Currently, there is no weather information available.

Kravaalbos

3.72222
  • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 4
  • 3.68421
  • 3.666665
  • 3.785715
  • 3.210525
  • 3.954545
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#kravaalbos

Ontdek in en rond het 80 hectare grote Kravaalbos de boeiende en afwisselende natuur in een glooiend landschap. Drie wandellussen (geel, rood en blauw) laten je het bos en het naburige landschap verkennen. Daarnaast zijn nog tal van andere wegen toegankelijk voor wandelaars. Honden kunnen aangelijnd mee op stap. Fietsers en ruiters kunnen langs de rand van het bos passeren. Omdat de natuur erg kwetsbaar is, is het belangrijk om op de paden te blijven. Bij regenweer zijn de paden erg drassig en moeilijk begaanbaar.

De troeven

  • Flirten met provincie- en gemeentegrenzen
  • Rijke biodiversiteit met kleurrijke voorjaarsbloeiers
  • Gevarieerd wandelbos
Toon meer informatie

Gevarieerd landschap met kleine landschapselementen

In het Kravaalbos, op de grens van de zandleemstreek en de leemstreek, ontspringen tal van beekjes. Het bos ligt op het hoogste punt van de omgeving, op ruim 70 meter hoogte. Erg typerend voor het Kravaalbos en zijn omgeving is dat je er niet alleen droge en schrale bodems vindt, maar ook zones met een sterk reliëf, bronnen en natte zones waarin regenwater tijdelijk blijft staan.
Op verschillende plaatsen vind je nog rijen knotwilgen. Knotbomen, hagen, houtkanten en bomenrijen zijn erg belangrijk voor de steenuil en de zeldzame wespendief, maar ook voor tal van vleermuissoorten. Rond  en in  het bos zijn er nog aardig wat mooie weilanden, omzoomd door kleine landschapselementen. Dat zorgt voor mooie vergezichten. Het Kravaalbos is beschermd als landschap.
 

Waardevolle planten en dieren

In het Kravaalbos vind je een rijkdom aan bijzondere planten en dieren. In het voorjaar kleuren bosanemonen en wilde hyacinten het bos wit en paars. Meiklokje, dalkruid en slanke sleutelbloem komen ook nog voor. In de nattere gedeelten groeien speenkruid en dotterbloem.
Vogels als middelste bonte specht, zwarte specht en wespendief behoren tot de Europese topnatuur. Boomklever, buizerd en bosuil voelen zich hier thuis. ’s Ochtends vroeg of bij valavond is een ontmoeting met een ree geen uitzondering. Met een beetje geluk spot je een rode eekhoorn. De zeldzame en beschermde vuursalamander zul je niet snel te zien krijgen, want die is pas ’s nachts actief.


Natuurherstel

Het Kravaalbos was tot de jaren zestig rijk aan dieren en planten, die typisch zijn voor lichtrijke bossen. Je had er ijle berken- en eikenbossen. Op open plekken, aan bosranden, in bermen en graslanden trof je droge heide, brem, bloemrijke, schrale en droge graslanden aan. Veel dieren zoals de kleine ijsvogelvlinder en de hazelworm hebben die bosranden nodig. De meeste van die lichtrijke vegetaties zijn sinds de Tweede Wereldoorlog dichtgegroeid. Door landschaps- en natuurherstel zal Natuur en Bos in samenwerking met private boseigenaars inspanningen leveren om de unieke biotopen in stand te houden.

 

  • Kersenwandeling

    Wandeling van 5,1 kilometer die het Kravaalbos aandoet.

    Route
  • Wandelroutes

    In het Kravaalbos zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes

    Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Kravaalbos ligt op het grondgebied van vier (deel)gemeenten: Meldert  en Baardegem (Aalst), Asse-ter-Heide (Asse) en Mazenzele (Opwijk). De provinciegrens van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant doorkruist het bosgebied. 
 

Ingang

Putstraat (ter hoogte van nr. 116: infobord) , 9310 Meldert (Aalst)

Parkeren kan in de omgeving in de Putstraat in Meldert, in het centrum van Meldert, Asse-ter-Heide of het centrum van Mazenzele. Vanuit Meldert of Asse-ter-Heide kan je de rode of gele wandeling starten. Vanuit Mazenzele kan je de blauwe of gele wandeling starten. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (19 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (19 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (15 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.2 (19 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (22 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?