bos. Van daaruit brengt belbus 470 (Kluisbergen – Ronse) je tot aan het Kluisbos.
Het station van Oudenaarde ligt op 14 kilometer van het recreatiedomein. Aan het station kan je bus 65 richting Avelgem nemen tot de halte ‘Ruien Wuipelstraat’. Vanaf deze halte is het nog 20 minuten wandelen tot het Kluisbos. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Parking

Aan de Poletsestraat vind je het hoofdonthaal, met informatieborden waarop de parkings zijn aangeduid. Het nabijgelegen recreatiedomein Kluisbos is een goede uitvalsbasis voor je verkenning van het Kluisbos. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.7 (17 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (15 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?