Currently, there is no weather information available.

Kruisgraaf

3.25
 • 3.666665
 • 3.666665
 • 3
 • 3.666665
 • 1
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#kruisgraaf

De Kruisgraaf is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kunt het reservaat overzien vanaf de openbare weg en het aangeduide wandelpad van de gemeente Voeren. Zo kun je zien hoe het terrein door natuurlijke begrazing langzaamaan evolueert naar een natuurlijk(er) landschap. Vanaf de wandelweg wordt je inspanning eveneens beloond met een prachtig uitzicht over de Maasvallei tot de Sint-Pietersberg.

De troeven

 • Zuidgerichte helling
 • Prachtig uitzicht over de Maasvallei
 • Hoogstamboomgaarden
 • Dassen(burchten)
 • Buizerd en steenuil
Toon meer informatie

Een waardevol bos langs de Nederlandse grens

Het natuurreservaat Kruisgraaf ligt in Voeren langs de Nederlandse grens op een zuidgerichte helling. Kruisgraaf omsluit een waardevol bos en vormt de overgang van het kleinschalige hoogstamgebied in Voeren naar de open akkergebieden van de Nederlandse gemeente Mesch. Het domein is een laagte en een overblijfsel van de kalksteenwinning. Door haar kalkbodem is het gebied van groot botanisch belang.

Vandaag de dag is Kruisgraaf weer spontaan bebost. Verder sieren graasweiden en hoogstamboomgaarden het landschap. De graasweiden herstelden we door ze aan te planten met bomen van oude fruitrassen en nieuwe meidoornhagen. Dankzij extensieve of natuurlijke begrazing door koeien van een plaatselijke landbouwer evolueert het terrein naar een mozaïeklandschap met spontane struikopslag en verruiging. Sommige meidoornhagen worden jaarlijks gesnoeid, terwijl andere wild mogen uitgroeien tot houtkanten.
 

Een paradijs voor dassen

Dassen leven in zelfgemaakte burchten onder de aarde. Een grote dassenpopulatie heeft in Kruisgraaf een fijne thuis gevonden. De buizerd en de steenuil zijn eveneens veel voorkomende gasten. Om de dieren en de planten voldoende rust te gunnen, is het natuurgebied niet toegankelijk voor het publiek. Je kunt het reservaat wel overzien vanaf de openbare weg en het aangeduide wandelpad van de gemeente Voeren. Vanaf de wandelweg heb je een prachtig uitzicht over de Maasvallei.

 • Fietsroutenetwerk

  Vanaf ’s Gravenvoeren loopt een grensoverschrijdende fietsroute naar knooppunt 78 in Nederland. Vlak voor de Nederlandse grens passeer je de Kruisberg aan de zuidkant van het reservaat.

  Fietsnet.be

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurreservaat Kruisgraaf ligt in Voeren langs de Nederlandse grens op een zuidgerichte helling. 

Ingang

Voerenweg, 3798 Voeren

Met het openbaar vervoer

Vanaf het station in Visé kun je lijnbus 39B ‘Tongeren-Visé-Remersdaal’ nemen. Afstappen in ’s Gravenvoeren. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?