Currently, there is no weather information available.

Arboretum van Koekelare en Koekelarebos

4.011765
  • 3.9
  • 3.833335
  • 4.333335
  • 4.3
  • 3.833335
  • 4.076925
  • Overzicht
  • Commentaren (2)
  • Bezoekerscentrum
  • Praktische info

#koekelarebos, #arboretumkoekelare

In Arboretum van Koekelare is het heerlijk wandelen onder een gevarieerd bladerdek. Zoals het een bostuin betaamt, vind je hier een bomencollectie met 140 soorten terug. Waar vroeger vooral de wetenschap er gebruik van maakte, is het 8,5 hectare grote arboretum sinds 2010 toegankelijk voor wandelaars. Sportievelingen kunnen zich uitleven op het budopad. Aan de overkant van de weg sluit het Koekelarebos naadloos aan. Een bewegwijzerd pad brengt je langs de mooiste plekjes.

 

De troeven

  • Speelbos met budopad
  • Koekelareroute (4,5 km)
  • Arboretum in een nieuw kleedje
  • Bomencollectie met 140 soorten
  • Koekelareden
Toon meer informatie

Een arboretum, waarvoor dient dat?

Het arboretum van Koekelare werd vlak na de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Het kwam in de plaats van het arboretum van Vloethemveld-Zedelgem dat sneuvelde tijdens de oorlog. Deze bosarboreta, of bomentuinen, hadden vroeger enkel een wetenschappelijk doel. Bij de aanleg van het arboretum van Koekelare wilde men vooral weten of uitheemse boomsoorten zich aan ons klimaat aanpassen en of ze hier snel groeien. Men plantte zo'n 140 verschillende boomsoorten in Koekelare.
De zuiver economische doelstellingen van arboreta raakten door de jaren heen op het achterplan. De ecologische en recreatieve belangen kregen de overhand. Het Agentschap voor Natuur en Bos besliste dan ook om de collecties in haar drie arboreta in Heverlee, Groenendaal en Koekelare op elkaar af te stemmen. En in 2010 konden wandelaars voor het eerst genieten van de prachtexemplaren in het arboretum van Koekelare.
Bij de herinrichting van het arboretum stond de beleving mee voorop. De bestaande assenstructuur werd zoveel mogelijk behouden, afgewisseld met open ruimtes met poelen, heide en graslandjes. Hier en daar nodigt een zitbank je uit om even te verpozen. Een wandellus (aangeduid met gele paaltjes) zorgt dat je geen enkel stukje mist.
 

Koekelarebos? Koekelareden!

Het Koekelarebos is een puzzel van versnipperde stukjes groen van in totaal 70 hectare met als meest bekende boom de Koekelare den. Van op de parking kun je een moederbestand bezichtigen met bomen van minimum 135 jaar oud, wat uniek is in de hele wereld. Deze snelgroeiende variëteit van de Corsicaanse den staat dankzij zijn prima eigenschappen voor de houtnijverheid bekend tot ver buiten onze landsgrenzen. 

Het bos is natuurlijk meer dan alleen die fameuze naaldbomen. Ze is ook befaamd voor zijn dikke zomereiken van meer dan 200 jaar oud. Eiken- en beukenbos, met in de struiklaag esdoorn en lijsterbes, zorgen voor afwisseling. In de dreven geven grote muur en valse salie op een subtiele manier kleur aan de bosranden. Nabij de parking wist een heideveldje met struikhei, dophei en zelfs de zeldzame moeraswolfsklauw haar plekje in te nemen nadat een perceel grove den werd gekapt. Hier en op andere open plekken in het bos fladderen vlinders als bont zandoogje, eikenpage, kleine vuurvlinder en citroenvlinder naarstig rond.

Koekelare had in WO I een trainingskamp voor de Duitsers. Dat lag zowel in het bos als in de aanpalende akkers. De sporen in de akkers zijn verdwenen, maar in het bos zijn de oefenloopgraven nog te zien. Dat dit oefenloopgraven waren, werd duidelijk na een archeologisch onderzoek. De loopgraven zitten nu in het speelbos en daar zijn ze nu … leuke heuveltjes voor de spelende kinderen.

  • Wandelen

    In het bos zijn er heel wat wandelpaden

    Kaartje
  • Geleide wandelingen

    Indien je wenst, kun je contact opnemen met een gids voor een geleide wandeling in het Arboretum of het bos.

    Gidsen
  • Wandelen

    Wandeling van 4 km vanaf arboretum

    Trage Wegenwandeling
  • Krekedalroute

    Deze fietsroute van 47 km loopt langs het Arboretum en Koekelarebos.

    Krekedalroute
  • Fietsknooppunten

    Knooppunt 62 (Brugse Ommeland) ligt in de buurt van het Koekelarebos.

    Fietsnet.be
  • Poggio Moutainbikeroute

    Deze bewegwijzerde route van 42,9 km heeft een passage door het Koekelarebos.

    Route
  • Budopad

    In het Arboretum vind je een budopad met een aantal doe-elementen. Als je de oefeningen doen onder begeleiding, kun je hiervoor contact opnemen met Peter Thoon (thoon.peter@telenet.be).

    Kaartje
  • Speelzone

    In het bosgedeelte Grote Vijver (Koekelarebos) is een 3,5 hectare groot speelbos. Daarnaast is er ook nog een speelzone van 3 ha.

    Kaartje
  • Waar is Oscar?

    De boswachter is bang dat het bos zal verdwijnen. Help hem bij zijn zoektocht naar de handtekening van Oscar om dit tegen te gaan.

    Zoektocht
  • Paardrijden

    Ruiters en menners zijn welkom op bepaalde dreven in het Koekelarebos.

    Kaartje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Didier

    "Het koekelarebos is erg desolaat en vuil. Sommige bospaden zijn zelfs niet toegankelijk door het weelderige struikgewas. Het wandelpad, waarvan sprake, is nergens aangeduid. Nergens bordjes te bespeuren, tenzij in het begin aan de parking.. Het zou een mooie uitstap kunnen geweest zijn, maar het viel heel erg tegen. Gelukkig was het heel erg droog weer geweest. Anders waren de "bospaden" echte slijkpaden geweest. "
  • juju

    "arboretum is een mooie plaats. ziet er redelijk goed onderhouden uit en er zijn zelfs themas. voor de jongsten. heel groot is het niet, maar de diversiteit maakt het een mooi bosje. "

De Blankaart

Het provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare  IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park.  Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.
 

Verrassend waterrijk in heden en verleden...

In het bezoekerscentrum kom je heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.  Terwijl  in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden.  Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen​.
 

Voor elk wat wils...

Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen, gezinnen, groepen en scholen.  Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio.  Er is onder andere elke eerste zondagnamiddag van de maand (14u30) een begeleide wandeling vanuit het bezoekerscentrum.
Bij de onthaalmedewerker kan je ook een drankje verkrijgen. Picknicktafels staan ter beschikking op het terras met zicht op het reservaat.

Via het bewegwijzerde Blankaartpad (9,6km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen.  Ongeveer halfweg is er de boerderij 't Madeliefje voor een drankje of een ijsje.  

De Blankaart ligt op 17 km van het het Arboretum van Koekelare. 

Ingang

Bovekerkestraat 9, 8680 Koekelare

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte is "Koekelare Grote Baan". Die ligt aan de ingang van het Arboretum. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Diksmuide ligt op 10,5 km van het Arboretum. Meer info: www.nmbs.be.

Parking

De parking aan de ingang van het Arboretum, Boverkerkestraat 9, biedt plaats aan een paar auto's. Op de parking van het Koekelarebos, Litterveldstraat 10, kunnen meerdere auto's staan. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (20 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (18 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (13 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt