Currently, there is no weather information available.

Lintbos

3.441175
 • 4.142855
 • 3
 • 3.6
 • 3.166665
 • 3.166665
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#lintbos

Het Lintbos is aangelegd op het voormalige vliegveld van Grimbergen. Je kan hier heerlijk wandelen en genieten van het prachtige zicht op de basiliek van Grimbergen en de kerk van Beigem. Zin om meer te wandelen? De wandelverbinding van Basiliek tot Basiliek, een 9 km lange groene verbinding tussen de basiliek van Grimbergen en de Troostbasiliek van Vilvoorde, gaat door het Lintbos.

 

De troeven

 • Mooie zicht op de basiliek van Grimbergen en de kerk van Beigem
 • Wandelpad geschikt voor kinderwagens en rolstoelen
 • Speelzone en picknicktafel vlakbij de parking
 • Hoogstamfruit langs wandel- en fietspad
 • Wandel- en fietsverbinding van Basiliek tot basiliek
Toon meer informatie

Het vliegveld

In 1939 werd in Grimbergen een reservevliegveld aangelegd. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog viel het vliegveld al in Duitse handen. Na de bevrijding besloot de overheid om het vliegveld een recreatieve functie te geven. De oostelijke landingsbaan van het vliegveld is nog behouden, samen met twee als monument beschermde ronde vliegtuigloodsen die dateren uit 1947. Naast de parking ligt een bijzonder ijkpunt voor vliegtuigkompassen. 

Bebossing met zichtassen

Sinds 2000 heeft het Agentschap voor Natuur en Bos het grootste deel van het vliegveld via een overeenkomst met de gemeente Grimbergen in erfpacht. De vzw Lintbos zet zich actief mee in. Er zijn ondertussen ongeveer 150 000 inheemse bomen en struiken aangeplant, goed voor 55 hectare bos op het voormalige vliegveld.  Twee fenomenale zichtassen verankeren het bos in het bestaande landschap. De ene zichtas leidt naar de basiliek in het centrum van Grimbergen, de andere naar de kerk van Beigem.

Een aantal slingerende gazonpaden nodigen uit om het gebied al wandelend te verkennen. Een deel van het langste pad is verhard met dolomiet en dus geschikt voor kinderwagens, rolstoelen en fietsers. Hierlangs zijn groene pleintjes aangeplant met hoogstamfruit.

Planten en dieren

Een bos van dergelijke omvang trekt natuurlijk veel dieren aan. Torenvalken, sperwers en buizerds zijn dagelijkse kost. De veldleeuwerik -een zeldzame vogel-  voelt zich thuis in de graslanden tussen de bossen. Veel vlinders en andere insecten profiteren van warme zuidgerichte bosranden en struwelen.

 • Wandelpad

  Een deel van het wandelpad is verhard met dolomiet en dus geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

  Kaart
 • Lintboswandeling

  Wandeling van 3,5 km.

  Wandeling
 • Van Basiliek tot Basiliek

  Een 9 km lange groene route tussen de basiliek van Grimbergen en de Troostbasiliek van Vilvoorde. Deze verbinding komt oa langs de groendomeinen Lintbos, Prinsenbos, Tangebeekbos, Park Drie Fonteinen, Gedempte Zenne en het Hanssenspark.

  Website
 • Fietsen

  Fietsroute door het Lintbos.

  Kaart
 • Speelzone

  De speelzone is vlakbij de ingang aan Diegumput. Er is ook een grote picknicktafel in de buurt.

  Kaart
 • Ruiter- en mennersroute

  Ruiterroute van 17 km door Eppegem en Grimbergen loopt door het Lintbos. Het Lintbos is ideaal om paarden en ruiters de nodige rust en natuur te bieden. Na de route in het bos, keer je terug via het gloednieuw ruiterpad langs het kanaal.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Lintbos ligt in Grimbergen.

Parking

Parkeren kan aan de ingang aan Diegumput.

Ingang

Diegumput , 1850 Grimbergen

Met het openbaar vervoer

Vanaf treinstation Vilvoorde, neem je buslijn Zaventem - Merchtem nr. 821. Afstappen aan bushalte Grimbergen, Hoge Steenweg, vandaar is het nog 1.5 km wandelen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.2 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt