6 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Komgronden van Lampernisse

4.13158
 • 4
 • 3.857145
 • 4.333335
 • 4.142855
 • 3.833335
 • 4.8
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#komgrondenlampernisse

Een bezoek aan de Komgronden, is een duik in het verleden: de inrichting van het landschap herinnert je steeds aan vroeger. De weidsheid en het uitgebreide netwerk van sloten en grachten is een verademing voor mens, dieren en planten.

De troeven

 • Zeldzame vogels
 • Weidsheid van het gebied
 • Unieke flora
 • Duik in het verleden
Toon meer informatie

Zeldzame fauna en rijke flora

In de Komgronden van Lampernisse strijken veel vogels neer die je elders niet meer vaak ziet. Je vindt hier zowel de overwinteraars, zoals velduil, smient, blauwe kiekendief, goudplevier, watersnip en wulp, als talloze broedvogels zoals wilde eend, slobeend, zomertaling, scholekster, veldleeuwerik, boerenzwaluw, rietzanger, gele kwikstaart, kleine karekiet en rietgors. Kievit, grutto en tureluur zijn typische weidevogels.
De talrijke slootjes rond de weiden met kamgras en veldgerst zorgen voor een grote rijkdom aan water- en oeverplanten, zoals gele lis, zwanebloem, grote waterweegbree en waterzuring. Uniek in de Komgronden van Lampernisse zijn moeraszoutgras, grote watereppe en de vrij zeldzame lidsteng.
 

Natuurbescherming

In 1993 klasseerde de Vlaamse overheid de Komgronden als landschap, waardoor de historische, landschappelijke en ecologische waarden van dit uniek poldergebied bescherming genoten.
Er werden heel wat inrichtingsmaatregelen getroffen. Men legde onder andere oeverstroken aan en plantte hagen op de overgangen tussen de kreekruggronden en de komgronden. In een zone van 340 hectare rond de Kripshoek herstelden nieuw aangelegde stuwtjes en dammetjes de hogere slootpeilen in de winterperiode.
 

Geschiedenis

De oudste relicten van de Komgronden in Lampernisse vind je in de komgronden zelf. De site ‘Leenhof ter Wissche’ en de site ‘Palinghoek’ verwijzen naar historische hoeven die omringd waren door walgrachten.
Het Leenhof Ter Wissche was in de 14de eeuw de belangrijkste omwalde hoeve van Lampernisse. 

 • Zannekinwandelroute

  Een bewegwijzerde wandelroute van 6 km vertrekkend van het Kerkplein.

  Zannekinwandelroute
 • Fietsknooppunten

  Aan de parking van de komgronden liggen fietsknooppunten 23, 46 en 78 (Westhoek).

  Fietsnet.be
 • Bezoekerscentrum De Blankaart

  De Blankaart ligt op 13,5 km van de Komgronden.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

De Blankaart

Het provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare  IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park.  Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.
 

Verrassend waterrijk in heden en verleden...

In het bezoekerscentrum kom je heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.  Terwijl  in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden.  Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen​.
 

Voor elk wat wils...

Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen,gezinnen, groepen en scholen.  Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio.  Er is o.m. elke eerste zondagnamiddag van de maand (14u30) een begeleide wandeling vanuit het bezoekerscentrum.
Bij de onthaalmedewerker kan je ook een drankje verkrijgen. Picknicktafels staan ter beschikking op het terras met zicht op het reservaat.

Via het bewegwijzerde Blankaartpad (9,6km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen.  Ongeveer halfweg is er de boerderij 't Madeliefje voor een drankje of een ijsje.  

De Blankaart ligt op 13,5 km van de Komgronden.

Ligging en bereikbaarheid

De komgronden van Lampernisse liggen in de achtertuin van Diksmuide.

Ingang

Zannekinstraat, 8600 Lampernisse

Openbaar vervoer

De dichtsbijzijnde bushalte is "Lampernisse kerk". Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.8 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • Speurtocht "Vrijbos op stelten" wandeling
  Lees meer
 • maandag 6 april 2020 van 09:00 tot 16:00
  Natuur@elier: Iedereen kruidentovenaar
  Lees meer
 • zondag 19 april 2020 van 09:30 tot 11:45
  Natuurwandeling in het beschermde komgrondengebied van Lampernisse
  Lees meer